Εκτός ελέγχου βγήκε η κατάσταση στο παρισινό Ανβαλίντ το βράδυ μετά την τελική υπερψήφιση του γάμου ομόφυλων ζευγαριών: Ομάδες συγκεντρωμένων που αντιτίθενται στο νέο νόμο συγκρούστηκαν με την αστυνομία, πετώντας στους αστυνομικούς μπουκάλια και μεταλλικές μπάρες οι οποίοι και απάντησαν με δακρυγόνα.

Ο γκέι γάμος έχει αναδείξει ένα όλο και πιο «εμφανές» κύμα αντίθεσης, η οποία στρέφεται εναντίον του γάμου ομόφυλων στον ίδιο (τουλάχιστον) βαθμό που στρέφεται κατά της κυβέρνησης Ολάντ.

Η Γαλλία έγινε η 14η χώρα που θεσμοθετεί τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών, αλλά αποδείχθηκε τους τελευταίους μήνες η χώρα στην οποία τελικά το μέτρο συνοδεύτηκε με τις περισσότερες αντιδράσεις -οι αντιδιαδηλώσεις ήταν, αντιθέτως με ό,τι συνέβαινε στις υπόλοιπες χώρες, εξίσου έντονες με τις διαδηλώσεις υπέρ του γκέι γάμου.

Από νωρίς όμως, στην αντίθεση στον γκέι γάμο -τον οποίο εμφανίζεται σταθερά να υποστηρίζει η πλειονότητα των Γάλλων- είχε μπλεχτεί η «δυσφορία» εναντίον του Φρανσουά Ολάντ. Στα συνθήματα των αντιδιαδηλώσεων δεν είναι πάντοτε εύκολο να ξεχωρίσει κανείς εάν στόχος είναι οι γάμοι ομοφυλόφιλων ή ο γάλλος πρόεδρος.

Η διαμάχη επισφραγίστηκε στο Παρίσι τη νύχτα μετά το τελικό «ναι» της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης. Λίγο πριν τις 11 το βράδυ (τοπική ώρα) δεν είχαν απομακρυνθεί οι συγκεντρωμένοι στο Ανβαλίντ και ομάδα πιο «θερμόαιμων» άρχισε να επιτίθεται φραστικά αρχικά στην αστυνομία και έπειτα πετώντας τους μπουκάλια και τενεκεδάκια.

H κλιμάκωση ήρθε όταν οι συγκεντρωμένοι πήραν μεταλλικές μπάρες και ξύλα από κοντινό εργοτάξιο και η αστυνομία γρήγορα απάντησε με δακρυγόνα.

Ανάμεσα στην ομάδα που ξεκίνησε τα επεισόδια ήταν, σύμφωνα με τη Le Monde, μερικές δεκάδες με καλυμμένα πρόσωπα. Οι διαδηλωτές, μερικοί εκ των οποίων επιτέθηκαν και εναντίον δημοσιογραφικών συνεργείων, απομακρύνθηκαν τελικά μία ώρα και πλέον αργότερα.