Η χρήση χημικών όπλων στη Συρία –η οποία δεν έχει μεν αποδειχτεί πλήρως, υπάρχουν πάντως αρκετές ενδείξεις– και η δράση ΗΠΑ και Βρετανίας υπέρ της αντιπολίτευσης ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης του Μπαράκ Ομπάμα με τον Ντέιβιντ Κάμερον στην Ουάσινγκτον.

Και οι δύο πλευρές υποσχέθηκαν ότι θα συνεχίσουν να στηρίζουν την αντιπολίτευση, με ανθρωπιστική και υλική βοήθεια –όχι πάντως οπλισμό– και θα συνεχίσουν να πιέζουν τον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ για τον τερματισμό της «αποτρόπαιας βίας» που μαίνεται στη χώρα.

Όπως υπογράμμισε ο Μπαράκ Ομπάμα, οι δύο χώρες θα συνεχίσουν να εργάζονται για την τεκμηρίωση των στοιχείων που αφορούν την χρήση χημικών στη Συρία. «Αυτά τα στοιχεία θα βοηθήσουν στην καθοδηγήσουν τα επόμενα βήματά μας», σημείωσε.

Οι ΗΠΑ και προσωπικά ο Μπαράκ Ομπάμα έχουν χαρακτηρίσει «κόκκινη γραμμή» τη χρήση χημικών όπλων από τις δυνάμεις του Άσαντ (είναι γνωστό άλλωστε ότι κατέχει αυτά τα απαγορευμένα από τις διεθνείς συνθήκες όπλα). Η χρήση του θα δικαιολογούσε ακόμα και μια δυναμική επέμβαση, έχει αφεθεί να εννοηθεί.

Για την ώρα δεν υπάρχουν αδιαμφισβήτητες ενδείξεις χρήσης, οι έρευνες πάντως σε φερόμενα ως θύματα και η συλλογή άλλων σχετικών δεδομένων συνεχίζεται και από πολλές ενδιαφερόμενες χώρες, όπως η Τουρκία και το Ισραήλ.

Από την πλευρά του ο Κάμερον έκανε λόγο για ένα παράθυρο ευκαιρίας που πρέπει να αξιοποιηθεί επειγόντως «πριν υλοποιηθούν οι χειρότεροι φόβοι», αναφερόμενος προφανώς σε μία ευρύτερη χρήση χημικών όπλων.

Δεν θα μπορεί να υπάρξει πολιτική πρόοδος στη Συρία αν η αντιπολίτευση δεν είναι σε θέση να αντέξει την επίθεση του Άσαντ, είπε ο Κάμερον.

Ακόμη διαβεβαίωσε ότι η χώρα του θα διπλασιάσει τώρα την παροχή «μη θανάσιμης» υποστήριξης στον ερχόμενο χρόνο.

Αν και, όπως τόνισε, η Βρετανία δεν έχει αποφασίσει αν θα παράσχει οπλισμό στη συριακή αντιπολίτευση, επισήμανε ότι η Βρετανία μπορεί να κάτι περισσότερο από το να παράσχει τεχνική βοήθεια στους αντάρτες.

Υπενθυμίζεται ότι η Βρετανία έχει πιέσει με τη Γαλλία στα πλαίσια της ΕΕ για την άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων στους αντάρτες, ένα θέμα που διχάζει τη διεθνή κοινότητα, καθώς πολλές ευρωπαϊκές χώρες αλλά και η Ρωσία έχουν εκφράσει έντονες αντιρρήσεις.

Στη κοινή συνέντευξη Τύπου οι δύο ηγέτες απάντησαν και σε ερωτήματα για άλλα κοινού ενδιαφέροντος ζητήματα, όπως οι διμερείς εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ και ΕΕ, οι συνομιλίες για τις οποίες επιδιώκεται να αρχίσουν σε μερικούς μήνες.

Επιπλέον, ο Μπαράκ Ομπάμα αναφέρθηκε στις σχέσεις της Βρετανίας με την ΕΕ, στηρίζοντας επί τους ουσίας τον βρετανό πρωθυπουργό.

Όπως είπε, θα είχε ενδιαφέρον να δούμε αν οι μεταρρυθμίσεις στην ΕΕ είναι επιτυχείς πριν η Βρετανία αποφασίσει να αποχωρήσει—κάτι που είναι δική της απόφαση, όπως είπε.