Ο (σχετικά) μετριοπαθής Χασάν Ροχανί κέρδισε στις προεδρικές εκλογές του Ιράν, την

Παρασκευή, συγκεντρώνοντας πάνω από το 50% των ψήφων. Τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα τον δείχνουν να συγκεντρώνει το 52.3% των ψήφων με τους άλλους υποψηφίους να συγκεντρώνουν 17.3% ο αμέσως επόμενος δήμαρχος Τεχεράνης Μοχαμαντ Μπακέρ Καλιμπάφ και 13% ως 5.8% οι επόμενοι τέσσερις.
Η εκλογή του Χασάν Ροχανί, τον οποίο υποστήριξαν οι «μετριοπαθείς» πρώην πρόεδροι Χαταμί και Ραφσανζαμί, είναι εξασφαλισμένη ακόμη και σε περίπτωση που τα τελικά αποτελέσματα δεν του εξασφαλίζουν πλειοψηφία 50% καθώς το σύνολο των συντηρητικών ψήφων είναι σημαντικά μικρότερο.
Οι προεδρικές εκλογές της Παρασκευής δεν δίνουν ένα συγκεκριμένο μήνυμα για τις διαθέσεις των Ιρανών, Υποστηρίξαν εντυπωσιακά τον λιγότερο συντηρητικό και λιγότερο «ευλογημένο» από τον ύπατο θρησκευτικό ηγέτη αγιατολάχ Αλι Χαμενει–ο εκλεκτος του Σαιντ Τζαλιλι συγκέντρωσε μόλις 13% των ψήφων–αλλά ταυτόχρονα άκουσαν τις προτροπές του να σπεύσουν όλοι στις κάλπες.
Τα πρώτα αποτελέσματα περιορίζουν την αποχή στο 20%. Σημειώνεται ότι οι Ιρανοί στο εξωτερικό και η Ουάσιγκτον με διάφορους τρόπους και επανειλημμένα καλούσαν τις τελευταίες εβδομάδες τους Ιρανούς να απόσχουν, δείχνοντας έτσι την αντίθεση τους στους αγιατολάχ.