Ο ανατραπείς Μοχάμεντ Μόρσι είναι καλά και έχει πρόσβαση σε εφημερίδες και τηλεόραση, ανέφερε η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ Κάθριν Άστον μετά την -απρόσμενη- δίωρη συνάντηση που είχε στο Κάιρο με τον ισλαμιστή πρώην πρόεδρο.

Διαψεύδοντας αναφορές στον Τύπο, η Κ.Άστον είπε κατηγορηματικά πως δεν προσέφερε «ασφαλή διέξοδο» στον Μόρσι με αντάλλαγμα την υποχώρηση των ισλαμιστών διαδηλωτών.

Η Κ.Άστον συναντήθηκε, στη δεύτερη επίσκεψή της στο Καιρο μετά την ανατροπή Μόρσι, για δύο ώρες το βράδυ της Δευτέρας με τον ανατραπέντα πρόεδρο -η μοναδική, μέχρι στιγμής, επαφή ξένου αξιωματούχου με τον ισλαμιστή Μόρσι από τότε που τέθηκε υπό κράτηση με την παρέμβαση του στρατού στις 3 Ιουλίου.

Μιλώντας το μεσημέρι της Τρίτης, η Άστον ανέφερε πως ο Μόρσι είναι καλά στην υγεία του. Τόνισε, υπογραμμίζοντας τις προσπάθειές της για διαβούλευση στην Αίγυπτο, πως «είχα πει ότι δεν θα ερχόμουν εάν δεν επρόκειτο να τον συναντήσω».

Ο Μόρσι, είπε, «έχει πρόσβαση σε πληροφόρηση, όσον αφορά τηλεόραση και εφημερίδες, οπότε μπορούσαμε να συνομιλήσουμε για την κατάσταση και να μιλήσουμε για την ανάγκη να προχωρήσουμε μπροστά».

Αναφορές στον ευρωπαϊκό Τύπο ήθελαν την Άστον να προτείνει στον Μόρσι να καλέσει του Αδελφούς Μουσουλμάνους να αποσύρουν τους υποστηρικτές τους από τους δρόμους της Αιγύπτου με αντάλλαγμα την απευλευθέρωσή του και την ασυλία του από δίωξη.

Σε ερώτηση εάν προσέφερε «ασφαλή έξοδο» στον Μόρσι, η Άστον απάντησε πως «δεν έγινε τίποτε τέτοιο».

Κάλεσμα ισλαμιστών σε «πορεία των εκατομμυρίων»

Το κλίμα αγεφύρωτου, όπως μοιάζει προς το παρόν, διχασμού που επικρατεί στην Αίγυπτο φωτίζει εκ νέου η έκκληση των Αδελφών Μουσουλμάνων σε «πορεία των εκατομμυρίων» την Τρίτη.

Σε ανακοίνωσή του, το κίνημα καλεί τους υποστηρικτές του να διαδηλώσουν «κάτω από τη σημαία των μαρτύρων του πραξικοπήματος». Η αιματηρή νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο, που άφησε δεκάδες νεκρούς, έχει ρίξει λάδι στη φωτιά.

Η στρατιωτική ηγεσία έχει καλέσει τους κατασκηνωτές υπέρ του Μόρσι, που παραμένουν στην πλατεία μπροστά από το τζαμί Ραμπαά αλ Ανταουίγια, να αποχωρήσουν. Η διοργάνωση νέας διαδήλωσης την Τρίτη καλλιεργεί ανησυχίες για νέα επεισόδια.