Ο Νέλσον Μαντέλα είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση συγκριτικά με προηγούμενες ημέρες είπε η πρώην σύζυγός του Γουίνι Μαντέλα η οποία τον επισκέφτηκε την Παρασκευή στο νοσοκομείο της Πρετόρια όπου νοσηλεύεται εδώ και περίπου 20 ημέρες σε κρίσιμη κατάσταση λόγω λοίμωξης του αναπνευστικού.

«Δεν είμαι γιατρός», είπε στους δημοσιογράφους, «αλλά μπορώ να πω ότι υπάρχει μεγάλη βελτίωση από αυτό που ήταν πριν από λίγες ημέρες».

Πρόσθεσε ότι η κλινική του εικόνα γενικά δεν είναι καλή.

Ο 94χρονος ιστορικός ηγέτης είναι σε κρίσιμη, αλλά, κατά το προεδρικό γραφείο, σταθερή κατάσταση, στο νοσοκομείο. Στις αρχές της εβδομάδας η κατάστασή του είχε επιδεινωθεί, αλλά φαίνεται να διατηρεί επαφή με το περιβάλλον.

Σχεδόν η μόνη ενημέρωση για την υγεία του πρώην προέδρου είναι από τις αναφορές των πολιτικών που τον επισκέπτονται, όπου του προέδρου Τζέικομπ Ζούμα.

Η οικογένεια του Μαντέλα έχει ζητήσει από τα μέσα –που γενικά δεν μπορούν να προσεγγίσουν το χώρο– να δείξει διακριτικότητα, έχει κάνει δε λόγο για «όρνια» που περιμένουν τον θάνατο του ηγέτη.

Εν τω μεταξύ την Παρασκευή φτάνει στη χώρα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος πάντως είπε ότι θα αφήσει την οικογένεια του ηγέτη αν θα επιτρέψει την επίσκεψη στον ασθενή Μαντέλα αλλά απέρριψε την περίπτωση να φωτογραφηθεί μαζί του.

Ο Ομπάμα θα επισκεφτεί το Γιοχάνεσμπουργκ, την Πρετόρια και το Κέιπ Τάουν, αλλά και το νησί Ρόμπεν, όπου ήταν φυλακισμένος ο Μαντέλα για 18 από τα 27 χρόνια του εγκλεισμού του από το ρατσιστικό καθεστώς.

«Ο Μαντέλα νιώθει καλύτερα σήμερα σε σχέση με το προηγούμενο βράδυ» δήλωσε στο μεταξύ και ο πρόεδρος της Ν.Αφρικής, Τζέικομπ Ζούμα, ο οποίος ακύρωσε ταξίδι στη Μοζαμβίκη για να βρεθεί και πάλι στο νοσοκομείο, στο οποίο νοσηλεύεται ο ιστορικός ηγέτης της χώρας.

Την προσωπικότητα του Μαντέλα εξήρε και ο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος περιοδεύει στην Αφρική. Από την Σενεγάλη, πρώτο σταθμό της περιοδείας του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ χαρακτήρισε τον 94χρονο ηγέτη «ήρωα όλου του κόσμου».

Πιστεύω ότι η κληρονομιά του είναι από αυτές που θα μείνουν στους αιώνες, κατέληξε.

Νωρίτερα, πάντως, η πρωτότοκη κόρη του Μαντέλα, Μακαζίουε, είχε δηλώσει ότι ο πατέρας της είναι «σε πολύ κρίσιμη κατάσταση» και ότι «όλα μπορεί να συμβούν από τη μία στιγμή στην άλλη».

Δεκάδες πολίτες σπεύδουν στο νοσοκομείο της Πρετόρια για να αφήσουν ένα μήνυμα συμπαράστασης στον Μαντέλα.

Ομάδα μαθητών απελευθέρωσε συμβολικά 94 μπαλόνια, όσα και τα χρόνια του πρώην προέδρου.