Η αστοχία ενός μεταλλικού τμήματος στη διακλάδωση αλλαγής της σιδηροτροχιάς στην οποία βρισκόταν ο συρμός Παρισίων-Λιμόζ που εκτροχιάσθηκε χθες, προκαλώντας τον θάνατο σε έξι ανθρώπους, εξήγησε σήμερα εκπρόσωπος των γαλλικών σιδηροδρόμων (SNCF).
«Αυτή η σφήνα, είδος ατσάλινου άγκιστρου, που συνδέει τις δυο σιδηροτροχιές στις βελόνες της διακλάδωσης, είχε μετακινηθεί και βγήκε από τη βάση της», επεσήμανε ο Πιερ Ιζάρ, γενικός διευθυντής υποδομών της εταιρείας, έπειτα από τις πρώτες γνωματεύσεις των ειδικών χθες βράδυ.
Στο πλαίσιο αυτό, η SNCF ανακοίνωσε πως θα γίνει τεχνικός έλεγχος σε 5.000 παρόμοια τμήματα στο σιδηροδρομικό της δίκτυο.
«Η αποσταθεροποίηση αυτού του άγκιστρου στις διακλαδώσεις αποτελεί ακριβώς το αντικείμενο» της δικαστικής και τεχνικής έρευνας που έχει δρομολογηθεί, ανακοίνωσε ο πρόεδρος των γαλλικών σιδηροδρόμων Γκιγιόμ Πεπί.Σωστικά συνεργεία συνεχίζουν τις έρευνες στο Μπρετινί-σιρ-Ορζ, μετά τη σιδηροδρομική τραγωδία, για ανεύρεση παγιδευμένων κάτω από τα συντρίμμια.
Τουλάχιστον έξι άτομα σκοτώθηκαν και άλλα 30 τραυματίστηκαν όταν η ταχεία επιβατική αμαξοστοιχία εκτροχιάστηκε το απόγευμα της Παρασκευής.
Όπως αναφέρει το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, αυτή η τραγωδία αποτελεί το χειρότερο σιδηροδρομικό ατύχημα στη Γαλλία από το 1988, όταν 56 άτομα έχασαν τη ζωή τους στο σταθμό Γκαρ ντε Λυόν στο Παρίσι.
Ο γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ έσπευσε στον τόπο του δυστυχήματος. Ανακοίνωσε ότι θα διεξαχθούν τρεις ξεχωριστές έρευνες, μία από τις αστυνομικές αρχές, μία από το υπουργείο Μεταφορών και μία ακόμα από την εθνική αρχή σιδηροδρόμων, SNCF.
«Έχω πάρει πολλές φορές στη ζωή μου το δρομολόγιο της αμαξοστοιχίας από το Παρίσι στη Λιμόζ. Πρέπει να μάθουμε όλη την αλήθεια» είπε.
Ανακοίνωσε τέλος, ότι όλοι οι τραυματίες που βρίσκονταν σε κρίσιμη κατάσταση μεταφέρθηκαν εσπευσμένα σε νοσοκομεία.
Σύμφωνα με το πρωθυπουργό της Γαλλίας, Ζαν Μαρκ Ερό, οκτώ άτομα νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση.
Το τρένο ταξίδευε με 137 χιλιόμετρα την ώρα, κάτω από το όριο ταχύτητας, όταν εκτροχιάστηκε περίπου 200 μέτρα από το σταθμό στην πόλη Μπρετινί-σιρ-Ορζ, δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών της Γαλλίας, Φρεντερίκ Κουβιλιέ.