Την άποψη του για τα αίτια της οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη και τον ρόλο της κοινωνικής πολιτικής παρουσίασε ο πρόεδρος Βλαντιμιρ Πούτιν σε συνέντευξη του σε ρωσικά μέσα ενημέρωσης τη νύχτα της Πέμπτης.
Οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν χάσει τον έλεγχο της οικονομίας τους με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια «ψυχολογία εξάρτησης», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος τονίζοντας ότι δεν είναι το κοινωνικό κράτος που δημιουργεί την κρίση αλλά «η ανεπάρκεια» της οικονομίας του.
Ενα σύγχρονο κράτος πρέπει να τιμά τις υποχρεώσεις του «να παρέχει κάθε φροντίδα στον πληθυσμό του και να διασφαλίζει τα προστατευτικά μέτρα» που έχει λάβει, διαφορετικά το κράτος θα κινδυνεύσει να καταρρεύσει. Οι ευρωπαϊκές χώρες «συνήθισαν να ζουν ξοδεύοντας περισσότερα από τις δυνατότητες τους» και σήμερα «είναι μάρτυρες της διόγκωσης της ψυχολογίας του εξαρτημένου (…) γεγονός το οποίο απειλεί όχι μόνο την οικονομία τους αλλά και τα ανθρωπιστικά θεμέλια της κοινωνίας», τόνισε ο πρόεδρος Πούτιν και συνέχισε. «Είναι γνωστό ότι πολλοί πολίτες από χώρες όχι πολύ αναπτυγμένες έρχονται στην Ευρώπη αποκλειστικά για να απολαύσουν τους καπρούς του κοινωνικού κράτους».
Αντίθετα, παρατήρησε ο Ρώσος πρόεδρος, στη Ρωσία η ανεργία είναι περιορισμένη και οι πραγματικοί μισθοί αυξάνουν, δυο στοιχεία τα οποία «μαζί με την αύξηση της κατανάλωσης και τα τραπεζικά δάνεια αποτελούν τους βασικούς παράγοντες της οικονομικής ανάπτυξης της Ρωσίας».
«Κάναμε την επιλογή μας από καιρο. Δεν εγκαταλείπουμε τις κοινωνικές υποχρεώσεις του κράτους μας», επέμεινε ο πρόεδρος Πούτιν.