Οι Συντηρητικοί, το κόμμα του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, παρουσίασαν σχέδιο νόμου σχετικά με το δημοψήφισμα που θα κρίνει το εάν η Βρετανία θα παραμείνει ή όχι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, διευκρινίζοντας το ερώτημα το οποίο θα τεθεί και την καταληκτική χρονική προθεσμία διεξαγωγής του, που είναι το 2017.

«Πιστεύετε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να παραμείνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης;», είναι το ερώτημα που θα αναγράφεται στα ψηφοδέλτια, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, στο οποίο διευκρινίζεται ότι η διαδικασία θα πρέπει να διεξαχθεί ως την 31η Δεκεμβρίου 2017.

Δεν έχει προς το παρόν καθοριστεί το πότε πρόκειται να κατατεθεί προς συζήτηση το νομοσχέδιο ή πότε είναι η ψήφιση στη Βουλή των Κοινοτήτων, αλλά θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα απορριφθεί, καθώς τόσο η αντιπολίτευση, το Εργατικό Κόμμα, όσο και το έτερο κόμμα του κυβερνητικού συνασπισμού, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, αντιτίθενται στην διεξαγωγή ενός τέτοιου δημοψηφίσματος.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος έχει δεσμευτεί να προωθήσει την διοργάνωση δημοψηφίσματος πριν από τα τέλη του 2017 εάν επανεκλεγεί σε δυο χρόνια, ελπίζει πάντως ότι η κατάθεση αυτού του σχεδίου νόμου θα συμβάλλει να αποτραπεί η επαπειλούμενη εξέγερση των ευρωσκεπτικιστών στις τάξεις του κόμματός του.

Βουλευτές των Τόρις είχαν καταθέσει στη Βουλή των Κοινοτήτων ψήφισμα με το οποίο εκφράζουν τη λύπη τους επειδή απουσιάζει από το νομοθετικό πρόγραμμα της κυβέρνησης, που παρουσιάσθηκε στις αρχές Μαΐου, οποιοδήποτε νομοσχέδιο που να προβλέπει την οργάνωση δημοψηφίσματος.

Μια συμβολική ψηφοφορία επί του κειμένου αυτού, που εκτιμάται ότι θα μπορούσε να εγκριθεί από περίπου εκατό ευρωσκεπτικιστές βουλευτές, προβλέπεται να διεξαχθεί την Τετάρτη.

Ηγετικά στελέχη του Συντηρητικού Κόμματος ελπίζουν ότι η παρουσίαση αυτού του σχεδίου νόμου θα ωθήσει τους αντάρτες των Τόρις να μην ταχθούν υπέρ του ψηφίσματος αυτού στην συμβολική διαδικασία στη Βουλή των Κοινοτήτων.