ΔΑΜΑΣΚΟΣ
Την άποψη πως η υφήλιος ετοιμάζεται να γίνει μάρτυρας του πιο «ηλίθιου» πολέμου της σύγχρονης ιστορίας εκφράζει σε άρθρο της η Independent. Όπως γράφει ο απεσταλμένος της βρετανικής εφημερίδας στη Μέση Ανατολή, Ρόμπερτ Φισκ, «η επικείμενη επίθεση στη Συρία είναι κάτι που όλοι μας πλέον πρέπει να «καταπιούμε» ως γεγονός, παρά το ότι θα πρόκειται για τον πιο ανόητο πόλεμο που έχει διεξάγει η Δύση στη σύγχρονη ιστορία της. Οι πύραυλοι Κρουζ που θα πλήξουν μια από τις αρχαιότερες πόλεις του κόσμου [σ.σ. εννοεί τη Δαμασκό] δεν έχει να κάνει με το θέμα της Συρίας».
Ο έγκυρος αρθρογράφος σημειώνει επίσης πως η επικείμενη αυτή επίθεση έχει στην πραγματικότητα σκοπό να τρομάξει το σύμμαχο της Συρίας, το Ιράν. «Ο στόχος των πύραυλων που θα πέσουν στη Συρία θα έχουν στόχο να φοβίσουν το Ιράν, που είναι εχθρός του Ισραήλ, άρα και των ΗΠΑ», γράφει ο Φισκ, ο οποίος αναρωτιέται για ποιο λόγο γίνεται τώρα μια επέμβαση, μετά από σχεδόν δυο χρόνια αμείωτης αιματοχυσίας και εμφυλίου πολέμου.

«Έπρεπε να είχαμε αναλάβει δράση στη Συρία το 2011. Άντε, το 2012. Αλλά γιατί τώρα; Η απάντηση έγκειται στο ότι πλέον οι κυβερνητικές δυνάμεις του προέδρου Μπασαρ αλ Ασαντ φαίνεται να επικρατούν των επαναστατών, τους οποίους εξοπλίζουν μυστικά οι ΗΠΑ. Ο Ασαντ, με τη βοήθεια της σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ του Λιβάνου -σύμμαχο του Ιράν- κατάφερε και επιβλήθηκε των ανταρτών στο Κουσάιρ [τον περασμένο Ιούνιο]. Αυτή η νίκη δεν ήταν μόνο μια νίκη για το καθεστώς Ασαντ, αλλά και μια νίκη για το Ιράν. Και η Δύση δεν μπορεί να ανεχτεί τις νίκες του Ιράν».

Τέλος, ο Φισκ επισημαίνει πως «είναι η πιο επώδυνη και η πιο ντροπιαστική ιστορική συγκυρία να παρατηρούμε την ηγεσία του υπόλοιπου αραβικού κόσμου να επικροτεί μια τέτοια καταστροφή», καταλήγοντας ότι «αυτό ακριβώς σημαίνει εμφύλιος πόλεμος: να κάνουμε επίθεση σε σιίτες Μουσουλμάνους με τους σουνίτες να μας χειροκροτούν για την πράξη μας αυτή».