Πολλές μονάδες των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στη Μέση Ανατολή τελούν από την Κυριακή και για τις επόμενες ημέρες σε κατάσταση αυξημένης επιχειρησιακής ετοιμότητας και άμεσου συναγερμού, εξαιτίας της απειλής για τρομοκρατική ενέργεια που μπορεί να γίνει στον χώρο αμερικανικών εγκαταστάσεων σε μουσουλμανικό κράτος.

Οπως μετέδωσε το CNN επικαλούμενο αξιωματούχο της αμερικανικής κυβέρνησης, ο υπουργός Αμυνας Τσακ Χέιγκελ είχε συνεργασία με συμβούλους από το Πεντάγωνο για την επιλογή των στρατιωτικών μονάδων που θα τεθούν σε επιφυλακή.

Δεν ανακοινώθηκε πάντως ποιες είναι αυτές οι μονάδες.

Πάντως, κατά το CNN, μονάδες του Ναυτικού μετακινήθηκαν πιο κοντά στην Υεμένη ενώ αμερικανοί πεζοναύτες είναι σε ετοιμότητα στις βάσεις τους στην Ισπανία και την Ιταλία.

Τον περασμένο χρόνο λίγες μόνο φορές τέθηκαν σε κατάσταση επιφυλακής αμερικανικές στρατιωτικές μονάδες διευκρινίστηκε από τον αξιωματούχο που ζήτησε να μείνει ανώνυμος.

Αντίστοιχα είναι τα μέτρα που υιοθετούν οι κυβερνήσεις Γερμανίας, Γαλλίας, Βρετανίας.


Παρατείνεται το κλείσιμο των πρεσβειών

Την ίδια στιγμή το προληπτικό κλείσιμο πρεσβειών την Κυριακή παρατείνεται μέχρι το Σάββατο για 19 πρεσβείες και προξενεία, όπως ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ορισμένες από τις 21 αποστολές που είχαν δεν είχαν ανοίξει την Κυριακή βγήκαν από τη λίστα (όπως η Καμπούλ, η Βαγδάτη και το Αλγέρι) ενώ προστέθηκαν νέες (όπως η Μαδαγασκάρη, το Μπουρουντί, η Ρουάντα και ο Μαυρίκιος).

Αμερικανοί αξιωματούχοι αναφέρουν πως το προληπτικό μέτρο υπαγορεύτηκε από το γεγονός ότι υποκλάπηκαν μηνύματα υψηλόβαθμων στελεχών της Αλ Κάιντα.

Μιλώντας ενδεικτικά στο NBC, ο Σάξμπι Τσάμπλις της επιτροπής Πληροφοριών της αμερικανικής Γερουσίας, ανέφερε ότι πρόκειται για τη «σοβαρότερη απειλή που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια». Η ένταση των επικοινωνιών που παρατηρείται, υποστήριξε, «θυμίζει αρκετά αυτά που είχαμε δει πριν τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου».

Ο Τσάμπλις ανέφερε επίσης ότι στη συλλογή των πληροφοριών συνέβαλε και πρόγραμμα παρακολούθησης της NSA (η οποία, ως γνωστόν, έχει μπει στο στόχαστρο επικρίσεων μετά τις πρόσφατες αποκαλύψεις). «Χωρίς αυτά τα προγράμματα, δεν θα μπορούσαμε να κρυφακούμε τους κακούς» είπε ο Τσάμπλις στο NBC.

Επιπλέον, ταξιδιωτική οδηγία για όλο τον κόσμο, αλλά κυρίως την βόρεια Αφρική και την Μέση Ανατολή, εξέδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, προειδοποιώντας τους αμερικανούς πολίτες για το ενδεχόμενο πραγματοποίησης τρομοκρατικών επιθέσεων από την Αλ Κάιντα εντός του Αυγούστου.

Για το ζήτημα είχε γίνει το Σάββατο σύσκεψη στο Λευκό Οίκο με τον Μπαράκ Ομπάμα, τον υπουργό Αμυνας Τσακ Χέιγκελ και υψηλόβαθμούς αξιωματικούς και αξιωματούχους.