Μια ανθούσα επιχείρηση στο Πακιστάν είναι η ίδρυση ψηφιακών ιεροδιδασκαλείων (μεντρεσέδων) που διδάσκουν το κοράνι – συχνά προβάλλοντας ακραίες και σκληροπυρηνικές απόψεις – μέσω ζωντανής σύνδεσης στο ίντερνετ. Οι μαθητές, που βρίσκονται διάσπαρτοι σε χώρες της Μέσης Ανατολής, της βόρειας Αμερικής άλλα και της Ευρώπης, συνήθως προτιμούν τη συγκεκριμένη μέθοδο διδασκαλίας εξαιτίας δύο παραγόντων. Πρώτον, έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν «ιδιαίτερα» μαθήματα από το σπίτι τους χωρίς να χάνουν χρόνο πηγαίνοντας σε κάποιο ομαδικό μάθημα στο κοντινότερο τζαμί. Και, δεύτερον, επιβαρύνονται με πολύ χαμηλό κόστος. Για ένα ημίωρο μάθημα τρεις φορές την εβδομάδα η τιμή είναι περίπου 35 ευρώ.
Οι επιχειρήσεις αυτού του είδους, οι οποίες έχουν εμφανιστεί εδώ και περίπου μια εξαετία, έχουν ένα σημαντικό πρόβλημα: την επιλογή καθηγητών. Σύμφωνα με τον Πακιστανό Σουλτάν Χαουντρί, ιδιοκτήτη μιας εταιρείας του κλάδου, ονόματι Faiz- e-Quran, είναι συχνό φαινόμενο καθηγητές αυτών των ιστοτόπων να ιδρύουν δικές τους ιστοσελίδες κλέβοντας την πελατεία από τον εργοδότη τους.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Μιάν Σαχζίμπ, 33χρονου Πακιστανού καθηγητή, πρώην μέλους της παράνομης τρομοκρατικής οργάνωσης Τζαμάατ Ούντ Ντάουα (JuD). Διατηρεί τη δική του ιστοσελίδα με την ονομασία «Εύκολη απομνημόνευση του Κορανίου» (Easy Quran Memorising) και αυτή την εποχή παραδίδει καθημερινά μαθήματα σε 12 μαθητές, ηλικίας 12 έως 18 ετών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη οργάνωση που υποστηρίζει τον ιερό πόλεμο (τζιχάντ) ενάντια στην ινδική κυριαρχία στο Κασμίρ, συγκαταλέγεται στον κατάλογο των Ηνωμένων Εθνών με τις παράνομες τομοκρατικές οργανώσεις. Ταυτόχρονα, θεωρείται ότι διατηρεί δεσμούς με την Αλ Κάϊντα, τη στιγμή που τα Ηνωμένα Έθνη προσφέρουν αμοιβή ύψους 7 εκατομμυρίων ευρώ κατά προσέγγιση, για πληροφορίες που θα οδηγήσουν στη σύλληψη του ηγέτη της, Χαφλίζ Σαϊντ.
Ο Σαχζίμπ, κατά τη διάρκεια της συμμετοχής του στην ισλαμιστική οργάνωση, ήταν προπαγανδιστής. Δηλαδή ήταν υπεύθυνος για την παρακίνηση και εμψύχωση νεαρών μαχητών μέσω θρησκευτικών μαθημάτων και πλύσης εγκεφάλου. Συχνά αφηγείτο ανεπιβεβαίωτες ιστορίες που ήθελαν Ινδούς στρατιώτες να βιάζουν μουσουλμάνες γυναίκες. Μέχρι σήμερα συνεχίζει ανενόχλητος τη διδασκαλία του Κορανίου σε μαθητές της; Δύσης από το σπίτι του στο Πακιστάν.