Νέες διαστάσεις στο «θρίλερ» των αποκαλύψεων του Έντουαρντ Σνόουντεν έρχεται να δώσει η αποκάλυψη του διευθυντή του Guardian Άλαν Ράσμπριτζερ ότι οι βρετανικές Αρχές εξανάγκασαν την εφημερίδα να καταστρέψει υλικό που είχε διαρρεύσει το «βαθύ λαρύγγι» της NSA, απειλώντας παράλληλα τον Guardian με δικαστική δίωξη για τις δημοσιεύσεις σχετικά με τα προγράμματα παρακολούθησης των ΗΠΑ και της Βρετανίας.

Η απόφαση της εφημερίδας να δημοσιοποιήσει τις απειλές και τις ενέργειες της βρετανικής κυβέρνησης συνοδεύει την απόφασή της να συνεχίσει να δημοσιεύει από τοποθεσίες εκτός της Βρετανίας ρεπορτάζ βασισμένα στο υλικό του Σνόουντεν, και αποτελεί την τελευταία φάση στην κλιμάκωση του πολέμου ανάμεσα στα μέσα ενημέρωσης και τις κυβερνήσεις για τη δημοσίευση στοιχείων σχετικά με τα μυστικά προγράμματα παρακολουθήσεων.

Σε άρθρο του την Τρίτη στον Guardian ο Άλαν Ράσμπριτζερ τονίζει ότι οι απειλές των βρετανικών Αρχών προς την εφημερίδα σε συνδυασμό με την πολύωρη κράτηση και ανάκριση του συντρόφου του δημοσιογράφου Γκλεν Γκρίνγουολντ -του πρώτου δημοσιογράφου που έφερε στο φως στοιχεία που διέρρευσε ο Σνόουντεν- καταδεικνύει πως η ελευθερία του Τύπου απειλείται στη Βρετανία.

Ο διευθυντής του Guardian δηλώνει ότι πριν ένα μήνα, και αφού η βρετανική εφημερίδα είχε δημοσιεύσει ρεπορτάζ που προερχόταν από το υλικό του Σνόουντεν, Βρετανός αξιωματούχος τού είπε: «Κάνατε την πλάκα σας. Τώρα θέλουμε πίσω το υλικό».

Η βρετανική κυβέρνηση απείλησε με νομική δράση την εφημερίδα εάν δεν καταστρέψει ή παραδώσει στις βρετανικές αρχές τα απόρρητα στοιχεία που προέρχονται από το υλικό που απέσπασε ο πρώην συνεργάτης της CIA Έντουαρντ Σνόουντεν.

Έπειτα από περαιτέρω συνομιλίες με την κυβέρνηση, ο Ράσμπριτζερ δηλώνει ότι «δύο ειδικοί σε θέματα ασφαλείας» της Κυβερνητικής Διεύθυνσης Επικοινωνιών (GCHQ), αντίστοιχης της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, επισκέφθηκαν τα γραφεία της εφημερίδας.

Στο ισόγειο των γραφείων της εφημερίδας, γράφει ο Ράσμπριτζερ, κυβερνητικοί υπάλληλοι παρακολούθησαν την καταστροφή των ηλεκτρονικών υπολογιστών που περιείχαν υλικό που προερχόταν από τα αρχεία του Έντουαρντ Σνόουντεν.

Ο διευθυντής της βρετανικής εφημερίδας αναφέρει στο άρθρο του ότι παρά την καταστροφή των ηλεκτρονικών υπολογιστών στο Λονδίνο, προειδοποίησε Βρετανούς αξιωματούχους ότι εξαιτίας της φύσης των «διεθνών συνεργασιών» μεταξύ των δημοσιογράφων, θα είναι δυνατόν στους οργανισμούς των μέσων ενημέρωσης να εκμεταλλευθούν άλλα «περισσότερο χαλαρά νομικά καθεστώτα».

«Θα συνεχίσουμε να κάνουμε υπομονετική, προσεκτική δουλειά επάνω στα έγγραφα του Σνόουντεν. Απλά δεν θα το κάνουμε στο Λονδίνο. Η κατάσχεση του λάπτοπ, των τηλεφώνων και σκληρών δίσκων του Μιράντα [του Βραζιλιάνου συντρόφου του Γκρίνγουολντ] δεν θα έχει αντιστοίχως καμία επίπτωση στην εργασία του Γκρίνγουολντ» τονίζει ο Ράσμπριτζερ.

Ο Άλαν Ράσμπριτζερ δήλωσε σε Βρετανούς αξιωματούχους πριν την καταστροφή των ηλεκτρονικών υπολογιστών ότι ο Guardian δεν θα πληρούσε τις δημοσιογραφικές του υποχρεώσεις, εάν υποχωρούσε στις απαιτήσεις της κυβέρνησης.

Σε απάντηση, γράφει, κυβερνητικός αξιωματούχος τού είπε ότι η βρετανική εφημερίδα έχει ήδη φθάσει στον στόχο της: «Καταφέρατε να προκαλέσετε συζήτηση. Δεν χρειάζεται να συνεχίσετε να γράφετε»…

Την Κυριακή, οι βρετανικές Αρχές κράτησαν και ανέκριναν επί εννέα ώρες στο αεροδρόμιο του Χίθροου τον Βραζιλιάνο Ντέιβιντ Μιράντα, σύντροφο του δημοσιογράφου του Guardian Γκλεν Γκρίνγουολντ, καθώς περνούσε τράνζιτ από το βρετανικό αεροδρόμιο στο ταξίδι του από το Βερολίνο προς το Ρίο ντε Ζανέιρο.

Ο Γκρίνγουολντ είχε συναντηθεί με τον Έντουαρντ Σνόουντεν στο Χονγκ Κονγκ και στη συνέχεια έγραψε ή συνυπέγραψε πολλά από τα ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας που βασίσθηκαν στα στοιχεία που εκείνος έδωσε.

Ο Ντέιβιντ Μιράντα συναντήθηκε στο Βερολίνο με την Λόρα Πουατρά, ανεξάρτητη σκηνοθέτη και δημοσιογράφο, την πρώτη που ήλθε σε επαφή με τον Σνόουντεν και η οποία έγραψε ρεπορτάζ βασιζόμενα στο υλικό του στην Washington Post και το περιοδικό Der Spiegel. Σύμφωνα με τον Γκρίνγουολντ, ο Ντέιβιντ Μιράντα πήγε στο Βερολίνο για να παραδώσει υλικό που προέρχεται από τις διαρροές του Σνόουντεν και να παραλάβει υλικό από την Πουατρά.

Ο Γκρίνγουολντ, ο οποίος λέει ότι ο ίδιος και η Πουατρά είναι οι μόνοι κάτοχοι του πλήρους αρχείου των στοιχείων του Έντουαρντ Σνόουντεν, έχει δηλώσει ότι οι βρετανικές αρχές κατάσχεσαν USB που μετέφερε ο Μιράντα, το περιεχόμενο των οποίων είναι όμως «άκρως κρυπτογραφημένο».

Απαντώντας στο κύμα επικρίσεων, η Σκότλαντ Γιαρντ ανακοίνωσε πως η κράτησή του ήταν «νομικά ορθή». Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ ανέφεραν ότι δεν ζήτησαν από την βρετανική κυβέρνηση να ανακρίνει τον Μιράντα, αναγνώρισαν όμως πως είχαν ενημερωθεί από τη Βρετανία ότι σκόπευε να τον ανακρίνει.