Μια νέα «κυβέρνηση τεχνοκρατών» υπό τον Γίρι Ρούσνοκ ορκίστηκε την Τετάρτη, θεωρείται όμως μάλλον απίθανο να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από τα κόμματα της τσεχικής Βουλής.

Η νέα κυβέρνηση αντικαθιστά εκείνη του Πετρ Νέτσας, που παραιτήθηκε έπειτα από ένα σκάνδαλο κατάχρησης εξουσίας και διαφθοράς.

Ο πρόεδρος της Τσεχίας, Μίλος Ζέμαν επέλεξε ως πρωθυπουργό τον Ρούσνοκ, πολιτικό του σύμμαχο επί σειρά ετών και υπουργό Οικονομικών στην κυβέρνηση της οποίας ηγείτο ο ίδιος πριν από μία δεκαετία (2002-’03), για να ηγηθεί μια μεταβατικής κυβέρνησης η οποία επιδιώκει να οδηγήσει τη χώρα-μέλος της ΕΕ σε εκλογές και να συμβάλει ώστε η τσεχική οικονομία να βγει από την ύφεση, στην οποία συνεχίζει να βρίσκεται για δεύτερη χρονιά.

«Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω, κ. Πρόεδρε, ότι θα κάνουμε τα πάντα για να εκπληρώσουμε τα καθήκοντά μας που απορρέουν από το Σύνταγμα και για το καλό των πολιτών της χώρας μας» είπε ο Ρούσνοκ κατά την τελετή της ορκωμοσίας της κυβέρνησής του.

Όμως εκτιμάται ότι τα κοινοβουλευτικά κόμματα δεν πρόκειται να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, αφού απορρίπτουν την επιλογή του Ζέμαν.

Το ενδεχόμενο αυτό φέρνει πιο κοντά τις εκλογές.

Η επιλογή του Ζέμαν εξόργισε τόσο τα τρία κόμματα της κεντροδεξιάς αποχωρήσασας κυβερνητικής συμμαχίας, όσο και την αριστερή αντιπολίτευση, η οποία θεωρεί τον διορισμό του Ρούσνοκ μια προσπάθεια του προέδρου να συγκεντρώσει στα δικά του χέρια την εξουσία.

Η 15μελής κυβέρνηση του Ρούσνοκ μοιάζει απίθανο να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, σε μια διαδικασία η οποία πρέπει να γίνει μέσα σε 30 ημέρες.

Εάν αυτό συμβεί, ο Ζέμαν πρέπει να ορίσει νέο πρωθυπουργό, αλλά δεν υπάρχει χρονικό όριο γι’ αυτό, πράγμα που ωθεί αναλυτές να προβλέπουν ότι ο πρόεδρος ίσως αφήσει την κυβέρνηση του Ρούσνοκ να ασκεί καθήκοντα για μήνες.

Η εξέλιξη αυτή εκτιμάται ότι δημιουργεί κίνδυνο πολιτικής αστάθειας στη χώρα.

Ακόμη κι αν ο πρόεδρος προτείνει δεύτερο πρωθυπουργό, το να λάβει αυτός ψήφο εμπιστοσύνης θεωρείται απίθανο, με δεδομένο ότι η τρικομματική συμμαχία έχει 101 ψήφους από τις 200 στην Κάτω Βουλή.