Πώς αλλάζουν οι καιροί… Ο διάσημος οίκος δημοπρασιών Christie’s ανοίγει την πρώτη κτηματομεσιτική εταιρεία στον κόσμο για πλούσιους Κινέζους που δεν θέλουν απλώς να αγοράζουν τα καλύτερα γαλλικά κρασιά, αλλά ολόκληρους αμπελώνες!
Η Christie’s International Real Estate –η «πρώτη συμβουλευτική εταιρεία για αγοραστές κτημάτων με αμπελώνες» – ανοίγει στο Χονγκ Κονγκ. Στο προσωπικό της συγκαταλέγονται ειδικοί στα κρασιά και στα κτηματομεσιτικά για να προσφέρουν «διακριτικές συμβουλευτικές υπηρεσίες σε πελάτες που ενδιαφέρονται να αγοράσουν αμπελώνες στις πιο γνωστές οινοπαραγωγικές περιοχές».
Οι εύποροι Κινέζοι έχουν γίνει λάτρεις των πιο ακριβών γαλλικών κρασιών. Πέρυσι, ο οίκος Christie’s πούλησε κρασιά αξίας 27 εκατ. ευρώ σε εννέα δημοπρασίες στο Χονγκ Κονγκ. Η Λαϊκή Κίνα είναι σήμερα η τέταρτη μεγαλύτερη αγορά για τις εξαγωγές κρασιού από την Βουργουνδία, μετά την Ιαπωνία, την Βρετανία και τις ΗΠΑ.
Και οι Κινέζοι δεν θέλουν πια μόνο κρασί, αλλά και αμπελώνες μαζί με τα Σατώ (τους πύργους) στα κτήματα.
Από τα 35 Σατώ με αμπελώνες που πουλήθηκαν στην Βουργουνδία το 2011, τα 21 τα αγόρασαν Κινέζοι. Και από τα 37 που πουλήθηκαν πέρυσι, τα 23 κατέληξαν σε κινεζικά χέρια.
Σύμφωνα με την ένωση που εκπροσωπεί τα οινοποιεία του Μπορντό, η αύξηση που καταγράφηκε την περασμένη χρονιά ήταν 2% σε όγκο και 10% σε αξία και οφείλεται κυρίως στην αύξηση του αγοραστικού ενδιαφέροντος από την Κίνα.
Οι καταναλωτές αυτοί μαζί με μια άλλη εξίσου δυναμική ομάδα από το Χονγκ Κονγκ αγοράζουν 71 εκατομμύρια μπουκάλια το χρόνο και αντιπροσωπεύουν μια δυναμική, ανερχόμενη αγορά.
«Στην αρχή βλέπαμε όλο και περισσότερους Κινέζους να έρχονται και να ζητούν να δοκιμάσουν και να μάθουν για το γαλλικό κρασί, αλλά τα τελευταία τρία- έσσερα χρόνια εμπλέκονται πιο επιχειρηματικά στον τομέα», λέει στο BBC ο διευθυντής ενός από τους πιο διάσημους αμπελώνες της περιοχής του Σεντ-Εμιλιόν.
Κάποιοι Γάλλοι ενοχλούνται. Η πώληση πέρυσι ενός αμπελώνα της Βουργουνδίας σε έναν Κινέζο εκατομμυριούχο των καζίνο προκάλεσε κατακραυγή από τους ντόπιους, που λένε ότι απειλείται η πολιτισμική κληρονομιά τους.
Αλλά σύμφωνα με τους ειδικούς, η πεποίθηση ότι όλοι οι αμπελώνες του Μπορντώ ανήκουν σε ιδιώτες είναι μύθος. Δεν είναι λίγοι όσοι ανήκουν σε ασφαλιστικές εταιρείες, ή σε απρόσωπες πολυεθνικές.