Νέο πλήγμα στον Μοχάμεντ Μόρσι από τη Δικαιοσύνη, με τον Ανώτατο Δικαστήριο να κρίνει νόμιμη -σύμφωνα με αναφορές- την απομάκρυνση του γενικού εισαγγελέα που είχε ο ίδιος διορίσει.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν το αιγυπτιακό πρακτορείο ΜΕΝΑ και δικαστικές πηγές την Τρίτη, το Ανώτατο Δικαστήριο ενέκρινε τη δικαστική απόφαση που διέτασσε την απομάκρυνση του Ταλαάτ Αμπντάλα και τον επαναδιορισμό του προκατόχου του. Ο διορισμός του Αμπντάλα από τον Μόρσι είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στην προηγούμενη «αναμέτρηση» του προέδρου με την αντιπολίτευση.

Τα πρώτα εμφανή σημάδια αποδιοργάνωσης στην κυβέρνηση έχουν ήδη έρθει, με την παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών Μοχάμεντ Καμέλ Αμρ ο οποίος υπέβαλε την παραίτησή του τα ξημερώματα της Τρίτης, όπως μετέδωσε και το αιγυπτιακό πρακτορείο MENA. Επιπλέον, τουλάχιστον πέντε ακόμα υπουργοί παραιτήθηκαν εξαιτίας των μαζικών διαδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή σε ολόκληρη τη χώρα.

Στο μεταξύ, επίσης την Τρίτη, ο Μοχάμεντ Μόρσι απέρριψε – όπως ήταν αναμενόμενο – το τελεσίγραφο του στρατού να παραιτηθεί εντός 48ωρου λέγοντας πως θα συνεχίσει τη δική του πορεία για να επιτευχθεί «εθνική συμφιλίωση».

Είχε προηγηθεί αντίδραση του στρατού ο οποίος δήλωνε με απόλυτη σαφήνεια «παρών» κατά την κλιμάκωση των τελευταίων ημερών, δίνοντας διορία δύο ημερών στον Μόρσι να «ακούσει τα αιτήματα του λαού» – ειδάλλως θα εφαρμόσει τον δικό του «οδικό χάρτη» για τη σταθερότητα στην Αίγυπτο.

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα, από την οποία προέρχεται ο πρόεδρος, μίλησε κατ’ ευθείαν για πραξικόπημα.

«Ο πρόεδρος δεν είχε ενημερωθεί για την ανακοίνωση των ενόπλων δυνάμεων» ανέφερε το γραφείο του Μόρσι. «Η προεδρία θεωρεί πως ορισμένες από τις δηλώσεις στην ανακοίνωση περιέχουν σημασίες που μπορεί να προκαλέσουν σύγχυση στο περίπλοκο εθνικό περιβάλλον. Η προεδρία επιβεβαίωνει πως συνεχίζει στην πορεία που έχει σχεδιάσει για την πρώθηση συνολικής εθνικής συμφιλίωσης… ανεξαρτήτως οποιωνδήποτε δηλώσεων που μπορεί να μεγαλώνουν το χάσμα ανάμεσα στους πολίτες» κατέληγε.

Τηλεφωνική επικοινωνία Μόρσι-Ομπάμα


Τηλεφώνημα από τον Μπαράκ Ομπάμα δέχθηκε επίσης την Τρίτη ο Μόρσι, προκειμένου ο αμερικανός πρόεδρος να του μεταφέρει τις ανησυχίες του για τις μαζικές εκδηλώσεις. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου ο Ομπάμα κάλεσε τον Μόρσι να ανταποκριθεί στα αιτήματα των διαδηλωτών και να κάνει βήματα που δείχνουν ανταπόκριση σε αυτά.

Ειδικότερα, ο αμερικανός πρόεδρος «είπε στον πρόεδρο Μόρσι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι προσηλωμένες στη δημοκρατική διαδικασία στην Αίγυπτο και δεν υποστηρίζουν οποιοδήποτε μεμονωμένο κόμμα ή σχηματισμό», αναφέρει ο Λευκός Οίκος. «Ο πρόεδρος Ομπάμα κάλεσε τον πρόεδρο Μόρσι να λάβει μέτρα για να δείξει ότι ανταποκρίνεται στις ανησυχίες τους και υπογράμμισε ότι η παρούσα κρίση μπορεί να επιλυθεί μόνο μέσω μίας πολιτικής διαδικασίας» καταλήγει η ανακοίνωση.

Ο επικεφαλής του αμερικανικού γενικού επιτελείου στρατού είχε επίσης τηλεφωνική επικοινωνία με τον αιγύπτιο ομόλογό του, χωρίς να είναι σαφές, όπως μεταδίδει το Reuters, τι ειπώθηκε.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες υπενθυμίζεται, έχουν υποστηρίξει τη νομιμότητα της εκλογής του Μόρσι και προσβλέπουν παραδοσιακά στην Αίγυπτο για τη διαφύλαξη των ισορροπιών στην περιοχή.

Σε ανακοίνωσή του τη νύχτα προς Τρίτη πάντως, ο Μόρσι χρησιμοποίησε πιο ήπιους τόνους. Σύμφωνα με δήλωση που αναρτήθηκε στο Facebook, τόνισε ότι η Αίγυπτος «οδεύει μπροστά», μέσω μιας ειρηνικά δημοκρατικής μετάβασης.

Αμείωτες οι διαδηλώσεις σε Κάιρο, Αλεξάνδρεια, Πορτ Σαΐντ

Στο μεταξύ οι διαδηλώσεις συνεχίζονται αμείωτες στο Κάιρο, την Αλεξάνδρεια και το Πορτ Σαΐντ και δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν ωσότου ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

«Διαδηλώνουμε ενάντια στη διαφθορά, την οικονομική κρίση και τις συνθήκες ασφαλείας της χώρας, νιώθουμε ότι συντελούνται σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σε μερικές περιπτώσεις, η Μουσουλμανική Αδελφότητα του Μόρσι έχει επιτεθεί σε ειρηνικές συγκεντρώσεις. Απαιτούμε εκλογες», λέει ο Αχμέντ Ραφάτ από το Κάιρο.
«Διαφωνώ με εκείνους που ζητούν από τον Μόρσι να παραιτηθεί, αν και σέβομαι το δημοκρατικό τους δικαίωμα να διαδηλώνουν. Ο Μόρσι εκλέχτηκε για μια τετραετή θητεία και θα πρέπει να την ολοκληρώσει. Είναι παράλογο να ζητάμε νέες εκλογές μετά από μόλις έναν χρόνο. Είναι σαν να αλλάζεις τους κανόνες του παιχνιδιού επειδή δεν σου αρέσουν τα αποτελέσματα. Είναι παιδιάστικο και αντιδημοκρατικό», λέει η Σάλμα Ασραφ από το Κάιρο.
«Δεν υποστηρίζω τον Μόρσι, αλλά δεν συμφωνώ με τους διαδηλωτές. Η Αίγυπτος βυθίζεται σε έναν εμφύλιο πόλεμο και κανείς δεν παίρνει το γεγονός στα σοβαρά. Είμαι σίγουρος ότι θα συμβούν βίαια επεισόδια και θα χυθεί αίμα. Πρέπει να ασκήσουμε πίεση στον Μόρσι μέσω του Κοινοβουλίου. Αυτή είναι η δημοκρατική λύση.»,υποστηρίζει ο Αμπντέλ Ραχίμ Αχμέντ από την Αλεξάνδρεια.
«Πώς μπορούν οι διαδηλωτές να του ζητούν να φύγει; Ο Μόρσι εκλέχτηκε από 13 εκατομμύρια ψηφοφόρους από τα 25 εκατομμύρια Αιγυπτίων που δικαιούνταν ψήφου. Συμφωνώ ότι ο Μόσι δεν εκπλήρωσε τις περσινές υποσχέσεις του και ότι το κυβερνών κόμμα απέτυχε να κυβερνήσει σωστά την χώρα. Όμως αυτό δεν ακυρώνει το γεγονός ότι συνεχίζει να παραμένει ο νόμιμα εκλεγμένος πρόεδρος της χώρας, ο πρώτος δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος σε ελεύθερες και δίκαιες εκλογές. Αν περάσει το δίκιο των διαδηλωτών, θα είναι κακό σημάδι για το μέλλον μας, διότι όποιος κι αν ακολουθήσει τον Μόρσι δεν θα μείνει στην εξουσία ούτε για έξι μήνες. Όποιος δεν είναι δεν είναι ευχαριστημένος με την κατάσταση μπορεί πάντα να την αλλάξει στις επόμενες εκλογές. Αν το «αντάρτικο» κίνημα είναι σε θέση να συγκεντρώσει 22 εκατομμύρια υπογραφές όπως υποστηρίζει, γιατί δεν μπορούν να πάρουν μέρος στη διαδικασία λήψης αποφάσεων;», διερωτάται ο ο Οσάμα Αμπντέλ Ταουάμπ, από το Πορτ Σαΐντ.
«Παίρνω μέρος στις διαδηλώσεις ενάντια στον Μόρσι. Ζω στο Ντουμπάι, αλλά γύρισα στην Αίγυπτο για να διαδηλώσω. Ευελπιστώ να παραμείνω στους δρόμους, ωσότου καταρρεύσει ολόκληρο το καθεστώς των Αδελφών Μουσουλμάνων. Ζητάμε την υποστήριξη της χώρας σε αυτή την δεύτερη αιγυπτιακή επανάσταση. Αυτή την φορά εξεγειρόμαστε για να αποφύγουμε τον θάνατο τόσων Αιγυπτίων, θυμάτων του ελέγχου και της φτώχειας που δίνουν δύναμη στην μουσουλμανική Αδελφότητα. Αν η Αίγυπτος υποταχτεί στον μουσουλμανικό εξτρεμισμό, αυτό θα επηρεάσει ολόκληρη την περιοχή. Φανταστείτε να δεχτεί πλύση εγκεφάλου όλος αυτός ο μεγάλος πληθυσμός. Η Αίγυπτος ανήκει σε όλες τις θρησκείες. Εγώ είμαι μουσουλμάνος που φοίτησε σε αρμένικο καθολικό σχολείο», τονίζει ο Χανάν Μπακρ, από το Κάιρο.