Τα στοιχεία για τη χρήση χημικών την περασμένη εβδομάδα στο προάστιο της Δαμασκού είναι «αδιαμφισβήτητα», δήλωσε τη Δευτέρα ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, ενώ κατηγόρησε την συριακή κυβέρνηση ότι προσπαθεί να καλύψει το θέμα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι ΗΠΑ δεν αποκλείεται να προχωρήσουν σε μια πιθανή στρατιωτική απάντηση.

Στην πιο έντονη αντίδραση της Ουάσινγκτον μετά την επίθεση της περασμένης Τετάρτης, ο Κέρι σημείωσε ότι ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα «πιστεύει πως πρέπει να αποδοθεί ευθύνη σε εκείνους που χρησιμοποίησαν τα πιο στυγερά όπλα εναντίον των πιο ευάλωτων ανθρώπων στον κόσμο».

Η δήλωση του Κέρι έγινε μετά την έρευνα των επιθεωρητών του ΟΗΕ στο πράστιο της Δαμασκού, το οποίο ελέγχει η συριακή αντιπολίτευση, και αφού οι ίδιοι οι επιθεωρητές επιβίωσαν από τα πυρά ελεύθερων σκοπευτών, που άνοιξαν πυρ κατά του κονβόι τους.

«Αυτό που είδαμε στη Συρία την περασμένη εβδομάδα θα πρέπει να προκαλέσει σοκ στην συνείδηση όλου του κόσμου» ανέφερε ο Κέρι μιλώντας στους δημοσιογράφους. «Ας είμαι ξεκάθαρος: η αδιάκριτη σφαγή πολιτών, η δολοφονία γυναικών και παιδιών και αθώων περαστικών από χημικά όπλα είναι ηθική αισχρότητα» είπε.

Στην συνέχεια κατηγόρησε την κυβέρνηση Άσαντ ότι δρα σαν να έχει κάτι να κρύψει με το να εμποδίζει τους επιθεωρητές του ΟΗΕ να φτάσουν στην περιοχή των επιθέσεων.

«Το δικό μας αίσθημα ανθρωπισμού προσβάλλεται όχι μόνο από το άνανδρο χτύπημα, αλλά και από την κυνική προσπάθεια να συγκαλυφθεί» σημείωσε ο Κέρι αποδίδοντας εμμέσως στην συριακή κυβέρνηση την ευθύνη για τις επιθέσεις.

«Αδιαμφισβήτηση η χρήση χημικών»

Ακόμη είπε ότι οι μέχρι στιγμής πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων των βίντεο και των μαρτυριών, υποδεικνύουν ότι έγινε χρήση χημικών όπλων στην Συρία.

«Είναι αδιαμφισβήτητο» είπε, προσθέτοντας ότι η συριακή κυβέρνηση είχε την ευθύνη φύλαξης των χημικών όπλων, καθώς και τις κατάλληλες ρουκέτες για την μεταφορά κεφαλών με χημικά όπλα.

Ο Κέρι απείχε ένα βήμα από το κατηγορήσει ευθέως την συριακή κυβέρνηση για την επίθεση, αλλά υπονόησε σαφώς ότι κανείς άλλος δεν θα μπορούσε να βρίσκεται πίσω από αυτήν. Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ έχουν πρόσθετες πληροφορίες, τις οποίες θα παρουσιάσουν εντός των ημερών.

Τα χημικά στη Δαμασκό «παγώνουν» τις ειρηνευτικές συνομιλίες

Μία διεθνής ειρηνευτική διάσκεψη για τη Συρία, η οποία επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στη Γενεύη, δεν αποτελεί προς το παρόν επιλογή, μετά τις καταγγελίες για επίθεση με χημικά όπλα σε προάστιο της Δαμασκού, δήλωσε ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης τη Δευτέρα.

Μέλη του Εθνικού Συνασπισμού της Συρίας συναντήθηκε τη Δευτέρα στην Κωνσταντινούπολη με αντιπροσώπους των «Φίλων της Συρίας», μία ομάδα δυτικών και αραβικών κρατών που αντιτίθενται στον Μπασάρ Αλ Άσαντ, προκειμένου να συζητηθούν τα σχέδια για τη διεξαγωγή της διάσκεψης.

«Η διάσκεψη επρόκειτο να γίνει στη Γενεύη, αλλά αρνηθήκαμε να μιλήσουμε για τη Γενεύη μετά από αυτό που έγινε. Πρέπει να τιμωρήσουμε αυτόν τον δικτάτορα, τον Μπασάρ τον Χημικό, όπως τον λέμε, και ύστερα θα συζητήσουμε για τη Γενεύη» είπε ο γενικός γραμματέας του συνασπισμού, Μπαντρ Τζάμους.

Η αντιπολίτευση κατηγορεί το καθεστώς Άσαντ ότι πραγματοποίησε επίθεση με χημικά όπλα στις 21 Αυγούστου στα προάστια της Δαμασκού, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν άνδρες, γυναίκες και παιδιά.