Λονδίνο. Αναγνώστες του BBC εξηγούν στο βρετανικό δίκτυο γιατί βγήκαν στους δρόμους κατά εκατοντάδες χιλιάδες για να διαμαρτυρηθούν.
Ντανιέλ Ακόστα, Σάο Πάολο
Είχε πάρα πολύ κόσμο στους δρόμους του Σάο Πάολο τη Δευτέρα. Ήταν εκπληκτικό. Πρέπει να ήταν 250.000 άτομα. Η ατμόσφαιρα ήταν πολύ καλή. Ήταν ειρηνική αυτή τη φορά, αν και σε προηγούμενες διαδηλώσεις η αστυνομία συγκρούστηκε με τους διαδηλωτές και πολλά άτομα τραυματίστηκαν. Στη Βραζιλία είμαστε γενικά πολύ ειρηνικοί και φιλικοί άνθρωποι. Δεν μας αρέσει να δημιουργούμε προβλήματα. Οι διαδηλώσεις είναι σημαντικές γιατί δεν είναι κάτι σύνηθες για τη Βραζιλία. Δεν διαδηλώνουμε πολύ. Δεν είμαστε πολύ πατριώτες. Αλλά αυτό αλλάζει. Με όλους όσους μίλησα είπαν ότι ήταν η πρώτη φορά που αισθάνονταν υπερήφανοι που είναι Βραζιλιάνοι. Έχουμε κουραστεί με την αδράνεια και με το να παρακολουθούμε τους κυβερνήτες μας να είναι διεφθαρμένοι, ενώ εμείς δεν έχουμε ασφάλεια, εκπαίδευση και νοσοκομεία. Το διαδίκτυο έχει αλλάξει τα πράγματα. Όλο αυτό ξεκίνησε στο Facebook. Έχουμε να δούμε τέτοιες διαδηλώσεις από 1988. Είναι εκπληκτικό.
Ζουλιάνα Ταβάρες Λόπες, Ρίο ντε Τζανέιρο
Συμμετείχα στις διαδηλώσεις στο Ρίο ντε Τζανέιρο τη Δευτέρα. Επρόκειτο για μία ειρηνική συγκέντρωση. Νέοι άνθρωποι και φοιτητές ζητούν καλύτερες δημόσιες υπηρεσίες, όπως εκπαίδευση, υγεία και μεταφορές. Διαμαρτύρονται για τη διεφθαρμένη κυβέρνηση, τα μέσα ενημέρωσης και για τα χρήματα που δαπανώνται για τις αθλητικές διοργανώσεις στη χώρα. Είναι σημαντικό να διευκρινίσουμε ότι δεν είμαστε εναντίον στο Παγκόσμιο Κύπελλο, αλλά πρόκειται για κάτι ρηχό όταν υπάρχουν τόσα βαθιά κοινωνικά προβλήματα. Δυστυχώς τη Δευτέρα, τα μέσα ενημέρωσης προέβαλαν μόνο τα επεισόδια που προκάλεσαν 100 άτομα, όταν 100.000 άτομα διαμαρτύρονταν δείχνοντας τον απαραίτητο σεβασμό.
Τιάγκο Πάσε, Μπέλο Οριζόντε
Συμμετείχα στις διαδηλώσεις στο Μπέλο Οριζόντε τη Δευτέρα. Όλοι όσοι ζουν στη Βραζιλία γνωρίζουν πόσο υψηλό είναι το κόστος ζωής και πώς μας συμπεριφέρεται η κυβέρνησή μας. Δεν ενδιαφέρονται για τα σχολεία, τα νοσοκομεία ή τους πολίτες. Ενδιαφέρονται μόνο για το Παγκόσμιο Κύπελλο και τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Έχουν δαπανήσει πάρα πολλά χρήματα, με τα οποία θα μπορούσαν να έχουν σώσει ζωές. Άνθρωποι πεθαίνουν στα νοσοκομεία επειδή δεν υπάρχει δωμάτιο για αυτούς και τα παιδιά μεγαλώνουν χωρίς καλή παιδεία. Προσπαθούμε να αλλάξουμε αυτά τα προβλήματα που επιδεινώθηκαν όλα αυτά τα χρόνια και γι’ αυτό τον λόγο η αστυνομία μας επιτίθεται – εκτοξεύουν δακρυγόνα και μας κτυπούν.