Δικαιούνται οι ένοπλες δυνάμεις της Αιγύπτου να εμφανίζονται ως υπερασπιστές της δημοκρατίας;
«Αντιμέτωποι με τις απόπειρες του Μοχάμεντ Μόρσι να καταλύσει την δημοκρατία και απογοητευμένοι από τον αυταρχισμό του ισλαμιστή προέδρου, οι Αιγύπτιοι κατέβηκαν πριν από δύο μήνες στους δρόμους για να διαδηλώσουν τη δυσαρέσκειά τους απέναντι στους Αδελφούς Μουσουλμάνους. Με το ξέσπασμα της βίας, οι ένοπλες δυνάμεις και η ηγεσία τους προσπαθούν εδώ και καιρό να επαναφέρουν έστω κάποια επίφαση τάξης στην Αίγυπτο, αλλά δεν είναι εύκολο. Και η κλιμάκωση της αιματηρής βίας που βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες αποδυναμώνει σε μεγάλο βαθμό την αφοσίωση του στρατού στο χτίσιμο μιας δημοκρατίας στη βασανισμένη χώρα».

Θα μείνουν οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι εκτός πολιτικού νυμφώνος;
«Το θεωρώ απίθανο. Πολλοί πολιτικοί και στρατιωτικοί ηγέτες στην Αίγυπτο έχουν διακηρύξει επανειλημμένα ότι επιθυμούν τη συμμετοχή όλων των πολιτικών δυνάμεων σε μια κυβέρνηση. Ωστόσο η αξιοπιστία των Αδελφών Μουσουλμάνων έχει πληγεί τις τελευταίες εβδομάδες από μια σκληροπυρηνική δήλωση της ηγεσίας τους, αμέσως μετά την πτώση του Μόρσι, πως «θα παλέψουμε μέχρι θανάτου». Οσο η Αδελφότητα, με παρόμοιες δηλώσεις της, αποπειράται να «τρομοκρατεί» τον αιγυπτιακό λαό τόσο θα αποδυναμώνει τη θέση της και την πιθανή συμμετοχή της στην εξουσία».
Τι κατάληξη θεωρείτε ότι θα έχουν οι πρόσφατες βίαιες αναταραχές;
«Δυστυχώς, πιστεύω πως η βία θα συνεχιστεί με αμείωτο ρυθμό στην Αίγυπτο, καθώς το φιτίλι που άναψε τις ταραχές ήταν οι απόπειρες του Μόρσι να καταλύσει τη δημοκρατία και να λειτουργήσει απολυταρχικά, ενώ παράλληλα διέλυσε την, ήδη εύθραυστη, αιγυπτιακή οικονομία. Ο μόνος δρόμος για την ειρήνη είναι όλα τα πολιτικά κόμματα να στηρίξουν με έργα την πεποίθησή τους ότι η Αίγυπτος πρέπει να γίνει δημοκρατία. Ωστόσο τίθεται το ερώτημα κατά πόσον οι διάφοροι πολιτικοί σχηματισμοί μπορούν να απορρίψουν τον απολυταρχικό τρόπο εξουσίας και να υποστηρίξουν μια πιο δημοκρατική λύση».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ