Ο Εθνικός Βοτανικός Κήπος του Βελγίου παραμένει ανοιχτός μέχρι αργά το βράδυ, ώστε να δώσει στους επισκέπτες την ευκαιρία να δουν από κοντά ένα από τα σπανιότερα και πιο δύσοσμα λουλούδια του κόσμου. Το Titan Arum ( επιστημονική ονομασία amorphopohallus titanum ), είναι το μεγαλύτερο ανθοφόρο φυτό με την πλέον ακανόνιστη ανθοφορία: φτάνει σε ύψος ακόμη και τα τρία μέτρα, ενώ ανθίζει κάθε δύο ή τρία χρόνια, το πολύ για 72 ώρες.
Οι αρμόδιοι του βοτανικού κήπου στις Βρυξέλλες δήλωσαν ότι το συγκεκριμένο φυτό που φιλοξενούν έχει ανθίσει τρεις φορές από το 2008. Φέτος το ένα και μοναδικό λουλούδι του αναμένεται να έχει μαραθεί μέχρι τα μεσάνυχτα της Τετάρτης.
Λόγω της οσμής του, η οποία σε ορισμένους θυμίζει την αποτρόπαια οσμή πτώματος που αποσυντίθεται, είναι γνωστό με το μακάβριο προσωνύμιο «λουλούδι πτώμα».
Ενδημεί στην περιοχή της δυτικής Σουμάτρας, όπου φύεται σε ξέφωτα τροπικών δασών. Καλλιεργείται σε βοτανικούς κήπους και από συλλέκτες σε ολόκληρο τον κόσμο. Διαθέτει πράσινο εξωτερικό περίβλημα και σκούρα κόκκινη εσωτερική σπάθη. Κάτω από το εσωτερικό της σπάθης φέρει δύο δακτύλιους με μικρά λουλούδια. Όταν το φυτό είναι έτοιμο να προσελκύσει επικονιαστές, τότε η κορυφή του θερμαίνεται και αναδίδει μία μυρωδιά, η οποία ενώ είναι απωθητική για τον άνθρωπο είναι πολύ δελεαστική για τα έντομα. Προσελκύει ένα συγκεκριμένο είδος σαρκοφάγων σκαθαριών και μυγών, τα οποία και το γονιμοποιούν. Στη συνέχεια αναπτύσσει ένα φρούτο το οποίο προσελκύει τα πουλιά.
Ύστερα από όλη αυτή τη διαδικασία το λουλούδι πεθαίνει, ως ένα μόνο φύλλο το οποίο φτάνει στο μέγεθος ενός μικρού δέντρου. Αναγεννάται στο εσωτερικό του βολβού που βρίσκεται στο έδαφος.
Γεωπόνοι και περιβαλλοντολόγοι προειδοποιούν ότι το Titan Arum κινδυνεύει να εξαλειφθεί στο φυσικό του περιβάλλον, στα τροπικά δάση της Σουμάτρα.