Βραχύβια ενδέχεται να αποδειχτεί η μοίρα της νέας κυβέρνησης της Βουλγαρίας, η οποία μόλις 20 μέρες μετά την ορκωμοσία της, έχει περιπέσει σε μια δίνη αναξιοπιστίας.
Ο κυβερνών συνασπισμός των Σοσιαλιστών και του Κινήματος Δικαιωμάτων και Ελευθεριών όρισε ως επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφάλειας της χώρας τον αμφιλεγόμενο μεγιστάνα των ΜΜΕ και βουλευτή του Κινήματος Δικαιωμάτων και Ελευθεριών, Ντέλιαν Πέεβσκι με αποτέλεσμα να ξεσπάσει ένα τεράστιο κύμα διαδηλώσεων από αγανακτισμένους πολίτες που πραγματοποιούν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα, ζητώντας την παραίτηση της κυβέρνησης.

Ο πρωθυπουργός Ορεσάρσκι είχε προαναγγείλει πως η απόφαση για το διορισμό του Πέεβσκι, ο οποίος είχε κατηγορηθεί στο παρελθόν για διαφθορά, θα αποσυρόταν, αλλά αυτό δεν κατεύνασε την οργή των διαδηλωτών που συνεχίζουν να βγαίνουν στους δρόμους από την προηγούμενη Παρασκευή.

Την Τετάρτη όντως ακυρώθηκε στο Κοινοβούλιο ο διορισμός του Πέεφσκι, αφού όμως το GERB (αντιπολίτευση, αν και με το μεγαλύτερο αριθμό βουλευτών) αποχώρησε από τη συνεδρίαση.

Νέες διαδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί και για το απόγευμα της Τετάρτης. Η κυβέρνηση Ορεσάρσκι, σε άλλη μία προσπάθεια να ηρεμήσουν τα πνεύματα, δεσμεύτηκε επίσης πως θα επισπεύσει τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο.

Ο ίδιος ο Πέεβσκι εξέδωσε ανακοίνωση το Σάββατο, προσπαθώντας να κατευνάσει τα οξυμένα πνεύματα, λέγοντας πως είναι έτοιμος να παραιτηθεί «στο όνομα των πολιτών, της κοινωνίας και του κράτους». Το κεντροδεξιό κόμμα GERB εξετάζει το ενδεχόμενο να καταθέσει πρόταση μομφής κατά της βουλγαρικής κυβέρνησης, όπως ανακοίνωσε η βουλευτής του κόμματος Τσέτσκα Τσάτσεβα.
Επίσης, ο κυβερνών συνασπισμός των Σοσιαλιστών και του Κινήματος Δικαιωμάτων και Ελευθεριών εξαρτάται από την ενδεχόμενη στήριξη του Ατάκα («Επίθεση»), του γνωστού μικρού ακροδεξιού κόμματος, προκειμένου να παραμείνει στην εξουσία.
Η εμπιστοσύνη των πολιτών στη νέα κυβέρνηση είναι ήδη σε χαμηλά επίπεδα, καθώς πολλοί Βούλγαροι πολιτικοί θεωρούνται είτε ύποπτοι για διαφθορά, είτε ελαστικοί απέναντι σε φαινόμενα διαφθοράς. Για το λόγο αυτό πληθαίνουν οι φωνές όσων απαιτούν να θεσπιστεί νέος εκλογικός νόμος που θα διευκολύνει την είσοδο στη Βουλή και μικρότερων κομμάτων ή παρατάξεων ανεξάρτητων πολιτών.

«Δεν αναμένω μια άμεση παραίτηση της κυβέρνησης, αλλά είναι ξεκάθαρο πως με κλονισμένη την εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης και με ισχνή κοινοβουλευτική υποστήριξη, η νέα κυβέρνηση δύσκολα θα τα βγάλει πέρα», σημειώνει ο πολιτικός αναλυτής Τσβέτοβαρ Τόμοφ, θεωρώντας πως «η παρούσα κυβέρνηση ίσως αντέξει μέχρι την επόμενη άνοιξη, το αργότερο».
Στο ιδιο μήκος κύματος κινείται και η Οτίλια Σίμκοβα της εταιρείας συμβούλων EurasiaGroup, υποστηρίζοντας ότι «παρόλο που θα ήταν δύσκολο να μην δοθεί, στη παρούσα χρονική συγκυρία, ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Ορεσάρσκι, εντούτοις θα βρει απεναντι της μια πολύ ισχυρή αντιπολίτευση, καθώς και μια ηχηρή λαϊκή καχυποψία σε όλες της τις αποφάσεις».
Η προηγούμενη κυβέρνηση υπό το κεντροδεξιό κόμμα GERB παραιτήθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο, ύστερα από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις στην ιστορία της Βουλγαρίας την τελευταία 20ετία, που είχαν ως αφορμή την εκρηκτική άνοδο τιμών στο τιμολόγιο του ηλεκτρικού ρεύματος.