Αίσθηση προκαλούν στη Βρετανία οι αποκαλύψεις της ταμπλόιντ εφημερίδας «The Sun» ότι σε τουαλέτες του Κοινοβουλίου βρέθηκαν ίχνη κοκαΐνης που συνιστούν ευρύτατη χρήση της.
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, τα ναρκωτικά εντοπίστηκαν σε εννέα τουαλέτες, οι περισσότερες στα κυλικεία του Κοινοβουλίου, όπου επιτρέπεται η παραμονή και των επισκεπτών. Ωστόσο, ίχνη κοκαΐνης εντοπίστηκαν και σε χώρους λίγα μέτρα από τα γραφεία των βουλευτών όπου η πρόσβαση στο κοινό απαγορεύεται.
Ρεπόρτερ της εφημερίδας έκαναν ελέγχους παρόμοιους με αυτούς που κάνουν τα κλιμάκια της Δίωξης Ναρκωτικών: τοποθέτησαν ένα ειδικό πανί σε επιφάνειες που είναι ύποπτες. Τα πανιά αυτά αποκτούν μπλε χρώμα όταν υπάρχουν ίχνη του ναρκωτικού.
Στις περισσότερες περιπτώσεις τα ίχνη κοκαίνης εντοπίστηκαν σε καπάκια τουαλέτας και συσκευές στεγνώματος των χεριών κι όπως θεωρεί η εφημερίδα «τα ειδικά αυτά πανιά, που χρησιμοποιούνται από την αστυνομία σε έλεγχους, στα αεροδρόμια και τα τελωνεία, είναι 95% ακριβή για τη πιθανότητα χρήσης κοκαΐνης στο μέρος όπου απλώθηκαν».

Όπως μάλιστα σημειώνει η Sun οι τουαλέτες του Ουέστμινστερ καθαρίζονται και απολυμαίνονται τακτικά, άρα η χρήση της κοκαΐνης πρέπει να έγινε τις τελευταίες ώρες πριν από τον έλεγχο. «Με την κατάπτωση των ηθών έρχεται και κάτι το σάπιο. Και αυτό σημαίνει ότι υπάρχει κάτι σάπιο στον ίδιο τον θεσμό», σχολίασε ο Ντάγκλας Κάρσγουελ, βουλευτής των Συντηρητικών.

«Το Κοινοβούλιο είναι ένας δημόσιος χώρος. Υποδεχόμεστε εδώ περισσότερους από ένα εκατομμύριο επισκέπτες, οι οποίοι έχουν πρόσβαση σε αυτούς τους χώρους ή έστω έχουν πρόσβαση συνοδευόμενοι» τόνισε, ανώνυμα, ένας εκπρόσωπος του βρετανικού Κοινοβουλίου, σχολιάζοντας τα ευρήματα του ρεπορτάζ.
Οπως αναφέρει η εφημερίδα το πρόβλημα με τη κοκαΐνη στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι ήδη μεγάλο, αφού υπολογίζεται πάνω από ένα εκατομμύριο Βρετανοί κάνουν τακτική του συγκεκριμένου ναρκωτικού.