Με τις ανησυχίες της Ουάσιγκτον για το ενδεχόμενο νέων τρομοκρατικών επιθέσεων σε έδαφος των ΗΠΑ από την Αλ Κάιντα να εντείνονται, οι έρευνες των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών επικεντρώνονται πλέον στον Νάσερ αλ Ουαχίσι που με το πολεμικό όνομα Αμπού Μπασίρ ηγείται του παρακλαδιού της οργάνωσης στην Αραβική Χερσόνησο (AQPA).
Σύμφωνα με τα αμερικανικά ΜΜΕ, ο 36χρονος Αλ Ουαχίσι θεωρείται ο πλέον αδίστακτος από τους μαθητές του Οσάμα μπιν Λάντεν και ως εκ τούτου ο πλέον φανατισμένος ώστε να προβεί στη διενέργεια ενός ακόμη τρομοκρατικού χτυπήματος.

«Είναι εκ των σημαντικότερων μορφών
(της οργάνωσης) σε ζητήματα στρατηγικής» λέει η Ρίτα Κατζ, διευθύντρια του SITE Intelligence, μιας ομάδας με έδρα την Ουάσιγκτον που παρακολουθεί εξτρεμιστικές και τρομοκρατικές οργανώσεις.
Ο Αλ Ουαχίσι, που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Υεμένη, είναι ένας από τους νέους εκείνους που τη δεκαετία του 1990 επηρεάστηκαν πολύ από τη δογματική ιδεολογία του Μπιν Λάντεν. Μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στη Νέα Υόρκη και τον βομβαρδισμό θέσεων της Αλ Κάιντα στο Αφγανιστάν, ο ηγέτης της AQPA διέφυγε στο Ιράν, όπου συνελήφθη και οδηγήθηκε σιδηροδέσμιος στην πατρίδα του.
Τον Φεβρουάριο του 2006 ο «Αμπού Μπασίρ» και άλλα 22 μέλη της Αλ Κάιντα κατάφεραν να δραπετεύσουν από τη φυλακή της Σανάα, πρωτεύουσας της χώρας, και λίγο μετά, με εντολή του τότε υπαρχηγού της οργάνωσης και νυν ηγέτη της Αλ Κάιντα Αϊμάν αλ Ζαουαχρι επιδόθηκε, στα τέλη του 2008, στη σύσταση της AQPA από τη συγχώνευση των οργανώσεων της Αλ Κάιντα στη Σαουδική Αραβία και την Υεμένη. Μάλιστα, ενώ στην αρχή ο Αλ Ουαχίσι ενθάρρυνε τους «αφοσιωμένους μουσουλμάνους να χτυπάνε εχθρικούς στόχους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν», στην πορεία άλλαξε τακτική.
Κατασκευαστές βομβών


«Είμαστε στρατιώτες του Ισλάμ. Σας δίνω τη συμβουλή να σκοτώνετε με οποιονδήποτε τρόπο όποιον ξένο σταυροφόρο βρείτε στην Αραβική Χερσόνησο. Είναι ντροπή να πηγαίνουμε ως τη Βαγδάτη και την Καμπούλ, την ώρα που οι άπιστοι ατιμώνουν την πατρίδα μας, στην οποία απαγορεύεται να εισέλθουν» ήταν η σκληροπυρηνική ανακοίνωσή του τον Ιανουάριο του 2009.
Με δικές του ενέργειες η οργάνωση προσήλκυσε μερικούς ικανότατους κατασκευαστές βομβών, όπως τον Ιμπραήμ Χασάν αλ Ασίρι, ο οποίος ήταν ο «εγκέφαλος» για τον σχεδιασμό της βόμβας που έφερε κάτω από τα ρούχα του ο Νιγηριανός Ούμαρ Φαρούκ Αμπντουλμουταλάμπ και λίγο έλειψε να ανατινάξει εν πτήσει ένα αμερικανικό αεροσκάφος από το Αμστερνταμ με προορισμό το Ντιτρόιτ ανήμερα τα Χριστούγεννα του 2009.
Τον Αύγουστο του 2009 η AQPA οργάνωσε επίθεση στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας εναντίον του πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Νάγεφ, του επικεφαλής της σαουδαραβικής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, ο οποίος γλίτωσε ως εκ θαύματος, ενώ την αμέσως επόμενη χρονιά τοποθέτησε παγιδευμένα δέματα σε εμπορικά αεροσκάφη που είχαν ως τελικό προορισμό τις ΗΠΑ, όμως οι βόμβες εντοπίστηκαν και εξουδετερώθηκαν. Μετά τον θάνατο, τον περασμένο Ιανουάριο, του 40χρονου υπαρχηγού της AQPA, του Σαουδάραβα Σαΐντ Αλι αλ Σέχρι, η οργάνωση απείλησε με μια σειρά αντιποίνων.
Συστάσεις στους Αμερικανούς


Μετά τις τηλεφωνικές συνομιλίες μεταξύ Αλ Ζαουάχρι και Αλ Ουαχίσι που υπεκλάπησαν πρόσφατα από την αμερικανική υπηρεσία εθνικής ασφαλείας (ΝSA) και που έφεραν τον πρώτο να ζητεί ένα τρομοκρατικό χτύπημα ως την Κυριακή 4 Αυγούστου, σήμανε συναγερμός με τις ΗΠΑ να συστήνουν την άμεση αποχώρηση των υπηκόων τους από την Υεμένη. To Στέιτ Ντιπάρτμεντ αιτιολόγησε την απόφαση και τη σύστασή του στους πολίτες αναφέροντας πως «παραμένει ο κίνδυνος για τρομοκρατική επίθεση».
Ηδη ορισμένα άτομα από το προσωπικό της πρεσβείας εγκατέλειψαν τη Σαναά. Κάποιοι άλλοι όμως παρέμειναν στην πρωτεύουσα της Υεμένης προκειμένου να βοηθήσουν το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και να παρέχουν πληροφορίες για την κατάσταση ασφαλείας, όπως ανέφερε ανακοίνωση του Πενταγώνου.
Η πρεσβεία, όπως και αρκετές άλλες αποστολές στον μουσουλμανικό κόσμο, είχε κλείσει προσωρινά λόγω τρομοκρατικής απειλής που, σύμφωνα με τα αμερικανικά ΜΜΕ, αφορούσε πρωτίστως την Υεμένη. Το επίπεδο ασφάλειας στην Υεμένη, όπως αναφέρει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στη σύστασή του για τους πολίτες, είναι «εξαιρετικά υψηλό». Οι αμερικανικές πρεσβείες θα μείνουν κλειστές ως το Σάββατο, οπότε και θα έχουν ολοκληρωθεί οι εορτασμοί για το Ραμαζάνι.
Παράλληλα, και η Βρετανία απομάκρυνε όλο το προσωπικό από την πρεσβεία της στην Υεμένη, η οποία παραμένει κλειστή εξαιτίας αυξημένων ανησυχιών για την ασφάλειά της.

HeliosPlus