Ο νέος πρόεδρος του Ιράν, ο μετριοπαθείς Χασάν Ροχανί δήλωσε την Τρίτη ότι είναι «πολύ αποφασισμένος» να επιλυθεί η διαμάχη με τη Δύση για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και πρόσθεσε πως είναι έτοιμος για «σοβαρές και ουσιαστικές συνομιλίες» για το θέμα.

Δίνοντας την πρώτη του συνέντευξη Τύπου ως πρόεδρος του Ιράν, ο Ροχάνι είπε ότι η άλλη πλευρά θα πρέπει να κατανοήσει ότι η λύσει μπορεί να βρεθεί «μόνο μέσω συνομιλιών και όχι απειλών».

Εξέφρασε, παράλληλα, τη βεβαιότητά του ότι οι ανησυχίες και των δύο πλευρών θα εξαφανιστούν σύντομα.

Τόνισε ότι η κυβέρνησή του θα είναι υπόλογη στον λαό και θα δρα με διαφάνεια.

Είπε ότι θα τηρήσει την υπόσχεσή του να ενημερώνει τους Ιρανούς, τόσο για τις επιτυχίες της κυβέρνησης, όσο και για τις αποτυχίες της.

Χωρίς τη στήριξη του λαού, είπε ο Ροχανί, η κυβέρνηση «δεν έχει καμία πιθανότητα να τηρήσει τους μακροπρόθεσμους στόχους της».

Ο Χασάν Ροχανί «κληρονομεί» τα οικονομικά προβλήματα της χώρας του, πιθανές ελλείψεις σε τρόφιμα, καθώς και κυρώσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Εν τω μεταξύ, η Ρωσία υποστήριξε την Τρίτη πως δεν είναι δυνατόν να καθυστερήσει κι άλλο ένας νέος γύρος διαπραγματεύσεων μεταξύ του Ιράν και των μεγάλων δυνάμεων για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης και πρότεινε οι συνομιλίες αυτές να διεξαχθούν ως τα μέσα Σεπτεμβρίου.

«Ο γύρος αυτός, δεδομένων όλων των περιστάσεων, πρέπει να διεξαχθεί ως τα μέσα του Σεπτεμβρίου. Δεν γίνεται να καθυστερεί άλλο» δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριάμπκοφ, μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Την Κυριακή, ο Λευκός Οίκος καλωσόρισε την εκλογή του Χ.Ροχανί, αλλά δεν αναφέρθηκε σε πιθανή οπισθοχώρηση.

«Εάν αυτή η νέα κυβέρνηση επιλέξει να ασχοληθεί ουσιαστικά και σοβαρά και να συναντήσει τις διεθνείς υποχρεώσεις και να βρει μια ειρηνική λύση σε αυτό το ζήτημα, τότε θα βρει έναν πρόθυμο εταίρο στις Ηνωμένες Πολιτείες» ανέφερε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.