Σε συμφωνία για τον πρόεδρο του Eurogroup κατέληξαν την Πέμπτη η Γαλλία και η Γερμανία. Ειδικότερα οι αρχηγοί των δυο χωρών συμφώνησαν ότι στο εξής θα αναδεικνύεται ένας πρόεδρος του Eurogroup που θα είναι «πλήρους απασχόλησης», όπως δήλωσε την Πέμπτη ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

«Σχετικά με την διάρθρωση της οικονομικής διακυβέρνησης, συμφωνήσαμε να γίνονται περισσότερες σύνοδοι του Eurogroup, με έναν πρόεδρος της Ευρωομάδας, ο οποίος θα είναι, πλήρους απασχόλησης και με ενισχυμένες εξουσίες», δήλωσε ο Ολάντ κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου στο Μέγαρο των Ηλυσίων με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Ένας πρόεδρος της ευρωζώνης θα ενισχύσει το συντονισμό στο εσωτερικό της, συμφώνησαν οι δύο ηγέτες, ενώ επισήμαναν ότι πρέπει να γίνονται περισσότεροι σύνοδοι του Eurogroup υπό την ηγεσία του προέδρου.
Να σημειωθεί ότι κατά τη δάρκεια της συνέντευξης Τύπου η γερμανίδα καγκελάριος, εκ λάθους προσφώνησε τον κ. Ολάντ ως κ. Μιτεράν.

Σε ότι αφορά τα υπόλοιπα θέματα της γαλλικής οικονομίας, η κυρία Μέρκελ εποεσήμανε ότι η Η Γαλλία έχει την υποχρέωση να προχωρήσει με τις διαρθρωτικές αλλαγές μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να παρατείνει κατά δύο χρόνια την προσπάθειά τηςνα μειώσει το έλλειμμα κάτω από το 3%. «Συμφωνήσαμε να δώσουμε άλλα δύο χρόνια στη Γαλλία για να περιορίσει το έλλειμμα στο 3%», κατέληξε η Ανγκελα Μέρκελ.

Προσέθεσε, ωστόσο, ότι αυτό συνοδεύεται με την προσδοκία ότι θα υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις. «Αυτά πάνε χέρι-χέρι», είπε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ολάντ υποδέχθηκε την Άνγκελα Μέρκελ στο Παρίσι, σε μία συνάντηση με στόχο την ενίσχυση του συντονισμού των δύο χωρών για την αντιμετώπιση της κρίσης και την τόνωση της ανάπτυξης πριν την επόμενη Σύνοδο Κορυφής.

Παρά τις διαφορές σε θέματα όπως το ζήτημα των ευρωπαϊκών δασμών στα κινεζικά φωτοβολταϊκά (στους οποίους το Βερολίνο αντιτίθεται, θέλοντας να αποφύγει εμπορικό πόλεμο με το Πεκίνο) οι δύο χώρες τονίζουν τις καλές τους σχέσεις.