Πλημμύρισαν οι όχθες του ποταμού Ελβα στη Δρέσδη της Γερμανίας. Οι κάτοικοι προσπαθούσαν όλο το βράδυ να δημιουργήσουν αναχώματα, προκειμένου να προστατευθούν από την άνοδο του νερού. Κρίσιμη η κατάσταση στην πόλη Ντέγκεντορφ.

Δεκάδες εθελοντές συγκεντρώθηκαν δίπλα στις όχθες ποταμών στη Δρέσδη και σε άλλες γερμανικές πόλεις, προκειμένου να τοποθετήσουν μαζί με τα σωστικά συνεργεία, σακιά άμμου.

Από την Τετάρτη τα νερά του ποταμού Ελβα κυλούσαν επτά μέτρα πάνω από τα κανονικά επίπεδα.

Στην πόλη Ντέγκεντορφ στα νότια της Γερμανίας, εκατοντάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, μερικοί με ελικόπτερα.

Και στο Χάλε έγινε έκκληση για εκκενώσεις, καθώς η στάθμη του νερού στον ποταμό Σάαλε σημείωνε άνοδο.

Στη Βαυαρία, τουλάχιστον 12.600 πολίτες εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Συνολικά στη Γερμανία ο αριθμός αυτός ανεβαίνει στους 30.000.

Η στάθμη του νερού στους ποταμούς στην επαρχεία Λοτζ της κεντρικής Πολωνίας έχει φτάσει και αυτό επικίνδυνα επίπεδα.

Από τις πλημμύρες που πλήττουν τις τελευταίες ημέρες την κεντρική Ευρώπη έχουν χάσει τη ζωή τους 13 άτομα: τρεις στη Γερμανία, οκτώ στην Τσεχία και δύο στην Αυστρία. Άλλα δύο άτομα αγνοούνται στην Αυστρία.

ΗΚομισιόνανακοίνωσε ότι εξαντλήθηκε το προβλεπόμενο κονδύλι για την αντιμετώπιση των καταστροφών.

«Το μέγεθος της καταστροφής είναι πολύ μεγαλύτερο από τη δυνατότητα αποζημίωσης σε αυτές τις χώρες» δήλωσε την Τετάρτη ο Επίτροπος Προϋπολογισμού της ΕΕ, Γιάνους Λεβαντόφσκι.

«Δεν έχουμε πόρους, αυτό είναι σίγουρο, για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης. Το 2013 αυτό δεν είναι δυνατό» πρόσθεσε.

Σε ανακοίνωσή της η ευρωπαία Επίτροπος Διεθνούς Συνεργασίας, Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων, Κριστίνα Γκεόργκιεβα, δήλωσε ότι η ΕΕ είναι «έτοιμη να βοηθήσει σε οποιαδήποτε στιγμή».