«No Such Agency» –δηλαδή «υπηρεσία που δεν υπάρχει» –είναι το παρατσούκλι της National Security Agency (Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας ή NSA) γιατί επί περισσότερα από 20 χρόνια μετά την ίδρυσή της οι αμερικανικές Aρχές αρνούνταν την ύπαρξή της! Η NSA ιδρύθηκε το 1952 αλλά οι Aρχές παραδέχθηκαν την ύπαρξή της το 1975 και σήμερα η υπηρεσία βρίσκεται στο επίκεντρο ενός τεράστιου σκανδάλου παρακολούθησης των αμερικανών πολιτών.
Η NSA, που θέλει να γνωρίζει τα πάντα για όλους, είναι η πιο μυστικοπαθής υπηρεσία στις ΗΠΑ. Μάλιστα επαίρεται ότι μετράει τις λιγότερες διαρροές –ως την περασμένη εβδομάδα βεβαίως όταν χάρη στον 29χρονο Εντουαρντ Σνόουντεν, πρώην πράκτορα της CIA, αποκαλύφθηκε η τεράστιας κλίμακας παρακολούθηση των τηλεφωνικών κλήσεων και των διαδικτυακών δεδομένων των Αμερικανών από την ίδια την υπηρεσία που πληρώνουν, ως φορολογούμενοι, για να τους προστατεύει.
Ούτε καν πόσους ανθρώπους απασχολεί η NSA δεν έχει γίνει ποτέ επισήμως γνωστό: με βάση στοιχεία από καλά πληροφορημένες πηγές, υπολογίζονται στους 100.000, από τους οποίους οι 30.000 είναι στρατιωτικοί. Τα κεντρικά γραφεία της βρίσκονται στο προάστιο Φορτ Μιντ της Ουάσιγκτον, διαθέτει μεγάλα παραρτήματα στις πολιτείες της Τζόρτζια και του Τέξας και βάσεις στη Βρετανία, στη Γερμανία και στην Ιαπωνία.
Εχει «βάλει πόδι» και στην Ελλάδα


Οπως έχουν αποκαλύψει κατά καιρούς διάφοροι γνώστες των λειτουργιών της NSA, η υπηρεσία είχε στο παρελθόν αρκετές βάσεις στην Ελλάδα και όποτε το απαιτούν οι περιστάσεις της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, επιστρέφει στη χώρα μας. Τελευταία φορά που βεβαιωμένα έβαλε μεγάλο πόδι στην Ελλάδα ήταν την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Ομως επανέρχεται όποτε το κρίνει σκόπιμο –π.χ. αν υποψιαστεί δράση τρομοκρατών σε ελληνικό έδαφος ή ότι η ελληνική κυβέρνηση επικοινωνεί με χώρες που ενδιαφέρουν την NSA, όπως το Ιράν.
Οταν ο Χάρι Τρούμαν έστησε την NSA, η υπηρεσία είχε ως αποκλειστικό αντικείμενο την παρακολούθηση των τηλεπικοινωνιών εκτός ΗΠΑ. Ομως πάντα υπήρχαν υποψίες ότι έστρεφε τα αδηφάγα αφτιά της και προς τους Αμερικανούς και οι πληροφορίες αυτές έγιναν πλέον βεβαιότητα.
Τρεις είναι οι αποστολές της NSA: να υποκλέπτει τηλεπικοινωνίες, να σπάζει τις επικοινωνίες (πολιτικών, στρατιωτικών κ.ά.) που λειτουργούν με κρυπτογραφημένους κώδικες και να κατασκευάζει άτρωτα συστήματα κωδικοποίησης συνομιλιών.
Οσο εξελίσσεται η τεχνολογία, τόσο ενισχύεται η δυνατότητα της NSA να υποκλέπτει εντυπωσιακό όγκο και ποικιλία τηλεπικοινωνιών. Υπολογίζεται ότι κάθε βάση της υπηρεσίας επεξεργάζεται περίπου ένα δισεκατομμύριο τηλεφωνήματα, emails και άλλες μορφές επικοινωνίας καθημερινά και η NSA διαθέτει γύρω στις 20 βάσεις.
Η 11η Σεπτεμβρίου αποτέλεσε και «επισήμως» τη δικαιολογία ώστε η NSA να παρακολουθεί κατά βούληση τους Αμερικανούς. Ως τότε μπορούσε να παρακολουθήσει τις τηλεπικοινωνίες αμερικανών πολιτών μόνο κατόπιν ειδικού εντάλματος. Ομως μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στους Δίδυμους Πύργους και στο Πεντάγωνο, ο τότε πρόεδρος Τζορτζ Μπους κατήργησε τελείως την ανάγκη έκδοσης εντάλματος.
Σάλος ξεσηκώθηκε το 2005 όταν οι «New York Times» αποκάλυψαν ότι ο Μπους είχε δώσει μυστικά το πράσινο φως στην NSA να παρακολουθεί τους Αμερικανούς χωρίς κανέναν περιορισμό. Παρά τις διαβεβαιώσεις του Λευκού Οίκου ότι οι περιορισμοί στις παρακολουθήσεις αμερικανών πολιτών είχαν επανέλθει, το τελευταίο σκάνδαλο δείχνει ότι όχι μόνο δεν συνέβη κάτι τέτοιο αλλά και διογκώθηκαν σε αριθμό και συνεχίστηκαν κανονικά επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα.
Τα «πέντε μάτια» σε όλον τον κόσμο


Η NSA είναι η μεγαλύτερη υπηρεσία παρακολούθησης παγκοσμίως. Συνεργάζεται στενά με αντίστοιχες υπηρεσίες της Βρετανίας, της Αυστραλίας, του Καναδά και της Νέας Ζηλανδίας –που συνολικά αποκαλούνται «τα πέντε μάτια».
Η εμπειρία στο Ιράκ έδειξε ότι κανένα τηλεφώνημα δεν πάει χαμένο για την NSA. Μετά την εισβολή, η υπηρεσία άρχισε να καταγράφει κάθε τηλεφώνημα που πραγματοποιούνταν στη χώρα. Αν και δεν υπήρχε η δυνατότητα να απομαγνητοφωνηθούν και να μεταφραστούν από τα αραβικά όλα αυτά τα τηλεφωνήματα, η πρακτική αυτή βοήθησε τα μέγιστα στην εξάρθρωση τρομοκρατικών δικτύων στο Ιράκ: μόλις εντοπιζόταν ο αριθμός του κινητού ενός υπόπτου, ήταν πολύ εύκολο να βρεθεί με ποιους είχε επαφές –ακόμη και αν κανένας από αυτούς δεν είχε μπει ποτέ στο στόχαστρο των μυστικών υπηρεσιών.
Πιστεύεται ότι βλέποντας τα άριστα αποτελέσματα της τεχνικής αυτής, η NSA άρχισε να την εφαρμόζει και στις τηλεπικοινωνίες εντός ΗΠΑ καταγράφοντας δεκάδες εκατομμύρια κλήσεις καθημερινά και κρατώντας τα αρχεία αυτά για χρόνια. Πρόσφατα μάλιστα εγκαινίασε ένα παράρτημα στη Γιούτα των ΗΠΑ όπου θα αποθηκεύεται όλος αυτός ο τεράστιος όγκος πληροφοριών.

HeliosPlus