Μεταρρυθμίσεις και περισσότερα κονδύλια σε παιδεία και υγεία υποσχέθηκε η Ντίλμα Ρουσέφ σε μια προσπάθεια να σβήσει η φωτιά των διαδηλώσεων στις μεγαλύτερες πόλεις της Βραζιλίας.

Στο τηλεοπτικό της διάγγελμα, η πρόεδρος της χώρας δεσμεύθηκε επίσης να κάνει περισσότερα στον αγώνα κατά της διαφθοράς.

Συγκεκριμένα, η Ρουσέφ ξεκαθάρισε ότι το 100% των εσόδων από το πετρέλαιο θα πηγαίνει στην βελτίωση των υποδομών στον τομέα της παιδείας, ενώ εξήγγειλε σειρά κινήτρων για τον επαναπατρισμό εκατοντάδων γιατρών, ώστε να στελεχωθούν καλύτερα οι υπηρεσίες υγείας.

Για μια ακόμα φορά χαιρέτισε τις διαδηλώσεις ως ένδειξη υγείας για τη Δημοκρατία, αλλά ξεκαθάρισε ότι η τάξη θα τηρηθεί.

«Χρειαζόμαστε τη συνεισφορά όλων, τις σκέψεις και την εμπειρία σας. Την ενέργεια και τη δημιουργικότητά σας. Την ικανότητά σας να αμφισβητείτε και να επισημαίνετε τα λάθη του γερασμένου πολιτικού μας συστήματος.

» Είναι γεγονός ότι χρειάζεται οξυγόνο το πολιτικό μας σύστημα. Αλλά όλα αυτά πρέπει να γίνονται με ειρηνικό τρόπο. Είμαι η πρόεδρος όλων των βραζιλιάνων: αυτών που διαδηλώνουν, αλλά και αυτών που δεν διαδηλώνουν.»

Από το διάγγελμά της δεν έλειψαν οι αναφορές και στο Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου του 2014. Υπενθύμισε ότι η Βραζιλία είναι η μόνη χώρα που έχει δώσει το «παρών» σε όλες τις διοργανώσεις, και ζήτησε από τους συμπολίτες της να δείξουν τη γενναιοδωρία και τη φιλοξενία τους σε όσους θα έρθουν στη μεγάλη γιορτή του ποδοσφαίρου.

«Οφείλουμε να τους φιλοξενήσουμε όπως και εκείνοι μας φιλοξένησαν» τόνισε χαρακτηριστικά.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με δημοσκόπηση που έγινε μόνο για την πόλη του Σαο Πάολο, το 55% των ερωτηθέντων θεωρεί «κακή» ή «πολύ κακή» τη διαχείριση της κρίσης από την κυβέρνηση της προέδρου, έναντι 27% που την θεωρεί κανονική και 15% που την θεωρεί «καλή».