Μετά από δεκαετίες απλής εξόρυξης ακατέργαστων διαμαντιών, η Γκαμπορόνε, πρωτεύουσα της Μποτσουάνα, ασχολείται η ίδια πια με το κόψιμο και την πώληση αυτών των πολύτιμων λίθων.
Μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα γνωστή σε πολλούς, ωστόσο η Γκαμπορόνε αποτελεί πια συχνό προορισμό για τους εμπόρους διαμαντιών σε όλο τον κόσμο, προσφέροντας οικονομική ανάπτυξη στην χώρα. Αυτή η μικρή και φτωχική πόλη μεταμορφώνεται με πανύψηλα κτίρια και επιβλητικά ξενοδοχεία να κτίζονται μέρα με την μέρα. Οι εταιρίες διαμαντιών στήνουν εργοστάσια, εφόσον λέγεται ότι ο παγκόσμιος γίγαντας εξόρυξης διαμαντιών «De Beers» θα μεταφέρει την επιχειρηματική του δραστηριότητα από το Λονδίνο στην Γκαμπορόνε. Πολύ σύντομα υπολογίζεται πως στη χώρα θα λάβει χώρα ένα εμπόριο διαμαντιών της τάξεως των πέντε δισεκατομμυρίων ευρώ, προσελκύοντας αγοραστές από όλο τον κόσμο.
Ήδη χτίστηκε ένας νέος χώρος για να φιλοξενήσει τις θυγατρικές των επιχειρήσεων που εμπορεύονται διαμάντια, όπως η ινδική «Shrenuj». Δεκάδες άνθρωποι, κυρίως γυναίκες, εργάζονται εκεί σκυμμένοι επί ώρες για τον σχηματισμό, τη λείανση και το σμίλεμα διαμαντιών με μικρά μέταλλα και πέτρες.
«Μπορούμε να εξορύξουμε ακατέργαστα διαμάντια. Είναι λογικό για εμάς να ανοίξουμε ένα εργοστάσιο κοσμημάτων εδώ. Από την Μποτσουάνα μπορούμε να προμηθεύσουμε την εγχώρια αγορά αλλά και τις ΗΠΑ», υποστηρίζει ο Κιμ Λένι, διευθυντής του εργοστασίου. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι πωλήσεις για την ώρα είναι σε καλό δρόμο.
Ορισμένες επιχειρήσεις -που δεν έχουν σχέση με τα διαμάντια- σκέφτονται επίσης να διευρύνουν τις δραστηριότητες τους και στην Μποτσουάνα, που μετατρέπεται σε κύριο κόμβο οικονομικών εξελίξεων. Οι ντόπιοι επενδύουν σε μηχανήματα και υπηρεσίες προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους επισκέπτες.
Δεν είναι όμως όλα εύκολα. Μερικοί δεν θεωρούν ότι η πόλη είναι έτοιμη να υποστηρίξει τέτοιες αλλαγές. Απευθείας πτήσεις από την Γκαμπορόνε προς την Ευρώπη ή τις ΗΠΑ δεν υπάρχουν, δυσκολεύοντας έτσι την πρόσβαση στην περιοχή. Μεταξύ άλλων, οι συχνότατες διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος εμποδίζουν την άνετη παραμονή στην πόλη. Ακόμα και η διασκέδαση εκεί είναι περιορισμένη, με το ωράριο των μαγαζιών να μην εξυπηρετεί τον κόσμο και τα ταξί στους δρόμους να αποτελούν σπάνιο φαινόμενο. Ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Μποτσουάνα, Άλεξ Μονκούσι, ισχυρίζεται ότι η χώρα δεν είναι εντελώς έτοιμη να υποδεχτεί τις νέες αλλαγές, τονίζοντας ότι «χαρήκαμε ιδιαίτερα με τη νέα πρωτοβουλία, αλλά έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε ακόμα. Είναι σαν να πρέπει να διοργανώσεις τους Ολυμπιακούς Αγώνες».