Το πράσινο φως για την κατασκευή του υψηλότερου φράγματος στον κόσμο έδωσαν οι κινεζικές περιβαλλοντικές αρχές παρά το γεγονός ότι το έργο θα επηρεάσει όχι μόνο φυτά και σπάνια είδη ψαριών που κινδυνεύουν με εξαφάνιση αλλά και την σεισμικότητα της περιοχής.
Το ύψους 314 μέτρων φράγμα θα κατασκευαστεί στον ποταμό Νταντού, στην επαρχία Σιτσουάν της νοτιοδυτικής Κίνας. Θα είναι κατά πολύ ψηλότερο από το 185 μέτρων Φράγμα των Τριών Φαραγγιών στον κινεζικό ποταμό Γιανγκτσέ _ το μεγαλύτερο υδροηλεκτρικό έργο στον κόσμο _ και κατά τι ψηλότερο από τον νυν κάτοχο του ρεκόρ, το ύψους 300 μέτρων φράγμα Νουρέκ στο Τατζικιστάν.
Το κινεζικό υπουργείο Περιβάλλοντος παραδέχτηκε ότι το φράγμα θα επηρεάσει την χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής _ «την αναπαραγωγή και την κίνηση σπάνιων ειδών ψαριού καθώς και την ανάπτυξη φυτών που κινδυνεύουν με εξαφάνιση, όπως το εξαιρετικά σπάνιο κινεζικό ήμερο έλατο».
Ο Νταντού είναι παραπόταμος του Μιν, ο οποίος διασχίζει την επαρχία Σιτσουάν προτού χυθεί στον Γιανγκτσέ νοτιότερα. Όταν ολοκληρωθεί το φράγμα, θα παράγει σχεδόν 8 δισεκατομμύρια κιλοβατώρες τον χρόνο, βοηθώντας την Κίνα να προμηθεύεται το 15% της συνολικής της ενέργειας από μη ορυκτά καύσιμα ως το 2020.
Οι επιστήμονες όμως κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για σεισμούς και κατολισθήσεις λόγω της κατασκευής πληθώρας φραγμάτων στη νοτιοδυτική Κίνα.
Ο καταστροφικός σεισμός 6,6 ρίχτερ που έπληξε την περιοχή του Λουσάν στο Σιτσουάν στις 20 Απριλίου αποδίδεται στα φράγματα. Ο σεισμός αυτός προήλθε από το ίδιο ρήγμα με τον σεισμό του Γουεντσουάν που είχε προκαλέσει τον θάνατο 80.000 ατόμων το 2008.
Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι το βάρος από το νερό που συγκεντρώνεται σε ένα φράγμα μπορεί να προκαλέσει μετατόπιση των πλακών η οποία με την σειρά της προκαλεί σεισμούς. Πιστεύουν ότι το φράγμα Ζιπινγκπού, ύψους 150 μέτρων, που απέχει 5,5 χλμ από το επίκεντρο του σεισμού του Γουεντσουάν, σαφώς επηρέασε τη σεισμικότητα της περιοχής.