Μέσα σε μια βάρκα, που βρισκόταν στην αυλή σπιτιού σε προάστιο της Βοστώνης βρέθηκε τελικά και ο δεύτερος ύποπτος για τις βομβιστικές επιθέσεις του Μαραθωνίου.

Έπειτα από πολύωρο ανθρωποκυνηγητό, στην διάρκεια του οποίου η ζωή στην Βοστώνη είχε παγώσει, ο 19χρονος φυγάς εντοπίστηκε χάρη στην μαρτυρία πολίτη, ο οποίος είδε αίμα κοντά στο εν λόγω σκάφος.

Αστυνομικοί αντάλλαξαν πυρά με τον Τσετσένο Τζοχάρ Τσαρνάεφ, όταν αυτός παγιδεύτηκε στο σκάφος, στην περιοχή Γουότερταουν, κοντά στη Βοστώνη.

Στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο σοβαρά τραυματισμένος από σφαίρες στον λαιμό και το πόδι. Ο 19χρονος νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ο νεαρός είχε διαφύγει νωρίς την Παρασκευή, τραυματισμένος, μετά από ανταλλαγή πυρών με αστυνομικούς, που στοίχισε τη ζωή στον μεγαλύτερο αδελφό του, φερόμενο ως συνεργό του.

Στη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης, η ζωή στη Βοστώνη είχε παγώσει. Οι Αρχές καλούσαν τους κατοίκους της πόλης να παραμείνουν στα σπίτια τους και να προφυλάσσονται, ενώ δεν κυκλοφορούσαν τα μέσα μεταφοράς.

Οι Αρχές ήραν την απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ της Παρασκευής και μία ώρα μετά ο ύποπτος συνελήφθη.

Όταν κάτοικος της περιοχής Γουότερταουν βγήκε από το σπίτι του μετά την άρση της απαγόρευσης, είδε το αίμα δίπλα στη βάρκα. Σήκωσε τον μουσαμά που κάλυπτε τη βάρκα και είδε έναν άνδρα καλυμμένο με αίμα. Αμέσως κάλεσε την αστυνομία.

Ομάδες πυροτεχνουργών, ελικόπτερα και ασθενοφόρα έσπευσαν στην περιοχή.

Αστυνομικοί έριξαν βομβίδες κρότου λάμψης στη βάρκα για να αποπροσανατολίσουν τον νεαρό. Σημειώθηκε ανταλλαγή πυρών για περίπου μία ώρα, πριν οι αστυνομικοί συλλάβουν τον 19χρονο.

Φαίνεται ότι οι αστυνομικοί δεν είχαν ψάξει στις εγκαταστάσεις εκείνες όταν αναζητούσαν τον ύποπτο πόρτα-πόρτα στη διάρκεια της μαραθώνιας δίωξής του.

Οι δύο Τσετσένοι αδελφοί ζούσαν στο Κέμπριτζ της Βοστώνης, όπου βρίσκεται και το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασσαχουσέττης (ΜΙΤ), αστυνομικός φρουρός του οποίου σκοτώθηκε το βράδυ της Πέμπτης κατά τη διάρκεια της καταδίωξης των υπόπτων.

Μιλώντας το βράδυ της Παρασκευής, ο Μπαράκ Ομπάμα είπε ότι θα αναζητήσει απαντήσεις για τα κίνητρα των δύο αδελφών και για το εάν είχανε συνεργούς.

Υπενθυμίζεται ότι στις βομβιστικές επιθέσεις στον Μαραθώνιο της Βοστώνης έχασαν τη ζωή τους τρία άτομα -ανάμεσά τους και ένα οκτάχρονο αγόρι- και τραυματίστηκαν περισσότερα από 170.

Δηλώσεις Ομπάμα

Ο αμερικανός πρόεδρος δεσμεύτηκε την Παρασκευή πως η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών θα ανακαλύψει εάν τα δύο αδέλφια που θεωρούνται ύποπτοι για τις αιματηρές βομβιστικές επιθέσεις στη Βοστώνη, είχαν βοήθεια.

Λίγο μετά τη σύλληψη και του δεύτερου υπόπτου, ο Ομπάμα εμφανίστηκε στον Λευκό Οίκο όπου έκανε δηλώσεις.

«Προφανώς συνεχίζουν να υπάρχουν αναπάντητα ερωτήματα», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ. «Ανάμεσα σε αυτά τα ερωτήματα: γιατί οι δύο νεαροί άνδρες, οι οποίοι μεγάλωσαν και σπούδασαν ως μέλη της κοινότητας και της χώρας μας, κατέφυγαν σε αυτού του είδους βίαιες πράξεις. Πώς σχεδίασαν και έφεραν εις πέρας αυτές τις επιθέσεις και άραγε είχαν βοήθεια;» δήλωσε ο Ομπάμα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε ότι οι Αμερικανοί χρωστούν πολλά στους κατοίκους της Βοστώνης και της Μασαχουσέτης, για το κουράγιο που επέδειξαν κατά τη διάρκεια των δύο εκρήξεων.

Τρεις ακόμη ανακρίνονται

Εν τω μεταξύ, τρεις ακόμα ύποπτοι βρίσκονται υπό κράτηση και ανακρίνονται στο Νιού Μπέντφορντ της Μασαχουσέτης, σε σχέση με τις αιματηρές βομβιστικές επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα κατά τη διάρκεια του Μαραθωνίου στη Βοστώνη, δήλωσαν οι αστυνομικές αρχές.

Πρόκειται για δύο άνδρες και μία γυναίκα που ανακρίνονται «βάσει υποθέσεων πως συνεργάζονταν με τον δεύτερο ύποπτο», δήλωσε αξιωματούχος της αστυνομίας του Νιού Μπέντφορντ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το 2011 το FBI είχε ανακρίνει τον Ταμερλάν Τσαρνάεφ, ωστόσο η ανάκριση δεν είχε αποφέρει σημαντικές πληροφορίες.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, η αποκάλυψη αυτή αποτελεί την πρώτη ένδειξη ότι το FBI είχε επίγνωση της ύπαρξης του Ταμερλάν Τσαρνάεφ και του μικρότερου αδελφού του, Τζοχάρ, προτού πραγματοποιηθούν οι βομβιστικές επιθέσεις της Δευτέρας.

«Τον πιάσαμε»

«Τον πιάσαμε» ανακοίνωσε μέσω Twitter ο Δήμαρχος της Βοστόνης, Τομ Μενίνο, αναφερόμενος στον δεύτερο ύποπτο για τις βομβιστικές επιθέσεις της Δευτέρας.

Οι αστυνομικές αρχές είχαν ανακοινώσει νωρίτερα ότι ο ύποπτος είχε εντοπιστεί στο Γουότερταουν της Μασαχουσέτης. Η αστυνομία της Βοστόνης ανάρτησε στο Twitter: «Συνελήφθη! Το κυνήγι τελείωσε. Η αναζήτηση ολοκληρώθηκε. Ο τρόμος τελείωσε. Και η δικαιοσύνη θριάμβευσε».

Το χρονικό της καταδίωξης

Η περιπετειώδης νύχτα στη Βοστώνη άρχισε αργά την Πέμπτη (τοπική ώρα).

Στους χώρους του πανεπιστημίου έπεσαν γύρω στις 22:30 πυροβολισμοί και σκοτώθηκε ένας αστυνομικός της φρουράς του ΜΙΤ, έχοντας υποστεί πολλαπλά τραύματα. Ήταν ο 26χρονος Σον Κόλιερ.

Νωρίτερα κάμερες σε ένα μίνι μάρκετ σχετικά κοντά στο MIT είχαν εντοπίσει έναν από τους υπόπτους των επιθέσεων στον Μαραθώνιο κατά τη διάρκεια ληστείας.

Οι δράστες διέφυγαν και η αστυνομία ξεκίνησε την καταδίωξη του οχήματος μέχρι το Γουότερταουν. Στη διάρκεια της καταδίωξης, σημειώθηκε ανταλλαγή πυρών των δραστών με τους αστυνομικούς και τραυματίστηκε ένας αστυνομικός και ένας από τους δράστες, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο.

Ο δεύτερος δράστης, που συνελήφθη, τελικά, πολλές ώρες αργότερα, διέφυγε με τα πόδια.