Με το αίτημα του ΟΗΕ για άμεση έρευνα επί των καταγγελιών για επίθεση με χημικά όπλα στη Συρία συντάσσεται η Ρωσία­ καλεί το καθεστώς Άσαντ να συνεργαστεί με την αποστολή επιθεωρητών, ζητώντας παράλληλα να διασφαλίσει η αντιπολίτευση την ασφαλή πρόσβαση των εμπειρογνώμων στις περιοχές της επίθεσης. Την ίδια στιγμή, η Κίνα διαμηνύει ότι ουδείς πρέπει να προδικάσει το αποτέλεσμα της έρευνας.

Ακτιβιστές της συριακής αντιπολίτευσης έχουν ήδη συλλέξει δείγματα ιστών από θύματα της καταγγελθείσας επίθεσης με χημικά όπλα στα περίχωρα της Δαμασκού, τα οποία προσπαθούν να παραδώσουν στους επιθεωρητές του ΟΗΕ που διαμένουν σε ένα ξενοδοχείο μερικά χιλιόμετρα μακριά.

«Η ομάδα του ΟΗΕ ήλθε σε επικοινωνία μαζί μας και από τη στιγμή εκείνη, εμείς έχουμε στην κατοχή μας δείγματα από μαλλιά, δέρμα και αίμα, τα οποία μεταφέρθηκαν στη Δαμασκό με έμπιστους ανθρώπους μας» δήλωσε ο ακτιβιστής Αμπού Νιντάλ από την ελεγχόμενη από τους αντάρτες πόλη Αρμπίν.

Ομπάμα: Ζυγίζει την κατάσταση – Πιέζει τον ΟΗΕ να αναλάβει δράση

Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής πιέζει τα Ηνωμένα Έθνη να αναλάβουν «άμεση, καλύτερη δράση» στη Συρία και κάλεσε την κυβέρνηση της χώρας αυτής να επιτρέψει την επιθεώρηση του χώρου όπου καταγγέλθηκε η χρήση χημικών όπλων, δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

«Βρισκόμαστε ήδη σε επικοινωνία με ολόκληρη την διεθνή κοινότητα», δήλωσε ο Ομπάμα στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN. «Δεν αναμένουμε τη συνεργασία (της Δαμασκού) με δεδομένο το ιστορικό» της, πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο Ομπάμα πάντως απέρριψε την ιδέα ότι οι ΗΠΑ «μπορούν με κάποιον τρόπο να επιλύσουν» την περίπλοκη κατάσταση στη Συρία, αποκαλώντας την ιδέα αυτή «μεγαλοποιημένη».

Επισήμανε ακόμη ότι οι ΗΠΑ παραμένουν αναμεμιγμένες σε έναν πόλεμο στο Αφγανιστάν και ότι υπάρχουν κόστη σε ανθρώπινες ζωές σε κάθε ανάμιξη του Αμερικανικού στρατού.

Στην ίδια συνέντευξη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ χαρακτήρισε τις καταγγελίες περί χρήσης χημικών όπλων στη Συρία ένα «σημαντικό γεγονός» και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει αμφιβολία πως προκαλεί ανησυχία το ενδεχόμενο χημικά όπλα να χρησιμοποιήθηκαν σε μεγάλη κλίμακα.

Ερωτηθείς σχετικά με την «κόκκινη γραμμή» για την οποία είχε κάνει λόγο στο παρελθόν, ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε ότι οι τελευταίες εξελίξεις στη Συρία πρέπει να εξεταστούν από την κυβέρνησή του.

Μπαν Κι – Μουν: «Εγκλημα κατά της ανθρωπότητας η χρήση χημικών»

«Εγκλημα κατά της ανθρωπότητας» χαρακτήρισε σε δηλώσεις του την Παρασκευή ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι – μουν, τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία. Σε περίπτωση που αποδειχθεί αυτό, πρόσθεσε, θα υπάρξουν «σοβαρές συνέπειες», ενώ όπως ανέφερε ο ίδιος «δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο» στη διερεύνηση της υπόθεσης.

«Οποιαδήποτε χρήση χημικών όπλων, οπουδήποτε, από οποιονδήποτε και σε οποιεσδήποτε συνθήκες, παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. Ένα τέτοιο έγκλημα εναντίον της ανθρωπότητας θα είχε σοβαρές συνέπειες γι’ αυτόν που το διέπραξε», δήλωσε ο Μπαν στο περιθώριο μιας από καιρό προγραμματισμένης συνόδου στη Σεούλ.

Ο ίδιος χαρακτήρισε τις πληροφορίες για επιθέσεις με χημικά όπλα στη Συρία «πολύ ανησυχητικές και σοκαριστικές».

«Είναι μια σοβαρή πρόκληση για τη διεθνή κοινότητα στο σύνολό της και για την ανθρωπότητα στην οποία από κοινού ανήκουμε, πολύ περισσότερο που αυτό συνέβη ενώ η αποστολή των εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ βρισκόταν στη χώρα», πρόσθεσε ο γενικός γραμματέας.

Μια ομάδα επιθεωρητών του ΟΗΕ βρίσκεται στη Συρία και ο Μπαν Κι-μουν κάλεσε τις αρχές της χώρας να συνεργαστουν σε μια έρευνα για τις επιθέσεις αυτές, που φέρεται ότι πραγματοποιήθηκαν κοντά στη Δαμασκό.

«Δεν μπορώ να σκεφτώ κανένα καλό λόγο για τον οποίο οποιοδήποτε μέρος –η κυβέρνηση ή οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης– θα μπορούσε να αρνηθεί την ευκαιρία να αναζητηθεί η αλήθεια στην υπόθεση αυτή», δήλωσε. «Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο», υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας, ο οποίος ζήτησε από την υπάτη εκπρόσωπό του για τον αφοπλισμό, την Άντζελα Κέιν, να μεταβεί αμέσως στη Δαμασκό.
Η συριακή αντιπολίτευση κατηγόρησε προχθές Τετάρτη το καθεστώς ότι σκότωσε περισσότερους από 1.300 ανθρώπους με χημικά όπλα κοντά στη Δαμασκό. Η κυβέρνηση το αρνείται επισήμως.

Συνάντηση στη Χάγη για τον εμφύλιο στη Συρία

Ανώτεροι διπλωμάτες από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία, θα συναντηθούν στη Χάγη την επόμενη Τετάρτη, για να εξετάσουν λύσεις για την πιθανότητα λήξης του αιματηρού εμφυλίου πολέμου στη Συρία, ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η συνάντηση θα είναι η πρώτη μεταξύ αξιωματούχων των ΗΠΑ και της Ρωσίας, μετά τις εκθέσεις για τη χρήση φονικών χημικών όπλων έξω από την πρωτεύουσα, Δαμασκό.

Αν και η συνάντηση είχε προγραμματισθεί πριν τις αναφορές για τα χημικά, εντούτοις δεν είχε προσδιοριστεί καμία ημερομηνία. Την αμερικανική πλευρά θα εκπροσωπήσουν, η υφυπουργός Εξωτερικών για τις Πολιτικές Υποθέσεις, Γουέντι Σέρμαν και ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στη Συρία, Ρόμπερτ Φόρντ, ενώ τη Μόσχα οι υφυπουργοί Εξωτερικών, Γκενάντι Γκατίλοφ και Μιχαήλ Μπογκντάνοφ, ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Νωρίτερα την Κυριακή ο Φόρντ θα συναντηθεί με ηγέτες της αντιπολίτευσης της Συρίας στην Κωνσταντινούπολη, δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπαρτμεντ Τζένιφερ Ψάκι. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, υποστηρίζουν τους αντάρτες της Συρίας και η Ρωσία είναι παραδοσιακός , σύμμαχος του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ και προμηθευτής όπλων της Δαμασκού.