Περίπου εκατό ακροδεξιοί συνελήφθησαν στη διάρκεια διαδηλώσεων κατά των Ρομά που διοργανώθηκαν σε οκτώ πόλεις της Τσεχικής Δημοκρατίας και στις οποίες συμμετείχαν περίπου 1.500 άνθρωποι, ανακοίνωσαν οι αρχές.

Στην Οστράβα (βορειοανατολική Τσεχία), περίπου 600-800 ακροδεξιοί, σύμφωνα με την αστυνομία, επιχείρησαν να εισβάλουν σε μια συνοικία που κατοικείται κυρίως από Ρομά, προκαλώντας βίαιες συγκρούσεις με τις δυνάμεις της τάξης.

«Η αστυνομία προσήγαγε μέχρι τώρα στην Οστράβα περίπου 60 πρόσωπα τα οποία ανακρίνονται τώρα» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η εκπρόσωπος της τοπικής αστυνομίας, Γκαμπριέλα Χολτσάκοβα.

Περίπου 300 αστυνομικοί κινητοποιήθηκαν στην πόλη. Χρησιμοποίησαν δακρυγόνα για να διαλύσουν τους διαδηλωτές, οι οποίοι πετούσαν πέτρες και μπουκάλια φωνάζοντας «Η Τσεχία στους Τσέχους» και «Πάνω απ΄όλα το έθνος».

Περίπου 20 διαδηλωτές προσήχθησαν στην πόλη Πίλσεν (δυτική Τσεχία), ενώ οι πορείες που πραγματοποιήθηκαν στις πόλεις Τσέσκε Μπουντετζοβίτσε (νοτιοδυτικά), Ντετσίν, Ντουχτσόβ και Βαμσντόρφ (βορειοδυτικά), Τζιτσίν (κέντρο) και Μπρνο εξελίχθηκαν χωρίς να σημειωθούν σημαντικά επεισόδια.

Την ίδια ώρα, αντιδιαδηλώσεις και χάπενινγκ πραγματοποιήθηκαν από υποστηρικτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Πράγα και σε πολλές άλλες πόλεις.

Η Διεθνής Αμνηστία εξέφρασε την ανησυχία της στις αρχές Αυγούστου για τις διαδηλώσεις εναντίον των Ρομά που είχαν αναγγελθεί στην Τσεχική Δημοκρατία.

«Η τσεχική κυβέρνηση θα πρέπει να επαγρυπνεί ώστε αυτές οι διαδηλώσεις να μην καταλήξουν σε βία εναντίον των Ρομά και εκείνοι που κινδυνεύουν από απειλές να έχουν προστασία» δήλωσε ο Τζον Νταλούιζεν, διευθυντής του προγράμματος για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία της ΔΑ.

«Η κατάσταση είναι εξαιρετικά τεταμένη στην Τσεχική Δημοκρατία όπου ακροδεξιές οργανώσεις αυξάνουν γρήγορα την επιρροή τους» εκτίμησε από την πλευρά του ο Ντεζιντέριου Γκεργκέλι, εκτελεστικός διευθυντής της οργάνωσης για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του Ευρωπαϊκού Κέντρου για τα δικαιώματα των Ρομά (ERRC).

Η κοινότητα των Ρομά στην Τσεχική Δημοκρατία, που αριθμεί από 250.000 έως 300.000 μέλη, διαμαρτύρεται για φυλετικές διακρίσεις: το 83% των Ρομά της χώρας δηλώνει ότι έχει υποστεί αδικίες, σύμφωνα με δημοσκόπηση της ευρωπαϊκής υπηρεσίας για την προάσπιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων.