Ο Φιντέλ Κάστρο θεωρούσε το γκόλφ «σπορ για την καπιταλιστική ελίτ», αν και κάμποσες φορές το είχε δοκιμάσει, μπροστά στον φωτογραφικό φακό, με αντίπαλο το Ερνέστο «Τσε» Γκεβάρα. Μετά την επικράτηση της επανάστασης στην Κούβα τα γήπεδα γκολφ περιορίστηκαν κι όσα απέμειναν υπολειτουργούσαν. Τώρα, πενήντα χρόνια μετά, η κυβέρνηση του Ραούλ Κάστρο, που αναζητά τρόπους εξεύρεσης χρημάτων και τόνωσης του τουρισμού, χαράσσει διαφορετική πολιτική. Πρόσφατα ανακοίνωσε την κατασκευή σειράς πολυτελών και ιδιωτικών γκόλφ κλαμπ.
Παρά τις καθυστερήσεις επτά ολόκληρων χρόνων, γεγονός που μαρτυρά τις ιδεολογικές αντιδράσεις που υπήρχαν στην πολιτική σκηνή, το πράσινο φως πλέον δόθηκε ώστε να ξεκινήσει η κατασκευή του πρώτου νέου γκόλφ κλαμπ σε συνεργασία με την βρετανική εταιρεία Εσένσια. Πρόκειται για μία μεγάλη επένδυση συνολικού κόστους περίπου 270 εκατομμυρίων ευρώ, η οποία θα περιλαμβάνει επίσης ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις.
«Είναι η αφετηρία μιας νέας τακτικής με στόχο να αυξηθεί το ενδιαφέρον των ξένων τουριστών και η οικοδομική δραστηριότητα στα ακίνητα και τις εγκαταστάσεις που σχετίζονται με το άθλημα» δήλωσε ο υπουργός Τουρισμού της Κούβας, Μανουέλ Μαρέρο.
Οι παίκτες του γκόλφ είναι συνήθως εύποροι και πρόθυμοι να ταξιδέψουν σε πολλά μέρη για να δοκιμάσουν νέες πίστες. Ξοδεύουν αδιαμφισβήτητα περισσότερα χρήματα απ’ όσους επιλέγουν την Κούβα για τις χαρές του ήλιου, της θάλασσας και των συμβατικών διακοπών.
Αισιόδοξος για την επιτυχία του εγχειρήματος εμφανίζεται και ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Εσένσια, ο Βρετανός Άντριου Μακντόναλντ. «Το γκόλφ είναι μια τουριστική βιομηχανία δισεκατομμυρίων πιστεύω πως η Κούβα θα ενσωματωθεί καλά σε αυτή» δήλωσε.
Ανεξαρτήτως του τουριστικού οφέλους που ελπίζει να αποκομίσει, η κυβέρνηση της Κούβας ελπίζει και στην αποδοχή του ολυμπιακού –πλέον- αθλήματος από τους ντόπιους και στην ανάδειξη «φυσικών ταλέντων», δεδομένου ότι υπάρχει το προηγούμενο ενός άλλου άθληματος που ανθεί στην Κούβα, του μπέιζμπολ.