Με τις ενδείξεις ότι η Συρία έχει κάνει -περιορισμένη έστω- χρήση χημικών όπλων κατά ανταρτών να πληθαίνουν και τη διεθνή κοινότητα να αυξάνει την πίεση κατά του Άσαντ για το ζήτημα, ο Μπαράκ Ομπάμα υπογράμμισε ότι ο κόσμος δεν μπορεί να κάνει ανεκτή τη χρήση των απαγορευμένων όπλων.

Οι ΗΠΑ θα ερευνήσουν από μόνες τους και με τον ΟΗΕ την πιθανότητα χρήσης των όπλων, είπε και επανέλαβε την θέση του ότι σε περίπτωση που ισχύουν οι εκτιμήσεις των υπηρεσιών, αυτό «θα αλλάξει τους όρους του παιχνιδιού».

Από πολλές απόψεις ξεπεράσαμε ένα όριο, όταν ένα καθεστώς σκοτώνει δεκάδες χιλιάδες πολίτες του, υπενθύμισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Την Πέμπτη ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση Άσαντ είναι πιθανό να χρησιμοποίησε χημικά όπλα σε μικρή κλίμακα, επικαλούμενος στοιχεία των υπηρεσιών πληροφοριών, αλλά πρόσθεσε πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα χρειάζεται αδιάσειστες αποδείξεις πριν αναλάβει δράση.

Ο Μπαράκ Ομπάμα είχε χαρακτηρίσει τη χρήση χημικών όπλων «κόκκινη γραμμή», την οποία οφείλει να μην ξεπεράσει η κυβέρνηση Άσαντ, γιατί «θα αλλάξει τους όρους του παιχνιδιού».

Οι εκτιμήσεις των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών ώθησαν πάντως μέλη του Κογκρέσου να απαιτήσουν την ανάληψη στρατιωτικής δράσης από μέρους των ΗΠΑ, κάτι στο οποίο ο Ομπάμα προς το παρόν δεν αναφέρεται.

Αντιδρά η διεθνής κοινότητα

Εν τω μεταξύ, η Τουρκία που παρακολουθεί προσεκτικά τον εμφύλιο πόλεμο στα νότια σύνορά της και έχει εμπλακεί σε αψιμαχίες με το καθεστώς Άσαντ, εκτίμησε ότι εάν υπήρξε – ή υπάρξει – χρήση χημικών όπλων από τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις αυτό θα «οδηγούσε την κρίση σε ένα νέο επίπεδο».

Πάντως υπενθυμίζει ότι είχε ζητήσει να γίνει εξονυχιστική έρευνα από τα Ηνωμένα Έθνη για να επαληθευτούν οι αναφορές για χρήση χημικών (μια έρευνα που το συριακό καθεστώς δεν επέτρεψε) και εξέφρασε εκ νέου επιφυλάξεις για οποιαδήποτε ξένη στρατιωτική επέμβαση στην κρίση στη γειτονική της χώρα.

Το καθεστώς της Συρίας οφείλει να ανταποκριθεί στις προσδοκίες της διεθνούς κοινότητας για την ανάπτυξη μιας αποστολής του ΟΗΕ που θα κάνει έρευνες για την ενδεχόμενη χρήση χημικών όπλων, χωρίς να επιδιώξει να προχωρήσει σε «κανένα τέχνασμα», προειδοποίησε το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας.

Παραταύτα, ο Σύρος υπουργός Πληροφοριών Ομράν αλ Ζούμπι σε δηλώσεις του στην Μόσχα απέδωσε τη χρήση χημικών όπλων σε οργανώσεις, περιλαμβανομένης της αλ Κάιντα.

«Εξακολουθούμε να παρακολουθούμε το ζήτημα από κοινού με τους διεθνείς εταίρους μας για να εξακριβώσουμε τι έχει συμβεί πραγματικά διότι δεν μοιάζει να είναι απόλυτα σαφές αυτή τη στιγμή», σημείωσε ο Μάικλ Μαν, εκπρόσωπος της ύπατης εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κοινή εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας Κάθριν Άστον.

Ακόμη ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν επανέλαβε την «κατεπείγουσα έκκλησή του» προς τη συριακή κυβέρνηση να επιτρέψει σε μια ομάδα ερευνητών του οργανισμού να ερευνήσει τις κατηγορίες περί χρήσης χημικών όπλων.