Εικόνες χάους και πρωτοφανούς συνωστισμού στις βουνοπλαγιές του Εβερεστ περιγράφουν οι ορειβάτες που επιστρέφουν και φέτος σιγά-σιγά από το Νεπάλ, μετά το πέρας των αποστολών τους για την κατάκτηση της υψηλότερης κορυφής του κόσμου. Η βασική αναβατική περίοδος –μέσα προς τέλη Μαΐου κάθε χρόνο –βρίσκεται ήδη στο φόρτε της και οι ορειβάτες συχνά «κολλάνε» ακινητοποιημένοι για πάνω από δυο ώρες σε κάθε σημείο ανόδου, λόγω του πλήθους που επιχειρεί ταυτόχρονα ανάβαση και κατάβαση. Το αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, είναι αρκετοί να χάνουν πολύτιμη θερμότητα από το σώμα τους, απαραίτητη για την εξοικονόμηση δυνάμεων στον δύσκολο αγώνα για την κορυφή των 8.848 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας.
Oπως σημειώνει σε άρθρο της η βρετανική εφημερίδα «Guardian», το περασμένο Σαββατοκύριακο πάνω από 100 αναρριχητές επιχείρησαν ταυτόχρονη ανάβαση στη «Στέγη του Κόσμου», προκαλώντας για πρώτη φορά τόσο μεγάλο κυκλοφοριακό κομφούζιο στο πιο διάσημο βουνό του πλανήτη.

«Το Σάββατο αναγκαστήκαμε να περιμένουμε ως και δυόμισι ώρες σε κρίσιμα σημεία της αναρρίχησής μας, καθώς μπροστά μας σχηματίζονταν ανθρώπινες ουρές σε σημεία όπου υπήρχαν σημαντικά φυσικά εμπόδια που θα έπρεπε να ξεπεράσουμε»
λένε δυο νορβηγοί ορειβάτες στην εφημερίδα.

«Υπήρχαν μπροστά μας άνθρωποι χωρίς ιδιαίτερη ορειβατική εμπειρία και αν ο καιρός δεν ήταν τόσο καλός θα μπορούσε «ο συνωστισμός» να αποβεί επικίνδυνος για κάποιους»
λέει ο 37χρονος Κρίστιαν Ελντε, ενώ ο συνοδοιπόρος του, ο 57χρονος Τροντ Αϊλερτσεν, τονίζει πως «με τέτοιες συνθήκες, ένα τόσο δα λαθάκι μπορεί να αποβεί μοιραίο» και καταλήγοντας πως η αναρρίχηση του Εβερεστ έχει γίνει τα τελευταία χρόνια «μόδα», σημειώνοντας πως «κάποιοι άνθρωποι δεν θα έπρεπε να δοκιμάζουν να ανέβουν σε αυτό το βουνό».
Περισσότεροι από 700 ορειβάτες από όλο τον κόσμο αναμένεται να συρρεύσουν στο Νεπάλ καθώς φέτος συμπληρώνονται 60 χρόνια από την ιστορική ημέρα της 29ης Μαΐου 1953, όταν ο Βρετανός σερ Εντμουντ Χίλαρι και ο έμπειρος Σέρπα οδηγός Τενζίνγκ Νοργκάι έγιναν οι πρώτοι άνθρωποι στον κόσμο που κατέκτησαν το Εβερεστ.
Κατά την τρέχουσα ορειβατική περίοδο, στην κορυφή του κόσμου έχει ήδη πατήσει τόσο η πρώτη γυναίκα από τη Σαουδική Αραβία, η 27χρονη γραφίστρια Ράχα Μοχάρακ, όσο και η πρώτη γυναίκα από το Πακιστάν, η 22χρονη Σαμίνα Μπαΐγκ.
Επίσης, στα 8.848 μέτρα ύψος έφτασε και η Ινδή Αρουνίμα Σίνχα που έγινε η πρώτη ανάπηρη γυναίκα που κατάφερε να αναρριχηθεί στην κορυφή. Η 25χρονη πρώην βολεϊμπολίστρια, που υπέστη ακρωτηριασμό στο αριστερό πόδι όταν κακοποιοί την πέταξαν από ένα τρένο εν κινήσει το 2011, ολοκλήρωσε την περιπετειώδη διαδρομή της από την πρωτεύουσα του Νεπάλ, το Κατμαντού, ως την κορυφή των Ιμαλαΐων σε 52 ημέρες. Ο Μάιος θεωρείται η καταλληλότερη εποχή να ανέβει κανείς το Εβερεστ, επειδή ο καιρός είναι σχετικά ευνοϊκός για τον σκοπό αυτόν. Ετσι, εκατοντάδες ορειβάτες από όλο τον κόσμο συρρέουν στην κατασκήνωση βάσης (Base Camp) ελπίζοντας να έχουν μια όσο το δυνατόν πιο εύκολη αναρρίχηση. Οι αλπινιστές χρησιμοποιούν δυο διαδρομές: η μία είναι το νοτιοανατολικό διάσελο από το Νεπάλ (που είναι και το πιο δημοφιλές επειδή είναι τεχνικά πιο εύκολο) και η άλλη το βορειοανατολικό διάσελο από το Θιβέτ, δηλαδή από την πλευρά της Κίνας, τεχνικά πιο απαιτητικό.
Υπολογίζεται ότι από το 1953 ως σήμερα έχουν πατήσει την κορυφή του Εβερεστ πάνω από 4.000 άνθρωποι. Κάποιοι δεν γύρισαν ποτέ, αφού ο θάνατος καραδοκεί σε αρκετά σημεία της ανάβασης. Ως τις αρχές του 2013 υπολογίζεται ότι 234 ορειβάτες είχαν σκοτωθεί, ενώ για τον επίδοξο ορειβάτη μια τρομακτική υπενθύμιση της δυσκολίας του όλου εγχειρήματος αποτελούν και τα δεκάδες παγωμένα πτώματα από προηγούμενες αποστολές που κείτονται στη λεγόμενη «Ζώνη του Θανάτου» σε ύψος 8.000 μέτρων και ως την κορυφή.
Την αντίστοιχη αναβατική περίοδο πέρυσι, τον Μάιο του 2012, σε περίπου 500 διεθνείς ορειβατικές αποστολές 10 ορειβάτες έχασαν τη ζωή τους.

Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 23 Μαΐου 2013

HeliosPlus