Εντείνονται οι πιέσεις προς τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να σταματήσει τη νομικά και ηθικά αμφιλεγόμενη πρακτική της «αναγκαστικής σίτισης» μουσουλμάνων απεργών πείνας στις φυλακές του Γκουαντάναμο, τουλάχιστον κατά τη μηνιαία νηστεία του Ραμαζανιού που μόλις ξεκίνησε.
Οι 106 από τους συνολικά 166 κρατουμένους στις φυλακές του Γκουαντάναμο κάνουν αυτή τη στιγμή απεργία πείνας. Οι 45 από τους 106 απεργούς βρίσκονται σε κακή κατάσταση και υποβάλλονται σε αναγκαστική σίτιση, μια επώδυνη διαδικασία 30 λεπτών κατά την οποία ένας μακρύς, λεπτός πλαστικός σωλήνας μήκους ενός μέτρου εισέρχεται από τη μύτη για να φτάσει βαθιά στον οισοφάγο. Οταν συμβεί αυτό, ο κρατούμενος είναι υποχρεωμένος να κάτσει στην καρέκλα αυτή για σχεδόν δύο ώρες ώσπου να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Ακολουθεί μια ακτινογραφία που θα αποδείξει ότι όντως η τροφή έχει φτάσει στο στομάχι του. Αλλά το μαρτύριό του δεν τελειώνει εδώ: ο κρατούμενος τοποθετείται σε ένα «ξηρό κελί», όπου παραμένει για μία ώρα, φρουρούμενος, προκειμένου να μην κάνει εμετό.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ σε ανακοίνωσή της δήλωσε πως «θα σεβαστεί το Ραμαζάνι, αφού δεν θα ταΐζει τους κρατουμένους κατά τη διάρκεια της ημέρας αλλά μονάχα τη νύχτα, όπως ορίζει το Κοράνι». Και θα το κάνει με τον ανωτέρω περιγραφέντα τρόπο, που δεν απέχει από βασανιστήριο.
Πολλοί ηγέτες μουσουλμανικών κοινοτήτων και οργανώσεων, εντός και εκτός ΗΠΑ, ζητούν από τον πρόεδρο Ομπάμα να σταματήσει την πρακτική θεωρώντας πως η αναγκαστική σίτιση, εκτός από βάρβαρη διαδικασία, δείχνει και ασέβεια απέναντι στο Ισλάμ.

«Θεωρούμε ότι η αναγκαστική σίτιση είναι κάτι λάθος, ειδικά αν γίνεται κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού. Το ζήτημα δεν είναι μόνο θρησκευτικό, είναι και θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς παραβιάζει διεθνείς κανονισμούς και την ιατρική ηθική»
τονίζει ο Ιμπραήμ Χούπερ, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Αμερικανικοϊσλαμικών Σχέσεων (Council On American-Islamic Relations), μιας οργάνωσης υπεράσπισης των δικαιωμάτων των μουσουλμάνων.
Μάλιστα, σε ένδειξη συμπαράστασης, ο δημοφιλής ράπερMos Def, γνωστός με το όνομα Γιασίν Μπέι, δέχθηκε να υποβληθεί πριν από μερικές ημέρες σε αναγκαστική σίτιση προκειμένου να δείξει τη βαρβαρότητα της πρακτικής. Στο τεσσάρων λεπτών φιλμ (http://www.guardian.co.uk/world/video/2013/jul/08/mos-def-force-fed-guantanamo-bay-video) που γυρίστηκε από την οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Reprieve υπό τις εντολές του βραβευμένου σκηνοθέτη Ασίφ Καπάντια ο αμερικανός μουσικός δένεται σε μια παρόμοια καρέκλα και βιώνει την ίδια μεταχείριση με τους κρατουμένους του Γκουαντάναμο.
Οπως αναφέρουν οι επικριτές της αναγκαστικής σίτισης, η χορήγηση νάρκωσης και η βίαιη σίτιση συνιστούν βασανιστήρια και δεν έχει σημασία το πότε χορηγούνται, καθώς οι κρατούμενοι δένονται στις καρέκλες, υπό την επήρεια επικίνδυνων ναρκωτικών όπως το Reglan, που δίνεται σε ασθενείς με καρδιαλγεία και προκαλεί ένα επώδυνο σύμπτωμα που ονομάζεται «όψιμη δυσκινησία». Επιπροσθέτως, στα θύματα της πρακτικής αυτής τοποθετούνται αλυσίδες στα πόδια, ενώ σε κάποιους κρατουμένους μπορεί να τοποθετηθεί στο πρόσωπό τους μια ειδική μάσκα που τους αποτρέπει από το να φτύσουν ή να μασήσουν το σωληνάκι.
Πριν από μερικές ημέρες η κυβέρνηση των ΗΠΑ είχε αρνηθεί τα αιτήματα τεσσάρων κρατουμένων και απεργών πείνας του Γκουαντάναμο για την κατάργηση της αναγκαστικής σίτισης κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού.
Σε γραπτές αιτήσεις που κατατέθηκαν από τους κρατουμένους του Γκουαντάναμο Σακέρ Ααμέρ, Ναμπίλ Χατζαράμπ, Αχμεντ Μπελμπατσά και Αμπού Ουαέλ Ντιάμπ απαιτούνταν ο άμεσος τερματισμός της πρακτικής της βίαιης τροφοδοσίας που εφαρμόζεται σε 45 κρατουμένους, ωστόσο το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης απέρριψε το αίτημα.
Οι 106 κρατούμενοι βρίσκονται σε απεργία πείνας από τον Φεβρουάριο, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επ’ αόριστον κράτησή τους, καθώς και για τα ευρέως διαδεδομένα βασανιστήρια, συμπεριλαμβανομένης της απομόνωσης.
Ο Ομπάμα, ο οποίος εξελέγη στον Λευκό Οίκο το 2008 υποσχόμενος, μεταξύ άλλων, ότι θα κλείσει το Γκουαντάναμο, δεσμεύτηκε πριν από δύο μήνες ότι η κυβέρνησή του θα επιδιώξει εκ νέου από κοινού με το Κογκρέσο να ξεπεραστούν τα εμπόδια για το κλείσιμο της φυλακής.

«Το κέντρο κράτησης στο Γκουαντάναμο δεν σχετίζεται με αυτό που εκπροσωπούμε και είναι επιζήμιο για τα συμφέροντα των ΗΠΑ. Είναι αναποτελεσματικό, τραυματίζει το διεθνές κύρος μας και μειώνει τη συνεργασία μας με τους συμμάχους σχετικά με τις προσπάθειες που γίνονται κατά της τρομοκρατίας»
είχε πει ο πρόεδρος. Αλλά μέχρι στιγμής τίποτα δεν έχει αλλάξει στο κολαστήριο που «φιλοξενείται» στις εγκαταστάσεις της αμερικανικής ναυτικής βάσης στο έδαφος της Κούβας.

Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 11 Ιουλίου 2013

HeliosPlus