Το επίμαχο θέμα της ισλαμικής μαντίλας επανέρχεται στο προσκήνιο στη Γαλλία, καθώς επίσημη έκθεση του Ανώτατου Συμβουλίου για την Ενσωμάτωση προτείνει την απαγόρευση της και στα γαλλικά πανεπιστήμια.
Σύμφωνα με την γαλλική εφημερίδα Le Monde, η έκθεση δεν περιορίζει ρητά την ισλαμική μαντήλα, αλλά κάνει γενικότερα λόγο για απαγόρευση «της χρήσης θρησκευτικών συμβόλων και ρούχων σε αμφιθέατρα και χώρους έρευνας και διδασκαλίας των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων». Επίσης τονίζεται ότι υπήρξαν περιπτώσεις όπου φοιτητές αρνήθηκαν να παρευρεθούν σε μεικτά μαθήματα επικαλούμενοι θρησκευτικούς λόγους.
Ο πρώτος σχετικός νόμος που υιοθετήθηκε το 2004 και η περαιτέρω νομοθεσία που ακολούθησε, ιδίως το 2011, τιμωρούν με χρηματικό πρόστιμο τη χρήση της μπούρκας (νικάμπ) σε δημόσιο χώρο, όχι όμως τη χρήση της μαντίλας (χιτζάμπ).
Πρόσφατα αστυνομικός σταμάτησε γυναίκα που φορούσε ισλαμική μαντίλα για εξακρίβωση στοιχείων. Οι αντιδράσεις με αφορμή το επεισόδιο αυτό οδήγησαν σε αιτήματα κατάργησης του νόμου του 2011, γιατί, όπως ισχυρίζονται μουσουλμανικές οργανώσεις, υπάρχει κίνδυνος στιγματισμού των μουσουλμάνων γυναικών.
Αντιδράσεις υπάρχουν και από το «στρατόπεδο» των υπερασπιστών του λαϊκού κράτους. Ο Ζαν-Λουί Μπιανκό, επικεφαλής του κρατικού οργανισμού Παρατηρητήριο για το Λαΐκό Κράτος. δηλώνει πως «δεν προτίθεται να εξετάσει το θέμα», ενώ ο Ζαν-Λουπ Σαλτσμάν, πρόεδρος των πρυτάνεων των γαλλικών πανεπιστημίων εκτιμά πως «μια τέτοια απαγόρευση δεν είναι απαραίτητη».
Κεντροαριστερές εφημερίδες, όπως η Le Monde, τίθενται κατά της απαγόρευσης της ισλαμικής μαντήλας που απλώς καλύπτει τα μαλλιά και δεν κρύβει το πρόσωπο. «Ποιός είχε αυτή την ωραία ιδέα καλοκαιριάτικα να απαγορευτεί η μαντήλα; » αναρωτήθηκε ειρωνικά ένας σχολιαστής στον ιστότοπο Rue89.