Το διάσημο μπαρ της Κούβας όπου έπιναν τα κοκτέιλ τους ο Νόελ Κάουαρντ, ο Αλεκ Γκίνες και ο Ερνεστ Χέμινγουέι ανοίγει ξανά ύστερα από 50 χρόνια. Το Sloppy Joe’s αναμένεται να γίνει αξιοθέατο για τους τουρίστες που επισκέπτονται την Αβάνα και διψούν για το ανέμελο παρελθόν της.
Οι φωτογραφίες που συνωστίζονται στους τοίχους του μπαρ αναβιώνουν την πολύχρωμη ιστορία της Κούβας, αλλά και των αμερικανών τουριστών που το είχαν μετατρέψει σε στέκι τους κατά τη διάρκεια της Ποτοαπαγόρευσης, στη δεκαετία του 1920 και στις αρχές του 1930.
Το μπαρ έκλεισε το 1965 όταν η κομουνιστική κυβέρνηση του Φιντέλ Κάστρο εθνικοποίησε σχεδόν όλες τις ιδιωτικές επιχειρήσεις και έμεινε να παρακμάζει ωσότου το Ιστορικό Αρχείο της πόλης, μια κυβερνητική υπηρεσία, άρχισε να αποκαθιστά το κτίριο, το 2007. Ιστορικοί, αρχιτέκτονες και σχεδιαστές ανέτρεξαν σε φωτογραφίες αρχείου ενώ προκειμένου να αποκαταστήσουν το Sloppy Joe’s στην αρχική του δόξα όσο το δυνατόν πιο πιστά, μίλησαν με πληθώρα ηλικιωμένων Κουβανών.
Αλλωστε, όπως αναφέρει ο Γκράχαμ Γκριν στο βιβλίο του «Ο άνθρωπός μας στην Αβάνα» – που γυρίστηκε και ταινία στο διάσημο τότε μπαρ – «κανένας κάτοικος της Αβάνας δεν πήγαινε ποτέ στο Sloppy Joe’s επειδή ήταν σημείο συνάντησης επισκεπτών». Αυτό αναμένεται σίγουρα να βγει αληθινό και αυτή τη φορά, καθώς το μπαρ βρίσκεται μεταξύ αρκετών ακριβών ξενοδοχείων και σημαντικών μουσείων της κουβανικής πρωτεύουσας.

Οι τιμές του είναι ανάλογες της φήμης του, καθώς ένα κοκτέιλ κι ένα σάντουιτς κοστίζει ως και 13 δολάρια – αρκετά υψηλές εάν αναλογιστεί κανείς ότι οι κυβερνητικοί μισθοί στην Κούβα κυμαίνονται κατά μέσο όρο γύρω στα 20 δολάρια τον μήνα…