Τόσο η αντιπολίτευση όσο και η κυβέρνηση της Συρίας προετοιμάζονται να πάρουν μέρος στην υπό διεθνή αιγίδα ειρηνευτική διάσκεψη, επιβεβαίωσε ο μεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών και του Αραβικού Συνδέσμου, Λάκνταρ Μπραχίμι, αν και την απομένουν να διευθετηθούν σημαντικές λεπτομέρειες, όπως η σύνθεση των αποστολών.

«Ο συριακός λαός εναποθέτει μεγάλες ελπίδες στη διάσκεψη, καθώς η αντιπολίτευση αλλά και το καθεστώς της Συρίας ετοιμάζονται να λάβουν μέρος σε αυτήν», δήλωσε ο Μπραχίμι στους δημοσιογράφους στην έδρα του Αραβικού Συνδέσμου.

Πάντως ο μεσολαβητής αναγνώρισε ότι υπάρχουν προβλήματα «με πρώτο το σχηματισμό των αντιπροσωπειών των δύο πλευρών».

Χαρακτήρισε δε τη διάσκεψη «μεγάλη ευκαιρία» για την ειρήνευση ενώ, όπως πρόσθεσε, «τα Ηνωμένα Έθνη εργάζονται για να οργανώσουν τη διάσκεψη αυτή με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Γιαν Ελίασον, δήλωσε ότι μια πιθανή επόμενη σύνοδος για τη Συρία στη Γενεύη θα μπορέσει να λειτουργήσει μόνο εάν η κυβέρνηση και οι αντάρτες στείλουν «αξιόπιστες διαπραγματευτικές ομάδες».

Η διάσκεψη θα γίνει μέσα στον Ιούνιο στη Γενεύη με τη συμμετοχή των ΗΠΑ, της Ρωσίας και άλλων δυτικών κυβερνήσεων.

Στο Παρίσι, διπλωματικές πηγές της ΕΕ δήλωναν ότι ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ έχει ανακοινώσει (και μάλιστα από καιρό) ονόματα αξιωματούχων της κυβέρνησής του που θα συμμετάσχουν σε συνομιλίες. Μεταξύ τους είναι ο πρωθυπουργός Ουάελ αλ Χάλκι και αρκετοί νέοι αξιωματούχοι.

Άλλος ευρωπαίος διπλωμάτης αναφέρει ότι η αντιπολίτευση έχει ήδη απορρίψει μέρος των κυβερνητικών αξιωματούχων επειδή δεν διαθέτουν το απαιτούμενο κύρος.

Η συριακή αντιπολίτευση θα συναντηθεί την Πέμπτη στην Κωνσταντινούπολη για να καθορίσει τη στάση της.

Εν τω μεταξύ, ο τούρκος πρωθυπουργόςΤαγίπ Ερντογάνκαταδίκασε την στρατιωτική υποστήριξη που προσφέρει η Χεζμπολάχ στον κυβερνητικό στρατό της Δαμασκού στην μάχη για τον έλεγχο της συριακής πόλης Κουσέιρ.

«Έχω απολύτως την ίδια άποψη», απάντησε ο Ερντογάν σε δημοσιογράφο που τον ρώτησε αν θεωρεί την ανάμειξη επίλεκτων δυνάμεων της σιιτικής Χεζμπολάχ στις μάχες στην Συρία ως «ξένη επέμβαση».

Όπως πρόσθεσε, «στην Συρία δεν υπάρχει μόνον η Χεζμπολάχ, αλλά κι άλλες δυνάμεις», αναφερόμενος εμμέσως στο Ιράν, το οποίο υποστηρίζει το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και καλώντας «τα μέσα ενημέρωσης σε ολόκληρο τον κόσμο να διευκρινίσουν ποιες οργανώσεις, υποστηριζόμενες από ποιες χώρες, δραστηριοποιούνται σήμερα στην Συρία».

«Αυτοί που θεωρούν την επιμελητειακή υποστήριξη που παρέχει η Τουρκία στην συριακή αντιπολίτευση ως ξένη επέμβαση δεν λένε το ίδιο για τα κινήματα που παίρνουν μέρος σε μάχες», υπογράμμισε εξάλλου ο Ερντογάν.

Στην πόληΚουσέιρσημειώνονται εδώ και αρκετές ημέρες σφοδρές μάχες ανάμεσα στους αντάρτες και στα κυβερνητικά στρατεύματα, τα οποία υποστηρίζονται από μαχητές της Χεζμπολάχ. Η πόλη βρίσκεται σε σημαντικό σημείο, καθώς από εκεί ελέγχεται η οδός διακίνησης όπλων και ανταρτών ανάμεσα στον Λίβανο και την Συρία.

Η υποστήριξη αυτή των δυνάμεων της Χεζμπολάχ στα κυβερνητικά στρατεύματα της Συρίας είναι πηγή ανησυχία στις ΗΠΑ και στην ΕΕ, όπως και στο Ισραήλ που δεν θέλει την ενίσχυση της οργάνωσης που θεωρεί ότι απειλεί την ύπαρξή του.