Η επέμβαση του πρωθυπουργού Ρεσέπ Ταγίπ Ερντογάν στα πολεοδομικά και καλαισθητικά προβλήματα της Τουρκίας ίσως διασώσει ιστορικά και πολιτιστικά μνημεία και οδηγήσει σε απαγόρευση της οικοδόμησης ουρανοξυστών και άλλων πολυώροφων κτιρίων.
Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης ζήτησε την Παρασκευή «να κατεδαφιστούν» τρεις ουρανοξύστες επειδή «καταστρέφουν την ιστορική εικόνα της πόλης». Το δικαστήριο γνωμάτευσε ότι τα τρία πολυώροφα οικοδομήματα «είναι παράνομα, καθότι επιδρούν αρνητικά σε έναν χώρο ιστορικής κληρονομιάς τον οποίον η τουρκική κυβέρνηση οφείλει να προστατεύει».
Πρόκειται για ουρανοξύστες των 37 και 27 ορόφων, στο ευρωπαϊκό τμήμα της Πόλης οι οποίοι προβάλουν στο βάθος του πανοραμικού ορίζοντα ακριβώς πίσω από το μοναδικής συμμετρίας και ιστορικής αξίας τέμενος Σουλειμάνιγιε.
Το δικαστήριο ασχολήθηκε με το ζήτημα ύστερα από πλήθος διαμαρτυριών από πολιτιστικές οργανώσεις, τουριστικές επιχειρήσεις κ.α., αλλά στην απόφαση του ασφαλώς έπαιξε ρόλο και το ότι πριν ενάμιση μήνα ο κ. Ερντογάν κάλεσε τον πρόεδρο της οικοδομικής εταιρίας Μεσούτ Τοπράκ «να κουρέψει» τα κτιρια. Ο Τούρκος πρωθυπουργός δεν έκρυψε την οργή του όταν εκείνος αρνήθηκε να συμμορφωθεί.
«Υποστηρίζω την αρχιτεκτονική που είναι σύμφωνη με την κουλτούρα μας», δήλωσε ο κ. Ερντογαν μιλώντας σε συνέδριο του κόμματος του. Και πρόσθεσε «Στην Ιστανμπουλ και στην Άγκυρα χτίζονται οικοδομές που βρίσκονται σε αντίθεση με τον χαρακτήρα αυτών των πολεων. Δεν με ικανοποιούν τα κτίρια ύψους, προτιμώ εκείνα που εκτείνονται οριζόντια. Τέσσερις όροφοι αρκούν και άλλοι τέσσερις ας γίνουν υπόγειοι».
Ο κ. Τοπράκ δήλωσε ότι θα εφεσιβάλει την απόφαση του δικαστηρίου και υποστήριξε ότι και οι τρεις ουρανοξύστες είναι «απολύτως νόμιμοι, σύμφωνα με τα μέτρα και τις υποδείξεις» της πολεοδομικής υπηρεσίας της Κωνσταντινούπολης. Παρατήρησε, επίσης, ότι οι άνω όροφοι των τριών ουρανοξυστών κατοικούνται.