Πασχίζοντας να ανακτήσει την εμπιστοσύνη της απογοητευμένης κοινής γνώμης που ακόμη αναμένει την εκπλήρωση των υποσχέσεων περί τόνωσης της εργασίας και της ανάπτυξης, ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ υπόσχεται να αντικαταστήσει τους αναποτελεσματικούς υπουργούς και να νομοθετήσει περισσότερο με προεδρικά διατάγματα προκειμένου να περάσει ταχύτερα μέτρα και μεταρρυθμίσεις.

Η πρώτη επέτειος από την άνοδό του στη γαλλική προεδρία «γιορτάστηκε» την Κυριακή με μαζικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας. Και ο Φρανσουά Ολάντ απάντησε μέσα από τις σελίδες του Paris Match υποσχόμενος να φέρει αποτελέσματα.

«Κάποια στιγμή, επιλογές και κρίσεις πρέπει να γίνουν»
είπε ο γάλλος πρόεδρος, τονίζοντας πως οι υπουργοί του θα κριθούν βάσει του έργου τους, η ομάδα του εφόσον χρειαστεί θα αλλάξει για να διασφαλίσει την εφαρμογή οικονομικών μεταρρυθμίσεων, και ο ίδιος είναι έτοιμος να περάσει ταχύτερα με προεδρικά διατάγματα μέτρα που απαιτούνται.

«Ο ανασχηματισμός θα γίνει τη σωστή ώρα. Αυτό που θέλει σήμερα ο γαλλικός λαός είναι αποτελέσματα. Η ομάδα πρέπει να έχει αποτελέσματα στην απασχόληση, την κατανάλωση, την εκπαίδευση και τη θέση της Γαλλίας στον κόσμο. Ολοι θα κριθούν βάσει του αποτελέσματος, εγώ πάνω απ’ όλους»
επισήμανε.

Εναν χρόνο στην προεδρία, τα ποσοστά δημοφιλίας του Ολάντ έχει κατρακυλήσει πιο γρήγορα από οποιουδήποτε άλλου προέδρου, πέφτοντας ακόμη και στο 25%. Με την οικονομία να κατρακυλά προς την ύφεση, βρίσκεται αντιμέτωπος με μία δύσκολη μάχη να εκπληρώσει την υπόσχεσή του για να βάλει φρένο έως τα τέλη του έτους στην αύξηση της ανεργίας που έχει φθάσει στο 10,6%.

Πολλοί ψηφοφόροι που είδαν αρχικά τη μετριοπαθή και συμβιβαστική στάση του Ολάντ ως μία ευχάριστη αλλαγή συγκριτικά με το προεδρικό στυλ του προκατόχου του Νικολά Σαρκοζί τώρα θεωρούν πως ο Ολάντ δεν μπορεί να επιβληθεί σε μία κυβερνητική ομάδα, στην οποία τα μέλη της αριστερής πτέρυγας όπως ο υπουργός Βιομηχανίας Αρνό Μοντεμπούρ συγκρούονται ανοιχτά με κεντρώους υπουργούς.

Τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης εκτιμούν πως ο Μοντεμπούρ «κινδυνεύει» σε έναν πιθανό ανασχηματισμό που συζητείται ευρέως στο Παρίσι μετά την παραίτηση-αποπομπή του τέως υπουργού Προϋπολογισμού Ζερόμ Καϊζάκ τον Μάρτιο με φόντο το μυστικό τραπεζικό λογαριασμό του στην Ελβετία -ένα σκάνδαλο που ήλθε να επιβαρύνει ακόμη περισσότερο το κλίμα για τον «πολιορκούμενο» Φρανσουά Ολάντ.