Σε κάποια σημεία της πλημμυρισμένης Γερμανίας η κατάσταση βελτιώνεται, σε άλλα τα νερά απειλούν να φουσκώσουν ακόμη περισσότερο: Οι καταρρακτώδεις βροχές των τελευταίων ημερών έχουν θέσει σε κίνδυνο την Δρέσδη, η οποία ετοιμάζεται για άνοδο της στάθμης του Έλβα, ενώ στην πόλη του Χάλλε τα νερά του ποταμού Ζάαλε έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδο για τους τελευταίους τέσσερις αιώνες.

Τα χειρότερα φαίνεται πως έχουν περάσει για άλλες περιοχές νοτιότερα, οι οποίες αρχίζουν να μετρούν τις ζημιές τους με την υποχώρηση των υδάτων.

Η εντονότερη κινητοποίηση των συνεργείων και των στρατιωτικών δυνάμεων που έχουν κινητοποιηθεί καταγράφεται την Τετάρτη στη Δρέσδη, η οποία ενισχύει τα αναχώματά της περιμένοντας τον Έλβα να φουσκώσει περισσότερο στο επόμενο 24ωρο.

Ήδη περίπου 600 κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει προληπτικά τα σπίτια τους και το ρεύμα διακόπηκε σε ορισμένα τμήματα. Τα ξημερώματα, η στάθμη του Έλβα στην περιοχή είχε ανέβει στα 8,14 μέτρα (κανονικά βρίσκεται κοντά στα δύο) ενώ έχει κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε μεγάλο μέρος της Σαξονίας.

Κρίσιμη είναι η κατάσταση και στο Χάλλε της Σαξονίας-Άνχλατ, όπου η στάθμη του ποταμού Ζάαλε ξεπέρασε τα οκτώ μέτρα (ρεκόρ για τα τελευταία 400 χρόνια). Οι αρχές περιμένουν τους δρόμους στις παρυφές του ιστορικού κέντρου της πόλης να πλημμυρίσουν.

Ανάλογη απειλή αντιμετωπίζει και το κοντινό Ντέσαου, εξαιτίας των υδάτων του Μούλντε. Και στις δύο πόλεις βρίσκεται σε ισχύ το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού.

Αντιθέτως, το νότιο τμήμα της Γερμανίας έχει αρχίσει να περνά στη φάση του απολογισμού των ζημιών. Στη Βαυαρία, η στάθμη των ποταμών έχει αρχίσει να υποχωρεί αποκαλύπτοντας το εύρος της καταστροφής.

Στο Πάσαου, που είχε πληγεί περισσότερο, το κέντρο παραμένει αποκλεισμένο από τα νερά αλλά η κατάσταση βελτιώνεται. Ανάλογη είναι η κατάσταση και σε μέρη της Θουριγγίας, όπου έχουν ήδη ξεκινήσει οι εργασίες για καθαρισμό των δρόμων.