Τη στιγμή που φουντώνει η οργή των ισλαμιστών για τη σύλληψη του ηγέτη των Αδελφών Μουσουλμάνων Μοχάμεντ Μπαντί, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν έρχεται να υποστηρίξει ότι το Ισραήλ βρίσκεται πίσω από την ανατροπή του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι από τον αιγυπτιακό στρατό.

«Ξέρετε αυτό που λένε, ότι στην Αίγυπτο η δημοκρατία δεν στηρίζεται στις κάλπες. Ποιος βρίσκεται πίσω απ’ αυτό; Το Ισραήλ» δήλωσε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης στην Άγκυρα του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), που έχει τις καταβολές του στο ισλαμιστικό κίνημα.

Ο Ερντογάν υποστήριξε ότι στη διάρκεια ενός φόρουμ στη Γαλλία, πριν από τις εκλογές του 2012 που οδήγησαν στην εξουσία τους Αδελφούς Μουσουλμάνους του Μόρσι, «ο [Ισραηλινός] υπουργός Δικαιοσύνης και ένας εβραίος διανοούμενος είχαν χρησιμοποιήσει αυτή τη διατύπωση: ‘Ακόμη κι αν οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι κερδίσουν τις εκλογές, δεν θα βγουν νικητές, διότι η δημοκρατία δεν στηρίζεται στις κάλπες]’».

Η Τουρκία έχει καταδικάσει σφοδρά την ανατροπή του ισλαμιστή προέδρου Μόρσι, αντιδρώντας σε σκληρούς τόνους στην καταστολή από τις αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας των συγκεντρώσεων υποστήριξης του καθαιρεθέντος ισλαμιστή προέδρου.

Η κυβέρνηση Ερντογάν ανακάλεσε τον πρεσβευτή της από το Κάιρο και η Αίγυπτος απάντησε ανακαλώντας το δικό της πρεσβευτή από την Άγκυρα, σε ένδειξη επιδείνωσης των παραδοσιακά καλών διμερών σχέσεων.

Ο Ερντογάν είχε ενισχύσει σημαντικά τις σχέσεις ανάμεσα στη χώρα του και την Αίγυπτο επί της προεδρίας του Μόρσι, καθώς η Άγκυρα είχε καταστήσει το Κάιρο έναν από τους προνομιακούς εταίρους της στη στρατηγική της για περιφερειακή επιρροή.