Γίνεται να βρεις φερέλπιδες… μαφιόζους μέσω αγγελίας; Γίνεται, αν είσαι στην Ιαπωνία. Ο «αρχινονός» μιας από τις εγκληματικές ομάδες που ανήκουν στη Γιακούζα, την πανίσχυρη μαφία της Ιαπωνίας, κάνει γραπτή έκκληση-κάλεσμα σε νεαρούς και φιλόδοξους Ιάπωνες να ενταχθούν στις τάξεις της και να ακολουθήσουν μια λαμπρή καριέρα στον χώρο του υποκόσμου.

«Αγαπητοί νεαροί υπήκοοι του Αυτοκράτορα, εμείς πλέον δεν είμαστε αυτοί που ήμασταν στην αρχή. Τα κέρδη μας δεν προέρχονται από την πορνεία, την παροχή προστασίας ή το ξέπλυμα χρήματος. Πλέον η ειδικότητά μας είναι τα οικονομικά, τα επενδυτικά ταμεία, οι χρηματιστηριακές συναλλαγές και οι φιλανθρωπικές δράσεις υπέρ των φτωχών. Ελα σ’ εμάς λοιπόν και κατατάξου. Θα έχεις μια σίγουρη καριέρα, αντίστοιχη με εκείνη που αξίζει σε κάθε έντιμο άνθρωπο και σε κάθε πατριώτη, υποστηρικτή των παραδόσεων».
Αυτά είναι τα λόγια του Κενίτσι Σινόντα, αρχηγού της μεγαλύτερης και ισχυρότερης συμμορίας της χώρας, της Γιαμαγκούτσι-Γκούμι. Η αγγελία δημοσιεύθηκε στο «Γιαμαγκούτσι-Γκούμι Σίνπο» («Ενημερωτικό δελτίο της Γιαμαγκούτσι-Γκούμι»), το οκτασέλιδο περιοδικό που διανέμεται μεταξύ των μελών της συμμορίας. Το περιοδικό, το οποίο δεν είναι διαθέσιμο στο κοινό, διαθέτει σελίδες ψυχαγωγίας, αναφέροντας λεπτομερώς τα κατορθώματα ανώτατων αξιωματούχων της οργάνωσης στο… ψάρεμα, καθώς και ένα άρθρο του 71χρονου Σινόντα, ο οποίος εκθέτει στα νεότερα μέλη τις αξίες και τις αρχές από τις οποίες θα πρέπει να διέπεται η λειτουργία της Γιαμαγκούτσι-Γκούμι.
Η γερμανική εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine», που ανέδειξε το θέμα, γράφει ότι οι λόγοι για τους οποίους οι ιάπωνες μαφιόζοι κατέφυγαν σε μια… αγγελία προκειμένου να προβάλουν τα προτερήματα μιας καριέρας στους κόλπους της Γιακούζα είναι η γήρανση του πληθυσμού, η αύξηση της ανεργίας μεταξύ των νέων, αλλά και η έλξη που ασκεί σε έναν έφηβο η προοπτική μιας ζωής με πολλά χρήματα, άφθονο –και, κυρίως, δωρεάν –σεξ και αμέτρητα ναρκωτικά.
Η Γιαμαγκούτσι-Γκούμι, που συστήθηκε τη δεκαετία του 1910, είναι η μεγαλύτερη και ισχυρότερη συμμορία της χώρας, πιθανότατα δε και η μεγαλύτερη οργανωμένη οντότητα υποκόσμου παγκοσμίως, αριθμώντας περίπου 55.000 «επίσημα» μέλη, ενώ χιλιάδες ακόμη αναλαμβάνουν ανεπίσημα δουλειές για λογαριασμό της. Το αρχηγείο της βρίσκεται στην πόλη Κόμπε, ένα λιμάνι με φτωχό συγκριτικά πληθυσμό. Από το 2005, οπότε και ανήλθε στην εξουσία της ο Σινόντα, στρατηγικός στόχος της οργάνωσης ήταν να δραστηριοποιηθεί εντονότερα στο Τόκιο και γι’ αυτόν τον σκοπό ενσωμάτωσε πολλές μικρότερες ομάδες στις δραστηριότητές της. Η Γιαμαγκούτσι-Γκούμι θεωρείται μία από τις πιο σκληρές και βίαιες εγκληματικές οργανώσεις στον κόσμο, με τα πλοκάμια της να απλώνονται παντού και τα αφεντικά της να είναι σχεδόν απλησίαστα για τις Αρχές –πόσω μάλλον για έναν απλό πολίτη.
Κι όμως, πριν από λίγο καιρό μια ατρόμητη Γιαπωνέζα, ιδιοκτήτρια εστιατορίου, αποφάσισε να… δοκιμάσει τις αντοχές της και κατέθεσε μήνυση κατά του Σινόντα, ζητώντας του να της επιστρέψει 130.000 ευρώ, τα οποία είχε λάβει από αυτήν την περίοδο 1998-2010 ως αντίτιμο για την προστασία της επιχείρησής της. Η ιδιοκτήτρια του εστιατορίου, που φυσικά δεν τόλμησε να αποκαλύψει το όνομά της φοβούμενη αντίποινα, είναι η πρώτη κάτοικος της Χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου που αποφάσισε να τα βάλει νομικά με την ιαπωνική μαφία, δείχνοντας με τον τρόπο αυτόν και μια απαράμιλλη εμπιστοσύνη στο δικαστικό σύστημα της ασιατικής χώρας, καθώς είναι τεράστια η επιρροή που ασκεί η Γιακούζα στο πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο της Ιαπωνίας.
Ο όρος «Γιακούζα» στα ιαπωνικά σημαίνει «8-9-3» (Για-Κου-Ζα) και πρόκειται για το χειρότερο φύλλο στο ιαπωνικό παιχνίδι «οϊτσοκάμπου» (το δικό μας «Μπλακτζάκ»), όπου το ζητούμενο δεν είναι το 21, αλλά το 19. Οποιος φέρνει 20 «καίγεται» και περισσεύει, γι’ αυτό και ο όρος σταδιακά άρχισε να σημαίνει «απόκληρος» ή «χαμένος».
Τα μέλη της έχουν υιοθετήσει τόσο δυτικά πρότυπα, όπως τα μαύρα, ακριβά κοστούμια και τα ακριβά αυτοκίνητα, όσο και παραδοσιακά ιαπωνικά χαρακτηριστικά, όπως τα τατουάζ που καλύπτουν σχεδόν όλο τους το σώμα και αποτελούν ένδειξη ισχύος. Οσο πιο παλιό μέλος της Γιακούζα είναι κάποιος τόσο περισσότερα ολόσωμα τατουάζ έχει, τα οποία έχουν πολύ συγκεκριμένα σχέδια και διαφέρουν μεταξύ τους ανάλογα με τη φατρία στην οποία ανήκει το εκάστοτε μέλος.
Η οργάνωση, γνωστή για την πειθαρχία και τους αυστηρούς κώδικες συμπεριφοράς, το 1963 αριθμούσε 184.000 μέλη, ενώ σήμερα πάνω από 103.000 άτομα δραστηριοποιούνται σε αυτήν.

Δημοσιεύτηκε στο heliosPlus στις 21 Αυγούστου 2013

HeliosPlus