«Προσοχή! Προσέξτε όλοι. Είμαι μαύρη και θα παραμείνω μαύρη. Εάν είστε αλλεργικοί στους μαύρους μην εισέρχεστε. Αν όμως σας αρέσουν τα ποιοτικά και υγιεινά γεύματα σε ένα περιβάλλον ευχάριστο και καθαρό, τότε ελάτε μέσα. Δεν δαγκώνω ! Ευχαριστώ»
Με αυτή την πρωτότυπη πινακίδα καλωσορίζει στο καφεστιατόριο της στην πόλη Όσετ της Αγγλίας η Μάρθα-Ρένι Κόλεϊ τους επίδοξους πελάτες, προειδοποιώντας ότι πίσω απ’ τον πάγκο θα συναντήσουν μια μαύρη γυναίκα – την ίδια.
Η 46χρονη ιδιοκτήτρια της καφετέριας «Γίνον καφέ», στο Γιόρκσιρ, ισχυρίζεται ότι αντιμετωπίζει πρόβλημα ρατσισμού από τον κόσμο, αφού έχουν υπάρξει πολλές περιπτώσεις που οι πελάτες μπήκαν στο μαγαζί και μόλις κατάλαβαν ότι θα εξυπηρετούνταν από μια μαύρη γυναίκα, έφυγαν κατευθείαν.
«Βρίσκομαι εδώ περίπου δυόμισι χρόνια και συνέβαινε πάντοτε από την πρώτη κιόλας ημέρα. Διατηρώ το μέρος καθαρό και φτιάχνω καλό φαγητό. Δε βρίσκω άλλο λόγο για να μη θέλουν οι άνθρωποι να τρώνε εδώ. Δεν είναι ότι έχω δύο κεφάλια ή κάτι παρόμοιο», λέει.
Έτσι, η Κόλεΐ, η οποία είναι μητέρα τριών παιδιών, αποφάσισε να κάνει ένα τεστ στην πελατεία της. Προσέλαβε μια λευκή υπάλληλο προκειμένου να διαπιστώσει εάν ο κόσμος θα εξακολουθούσε να αποφεύγει το μαγαζί της που σερβίρει πιάτα από την κουζίνας της Καραϊβικής και της Αγγλίας. Κάτι τέτοιο όχι μόνο δε συνέβη όμως αλλά αντιθέτως η πελατεία ήταν αρκετή. Αυτό την οδήγησε στο να αλλάξει τακτική και να λάβει νέα μέτρα πιο… αντιδραστικά.
«Την προηγούμενη εβδομάδα αποφάσισα ότι δεν θα το ανεχτώ άλλο, Η κόρη μου κορόιδευε και δεν πίστευε ποτέ ότι θα το έβαζα στο παράθυρο», σχολιάζει την απόφαση της να κρεμάσει την «προειδοποιητική πινακίδα».
Εκπρόσωπος του τοπικού δήμου δήλωσε ότι οι Αρχές έχουν προβληματιστεί με το ζήτημα, το οποίο αγνοούσαν και προέτρεψε την κυρία Κόλεΐ να επισκεφτεί τον δήμο και, αν το επιθυμεί, να κάνει καταγγελία.
Ένας πελάτης, ο Σπάικ Φάλλον, είπε ότι αν και καταλαβαίνει το λόγο για τον οποίο η ιδιοκτήτρια του καφεστιατόριου προέβη σε αυτή την κίνηση, «μέχρι τώρα δεν ήταν γνωστό ότι η χαριτωμένη μικρή πόλη του Όσετ αντιμετώπιζε προβλήματα ρατσισμού.»