Ο Μαχμούντ Εζάτ είναι ο νέος επικεφαλής της Μουσουλμανικής Αδελφότητας μετά την σύλληψη του Μοχάμεντ Μπαντίε, ο οποίος συνελήφθη κατά την διάρκεια της νύχτας που πέρασε.

«Ο Εζάτ είναι ένας από τους αναπληρωτές του Μπαντίε στους κόλπους της διοίκησης της αδελφότητας. Θα αναλάβει τα καθήκοντα του ανώτατου ηγέτη προσωρινά μετά την σύλληψη από τις δυνάμεις του αιματηρού πραξικοπήματος του Μοχάμεντ Μπαντίε», αναφέρεται στον ιστότοπο των Αδελφών Μουσουλμάνων στο Ίντερνετ.

Ο Μοχάμεντ Μόρσι, ο πρώτος δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος της Αιγύπτου, καθαιρέθηκε και συνελήφθη από τον στρατό στις 3 Ιουλίου.

Σχεδόν 900 άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους σε έξι ημέρες σε όλη την Αίγυπτο, κυρίως πολίτες που υποστηρίζουν τον Μόρσι και τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, οι οποίοι σκοτώθηκαν από σφαίρες κατά την συστηματική διάλυση των διαδηλώσεών τους κατά των μεταβατικών αρχών και του στρατού. Περίπου εκατό αστυνομικοί και στρατιώτες σκοτώθηκαν επίσης. Εξάλλου χιλιάδες ισλαμιστές, μεταξύ των οποίων μεγάλο μέρος των ηγετικών στελεχών των Αδελφών Μουσουλμάνων, συνελήφθησαν.

Ο 69χρονος Εζάτ είναι γιατρός και έχει ήδη φυλακιστεί πολλές φορές, μαζί με τον Μπαντίε, τις δεκαετίες του 1960 και του 1970. Χαρακτηρίζεται «σιδηρούς ανήρ» των Αδελφών Μουσουλμάνων από τα μέσα ενημέρωσης για τον τραχύ τρόπο με τον οποίο ηγείται της αδελφότητας στο πλευρό του Μπαντίε.

Ο Μπαντίε μεταφέρθηκε μετά την σύλληψή του στην φυλακή Τόρα στο Κάιρο, όπου βρίσκονται οι δύο αναπληρωτές του, ο Χαϊράτ αλ Σάτερ και ο Ράσαντ Μπαγιούμι, μαζί με τους οποίους θα δικαστεί την Κυριακή για «υποκίνηση στον φόνο» διαδηλωτών κατά του Μόρσι.

Στην ίδια φυλακή κρατείται επίσης ο Χόσνι Μουμπάρακ, ο πρόεδρος που εκδιώχθηκε από την εξουσία από την λαϊκή εξέγερση στις αρχές του 2011.

Μεταξύ των υπευθύνων των Αδελφών Μουσουλμάνων που έχουν συλληφθεί από τότε που άρχισαν οι διαδηλώσεις υπέρ του Μόρσι, βρίσκεται ο επικεφαλής του πολιτικού τους κόμματος και πρώην πρόεδρος του κοινοβουλίου Σάαντ Αλ Κατάτνι, ο οποίος βρίσκεται επίσης στην φυλακή.

Ο Μπαντίε έχει παρουσιαστεί δημοσίως μόνον μία φορά από τις 3 Ιουλίου και δεν παρέστη στην κηδεία του ενός από τους γιους του που σκοτώθηκε την Παρασκευή στο Κάιρο κατά τις συγκρούσεις με τις δυνάμεις της τάξης, οι οποίες έχουν εφεξής άδεια να ανοίγουν πυρ στους διαδηλωτές που θεωρούν ότι είναι εχθρικοί.