Η πρόσφατη δικαστική περιπέτεια του Καβαλιέρε δεν ήταν η πρώτη και (μάλλον) δεν θα είναι και η τελευταία. Μπορεί το σκάνδαλο «Ρούμπιγκεϊτ» και η υπόθεση Mediaset να αποτελούν την κορυφή της πυραμίδας των σκανδάλων όπου έχει εμπλακεί ο τέως ιταλός πρωθυπουργός, αλλά ο «Τιτανικός» του Καβαλιέρε έχει πολλάκις απειληθεί από τους «κρυφούς» πάγους κάτω από το νερό. Ηδη διεξάγεται έρευνα εις βάρος του για διαφθορά από την εισαγγελία της Νάπολι μετά τις καταγγελίες του πρώην γερουσιαστή του κόμματος «Ιταλία των Αξιών» Σέρτζιο ντε Γκρεγκόριο ότι το 2006 χρηματίστηκε από τον Καβαλιέρε με 3 εκατ. ευρώ για να σταματήσει να στηρίζει το 2008 την κυβέρνηση του Ρομάνο Πρόντι και να μεταπηδήσει στο κόμμα του Σίλβιο «Λαός της Ελευθερίας».
Ο πιο παλιός σκελετός στην ντουλάπα του Μπερλουσκόνι είναι η εμπλοκή του στην Ρ3, μια παρακρατική μυστική οργάνωση, στα πρότυπα της διαβόητης μασονικής στοάς Ρ2 των δεκαετιών του ’70 και του ’80, με στόχο τη χαλιναγώγηση των κρατικών θεσμών και την εξυπηρέτηση της δημόσιας εικόνας και των πλούσιων πολιτικών φίλων του Καβαλιέρε. Η Ρ3, χρησιμοποιώντας τις διασυνδέσεις της με τους κύκλους του οργανωμένου εγκλήματος, είχε αναλάβει την ανάθεση εργολαβιών για την παραγωγή αιολικής ενέργειας στη Σαρδηνία, συνολικής αξίας 8 εκατ. ευρώ. Η Εισαγγελία της Ρώμης χαρακτήρισε την Ρ3 «μια ομάδα πίεσης με στόχο τον διορισμό φιλικών προς την οργάνωση δικαστικών σε θέσεις-«κλειδιά». Τα μέλη της οργάνωσης είχαν πρόσβαση σε απόρρητες πληροφορίες και εξασφάλιζαν χάρες και ατιμωρησία».
Αρκετά ομιχλώδης είναι η σχέση του με τη Μαφία, μετά τις αποκαλύψεις του «μετανοημένου» και συνεργαζόμενου με τις ιταλικές Αρχές μαφιόζου Γκάσπαρε Σπατούτσα. Ο Σπατούτσα κατέθεσε ότι το παλιό του «αφεντικό», ο Τζιουζέπε Γκραβιάνο, του είχε εκμυστηρευθεί ότι ο Σίλβιο συνδέεται με το οργανωμένο έγκλημα. Ο Γκραβιάνο καυχιόταν δημόσια πως η μαφία της Σικελίας, η Κόζα Νόστρα, «έχει τη χώρα στα χέρια της» χάρη στις διασυνδέσεις της με τον Μπερλουσκόνι.
Παραγραφές και «μπούνγκα-μπούνγκα»


Το 2012 δικαστήριο του Μιλάνου απέρριψε, λόγω παραγραφής, την εκδίκαση μιας υπόθεσης από τη δεκαετία του 1990. Αφορά τη δωροδοκία του βρετανού δικηγόρου Ντέιβιντ Μιλς για ψευδή κατάθεση σε φορολογικά ζητήματα. Ο Μπερλουσκόνι μιλάει για «εκστρατεία λάσπης», αλλά ο Μιλς είχε κριθεί το 2009 ένοχος για παθητική δωροδοκία, καθώς κρίθηκε πως είχε λάβει 500.000 ευρώ από τον Μπερλουσκόνι με αντάλλαγμα να αποκρύψει ενοχοποιητικές πληροφορίες για την «επιχειρηματική δράση» του τέως πρωθυπουργού σε δύο δίκες. Ο δικηγόρος δεν εκδόθηκε ποτέ για να εκτίσει την ποινή τεσσεράμισι χρόνων που του είχε επιβληθεί.
Τα ροζ σκάνδαλα αποτελούν ειδική κατηγορία στην περίπτωση του Καβαλιέρε. Η πρώην σύζυγός του Βερόνικα Λάριο κατέθεσε το 2010 αγωγή διαζυγίου κατηγορώντας τον ότι «συναναστρέφεται ανήλικες» όταν εκείνο τον καιρό κυκλοφόρησαν φωτογραφίες με ημίγυμνες καλλονές που φιλοξενούνταν στην υπερπολυτελή βίλα Τσερτόζα στη Σαρδηνία. Τότε η Πατρίτσια ντ’ Αντάριο, γνωστό κολ-γκερλ, ισχυριζόταν ότι είχε κοιμηθεί επί πληρωμή με τον Καβαλιέρε.
Ενήλικες και ανήλικες επί πληρωμή


Οσον αφορά το σκάνδαλο «Ρούμπιγκεϊτ», η εισαγγελέας Ιλντα Μποκασίνι θεωρεί ότι ο Καβαλιέρε είχε «χωρίς καμία αμφιβολία» σεξουαλική επαφή με την –τότε, ακόμη ανήλικη –Μαροκινή Καρίμα ελ Μαχρούγκ ή Ρούμπι, ενώ μιλάει ξεκάθαρα για ένα δίκτυο πορνείας που ήταν οργανωμένο γύρω από τον πρώην πρωθυπουργό από τον δημοσιογράφο Εμίλιο Φέντε, την πρώην περιφερειακή σύμβουλο της Κεντροδεξιάς Νικόλ Μινέτι και τον πρώην μάνατζερ μοντέλων και ηθοποιών Λέλε Μόρα. Η Καρίμα ήταν κάτω των 18 ετών όταν συμμετείχε στα «μπούνγκα-μπούνγκα» πάρτι της βίλας Σαν Μαρίνο του Αρκορε. Σε τηλεφωνική συνομιλία της Ρούμπι τον Οκτώβριο του 2010, που δημοσίευσε η «Repubblica», η Μαροκινή αναφέρει μεταξύ άλλων: «Ο Σίλβιο έχει ξετρελαθεί μαζί μου. Θα μου δώσει ό,τι ζητήσω, φτάνει να μη μιλήσω με τους δημοσιογράφους» προσθέτοντας ότι ο Μπερλουσκόνι την πλήρωνε ως και 47.000 ευρώ την εβδομάδα.
Σημαντικός είναι ο ρόλος του Μπερλουσκόνι στην υπόθεση φορολογικής απάτης κατά την αγοραπωλησία τηλεοπτικών δικαιωμάτων από τον όμιλο Mediaset. Ο Καβαλιέρε για την υπόθεση αυτή έχει καταδικασθεί από το εφετείο του Μιλάνου σε φυλάκιση τεσσάρων χρόνων –τα τρία παραγράφονται –και πενταετή στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων.
Σταθερή επωδός του Καβαλιέρε απέναντι στο τσουνάμι των σκανδάλων είναι ότι τον κυνηγούν οι ιταλοί δικαστές για να τον εξοντώσουν πολιτικά και ηθικά. Και αυτό διότι, όπως ισχυρίζεται ο ίδιος, όλοι οι δικαστές είναι κομμουνιστές.

HeliosPlus