Καθώς η Αίγυπτος σείεται από διαδηλώσεις ο πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι ανακοινώνει ότι δεν παραιτείται, διαμηνύει ότι «δεν εκτελεί εντολές» ούτε από το εσωτερικό, ούτε από το εξωτερικό, και ζητά να αποσυρθεί το τελεσίγραφο των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο Μοχάμεντ Μόρσι «απορρίπτει κάθε προσπάθεια παρέκκλισης από τη συνταγματική νομιμότητα και καλεί τις Ένοπλες Δυνάμεις να αποσύρουν την προειδοποίησή τους, αρνούμενος να δεχθεί εντολές από το εσωτερικό ή το εξωτερικό» αναφέρει κείμενο που αναρτήθηκε στον επίσημο λογαριασμό της αιγυπτιακής προεδρίας στο Twitter και αναμεταδίδεται από τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Ο στρατός εμφανίζεται ενήμερος για το μήνυμα-απάντηση του προέδρου στο τελεσίγραφο και επίκειται νέα ανακοίνωση εκ μέρους του.

Την ίδια στιγμή, πληροφορίες που φθάνουν από την Αίγυπτο κάνουν λόγο για επτά νεκρούς σε συγκρούσεις μεταξύ υποστηρικτών και αντιπάλων του προέδρου. Διαδηλωτές κατέκλυσαν για μία ακόμη νύχτα την πλατεία Ταχρίρ απαιτώντας την παραίτηση του Μοχάμεντ Μόρσι, ενώ υποστηρικτές του Μόρσι συγκεντρώθηκαν επίσης κατά χιλιάδες στην πρωτεύουσα.

Σε διπλωματικό επίπεδο, μπροστά στην όξυνση της κατάστασης, και υπό το φόβο γενικευμένης ανάφλεξης που μπορεί να βυθίσει στο χάος τον πιο σημαντικό τους σύμμαχο στον αραβικό κόσμο, οι ΗΠΑ εγκατέλειψαν την αποστασιοποιημένη προσέγγιση απευθύνοντας στοχευμένες προειδοποιήσεις προς τους τρεις βασικούς «παίκτες» της κρίσης.

Τον ισλαμιστή πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι, τους διαδηλωτές και τις ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις που έχουν εκδώσει ένα τελεσίγραφο, το οποίο εκπνέει σε λιγότερο από 24 ώρες.

Το επιτελείο συμβούλων εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου έχει αλλεπάλληλες συσκέψεις και διπλωματικές πηγές αναφέρουν ανωνύμως ότι η Ουάσινγκτον «παροτρύνει» τον Μοχάμεντ Μόρσι να προκηρύξει πρόωρες εκλογές -γεγονός το οποίο, πάντως, επισήμως διαψεύδει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Με τους διαδηλωτές της αντιπολίτευσης και τους Αδελφούς Μουσουλμάνους να βρίσκονται σε θέσεις μάχης, οι Ηνωμένες Πολιτείες παρεμβαίνουν καλώντας τον Μοχάμεντ Μόρσι να αναλάβει άμεσα ενέργειες έναντι των διεκδικήσεων της αντιπολίτευσης.

Ταυτόχρονα, καλούν τους διαδηλωτές να παραμείνουν ειρηνικοί και υπενθυμίζουν στις Ένοπλες Δυνάμεις ότι ένα πραξικόπημα μπορεί να έχει επιπτώσεις για το μεγάλο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας που λαμβάνει η χώρα από τις ΗΠΑ.

Διπλωμάτες που μίλησαν ανωνύμως, εξαιτίας της εξαιρετικά ευαίσθητης κατάστασης, ανέφεραν πως η Ουάσινγκτον δεν απαίτησε συγκεκριμένα βήματα από τον Μόρσι, έκανε όμως ισχυρές συστάσεις -που συνοδεύονται από δισ. δολάρια σε αμερικανική βοήθεια- για το τι μπορεί να πράξει προς αποκλιμάκωση της έντασης.

Στις συστάσεις, κατά τις ίδιες πηγές, περιλαμβάνεται η προκήρυξη πρόωρων εκλογών, η αποπομπή ενός εισαγγελέα που αποτελεί «κόκκινο πανί» και ένα άνοιγμα προς την αντιπολίτευση για συνταγματικές τροποποιήσεις.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, εντούτοις, επισήμως διέψευσε ότι ενθαρρύνει την προκήρυξη πρόωρων εκλογών στην Αίγυπτο ένα χρόνο μετά την εκλογή του Μοχάμεντ Μόρσι. «Οι αναφορές ότι οι ΗΠΑ καλούν σε πρόωρες εκλογές είναι ανακριβείς» ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών.

Σύμφωνα με τις ίδιες διπλωματικές πηγές, στον στρατό εστάλη το μήνυμα ότι ένα πραξικόπημα ή μια κατάσταση που παραπέμπει σε πραξικόπημα μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την οικονομική βοήθεια ύψους 1,3 δισ. δολαρίων που λαμβάνει ετησίως από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι ίδιοι οι αξιωματούχοι, τους οποίους επικαλείται το Associated Press, ανέφεραν ότι το μήνυμα της αμερικανικής κυβέρνησης μετέφερε προσωπικά ο ίδιος ο Μπαράκ Ομπάμα σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μοχάμεντ Μόρσι το βράδυ της Δευτέρας.

Περίπου την ίδια ώρα, ο επικεφαλής του Μεικτού Γενικού Επιτελείου στρατηγός Μάρτιν Ντέμσι καλούσε στο τηλέφωνο τον Αιγύπτιο ομόλογό του…