Ο μέχρι στιγμής απολογισμός του χθεσινού τρομοκρατικού χτυπήματος στη Βοστόνη, στο σημείο τερματισμού του Μαραθωνίου, -για το οποίο δεν έχει αναλάβει κανείς την ευθύνη- είναι τρεις νεκροί, ανάμεσά τους ένα οκτάχρονο αγόρι και 144 τραυματίες, μεταξύ των οποίων, οκτώ παιδιά.

Σύμφωνα με τις αρχές, 17 από τους τραυματίες νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ οκτώ τραυματίες έχουν υποστεί σοβαρούς ακρωτηριασμούς.

Μία τρίτη έκρηξη πραγματοποιήθηκε στη Βιβλιοθήκη JFK της Βοστώνης ενώ δύο ακόμη βόμβες απενεργοποιήθηκαν. Βίντεο και φωτογραφίες απεικονίζουν σκηνές σύγχυσης, ματωμένους θεατές να μεταφέρονται σε υπαίθρια ιατρεία.

Ενημερώθηκε άμεσα ο Μπαράκ Ομπάμα και η διακυβέρνηση βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τις τοπικές αρχές. Αυξάνονται τα μέτρα ασφαλείας στη Νέα Υόρκη.

Στην περιοχή έσπευσαν άμεσα ασθενοφόρα, δυνάμεις της αστυνομίας και οι δρόμοι αποκλείστηκαν.
Δεν είναι ακόμη σαφής ο αριθμός των τραυματιών.

O Μαραθώνιος της Βοστώνης πραγματοποιείται κάθε χρόνο την «Ημέρα των Πατριωτών», πολιτειακή γιορτή της Μασσαχουσέττης, προς τιμήν της εναρκτήριας μάχης της Αμερικανικής Επανάστασης, στο Λέξινγκτον.

«Μείνετε εντός» κάλεσε τους πολίτες η αστυνομία, καθώς υπήρξαν φόβοι ότι έχουν τοποθετηθεί και άλλοι εκρηκτικοί μηχανισμοί στην πόλη. Η λειτουργία του δικτύου κινητής τηλεφωνίας διεκόπη προκειμένου να μην καταστεί εφικτή ενδεχόμενη πυροδότηση νέου εκρηκτικού μηχανισμού από απόσταση.

Ζώνη απαγόρευσης πτήσεων επιβλήθηκε πάνω από το κέντρο της πόλης και στην περιοχή όπου σημειώθηκαν οι εκρήξεις, ενώ έκλεισε και το αεροδρόμιο της Βοστώνης. Αυξημένα μέτρα ασφαλείας λήφθηκαν στη Νέα Υόρκη και στην Ουάσινγκτον.

Αμέσως μετά τις εκρήξεις έκλεισε η Λεωφόρος Πενσυλβάνια μπροστά από τον Λευκό Οίκο. Οι μυστικές υπηρεσίες, που είναι εντεταλμένες για την προστασία του προέδρου, απέκλεισαν την περιοχή γύρω από τον Λευκό Οίκο και διεύρυναν την περίμετρο ασφαλείας.

Δύο πυρηνικοί σταθμοί παραγωγής ενέργειας, στη Μασσαχουσέττη και στο Νιου Χαμσάιρ, έκλεισαν προσωρινά ή αύξησαν τα μέτρα ασφαλείας με την είδηση των εκρήξεων.

Εντολή για άμεση συνδρομή σε ομοσπονδιακό επίπεδο έδωσε ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος ενημερώθηκε άμεσα για τις δραματικές εξελίξεις (συνομίλησε τηλεφωνικώς με τον δήμαρχο της Βοστώνης Τομ Μενίνο και τον κυβερνήτη της Μασαχουσέτης Ντιβάλ Πάτρικ). «Προσευχόμαστε για τους τραυματίες της Βοστώνης» δήλωσε ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Χάος στον Μαραθώνιο της Βοστώνης

Δίδυμες εκρήξεις έσπειραν πανικό και θάνατο «συνθλίβοντας» την εορταστική ατμόσφαιρα στον Μαραθώνιο της Βοστώνης, μία από τις μεγαλύτερες αθλητικές διοργανώσεις στις ΗΠΑ. Ο εφιάλτης ξεκίνησε στις 14.50 τοπική ώρα (20.50 ώρα Ελλάδος).

Οι βόμβες εξερράγησαν με διαφορά δευτερολέπτων κοντά στη γραμμή τερματισμού, προκαλώντας κατά τις διαθέσιμες πληροφορίες το θάνατο τουλάχιστον δύο ανθρώπων. Οι τραυματίες είναι περισσότεροι από 100.

Το CNN μιλά για 110 τραυματίες, οκτώ εκ των οποίων σε κρίσιμη κατάσταση και 14 σε σοβαρή κατάσταση. Τουλάχιστον οκτώ εκ των τραυματιών είναι παιδιά.

Δρομείς και εθελοντές έτρεχαν σε κατάσταση πανικού να διαφύγουν από το χάος, ματωμένοι θεατές μεταφέρονταν για την παροχή πρώτων βοηθειών στα υπαίθρια ιατρεία που είχαν στηθεί για τους συμμετέχοντες στον μαραθώνιο.

Στην περιοχή έσπευσαν ασθενοφόρα, δυνάμεις της αστυνομίας και οι δρόμοι αποκλείστηκαν προληπτικά. Αυτόπτες μάρτυρες, που επικαλούνται τα ειδησεογραφικά μέσα, έκαναν λόγο για βαρύτατους τραυματισμούς, ακόμη και για ανθρώπους με ακρωτηριασμένα άκρα.

Περίπου δύο ώρες αφότου είχαν περάσει τη γραμμή τερματισμού οι νικητές, και ενώ χιλιάδες δρομείς εξακολουθούσαν να τρέχουν ακόμη στη διαδρομή του Μαραθωνίου, σημειώθηκε η πρώτη ισχυρή έκρηξη στη βόρεια πλευρά του δρόμου Boylston, λίγο πριν τη γέφυρα που σηματοδοτεί τη γραμμή τερματισμού. Ακολούθησε δεύτερη έκρηξη δευτερόλεπτα αργότερα.

Οι διοργανωτές του Μαραθωνίου ανέφεραν στην σελίδα που διατηρούν στο Facebook ότι οι εκρήξεις οφείλονται σε βόμβες, χωρίς να αναφέρουν την πηγή της πληροφόρησής τους. Άλλοι δύο εκρηκτικοί μηχανισμοί εντοπίστηκαν ακολούθως στη Βοστώνη και απενεργοποιήθηκαν.

«Δεν γνωρίζουμε ακόμη ποιος το έκανε, ούτε και γιατί. Όμως θα φθάσουμε στην άκρη και οι ένοχοι θα τιμωρηθούν» ήταν η προσεκτική πρώτη δήλωση του προέδρου των ΗΠΑ μετά τις εκρήξεις που συγκλόνισαν τη Βοστώνη. Ο Ομπάμα απέφυγε να μιλήσει για τρομοκρατία, ο Λευκός Οίκος, όμως, χειρίζεται την υπόθεση ως «πράξη τρομοκρατίας» και η ασφάλεια σε όλη τη χώρα ενισχύεται.

Έκρηξη και στη Βιβλιοθήκη JFK

Η αστυνομία της Βοστώνης επιβεβαίωσε περίπου μία ώρα αργότερα ότι σημειώθηκε τρίτη έκρηξη στην Προεδρική Βιβλιοθήκη και Μουσείο JFK. Η εκπρόσωπος της Βιβλιοθήκης -που βρίσκεται περίπου τρία μίλια από τη γραμμή τερματισμού του Μαραθωνίου- δήλωσε ότι ξέσπασε πυρκαγιά στη βιβλιοθήκη, αλλά κανείς δεν τραυματίστηκε.

Σε ενημέρωσή της η αστυνομία της Βοστώνης ανέφερε ότι εξετάζει διασύνδεση των εκρήξεων. «Δεν είμαστε σίγουροι ότι τα περιστατικά συνδέονται, αλλά το ερευνούμε σαν να συνδέονται» δήλωσε ο επικεφαλής της αστυνομίας Έντ Ντέιβις σε συνέντευξη Τύπου.

Ομπάμα: Προσεκτικός στο διάγγελμά του για την τρομοκρατία

«Δεν γνωρίζουμε ακόμη ποιος το έκανε, ούτε και γιατί. Όμως μην έχετε αμφιβολία, θα φθάσουμε ώς το τέλος και οι ένοχοι θα τιμωρηθούν» ήταν η προσεκτική, πρώτη δήλωση του προέδρου των ΗΠΑ μετά τις εκρήξεις που συγκλόνισαν τη Βοστώνη.

«Τα πρόσωπα ή οι ομάδες που ευθύνονται θα τιμωρηθούν από την αμερικανική Δικαιοσύνη» διεμήνυσε ο Ομπάμα, χωρίς να κάνει λόγο για τρομοκρατία και να δείξει προς κάποια κατεύθυνση για τις βόμβες που έσπειραν πανικό στο Μαραθώνιο της Βοστώνης.

Σε τηλεοπτικό διάγγελμα προς τον αμερικανικό λαό, ο Μπαράκ Ομπάμα επισήμανε πως οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη δεν πρέπει να εξάγονται βιαστικά συμπεράσματα πριν συγκεντρωθούν όλα τα στοιχεία.

«Αλλά μην έχετε αμφιβολία, θα το φτάσουμε ως το τέλος, θα βρούμε ποιος το έκανε αυτό, θα μάθετε γιατί το έκανε» τόνισε επισημαίνοντας πως όλες οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες μετέχουν στην έρευνα.

Ακολούθως αξιωματούχος του Λευκού Οίκου επισήμανε πως η αμερικανική διακυβέρνηση χειρίζεται την υπόθεση ως «πράξη τρομοκρατίας», διασαφηνίζοντας ότι η έρευνα καλείται να διακριβώσει εάν όντως σχεδιάστηκε και εκτελέστηκε από τρομοκρατική οργάνωση, εγχώρια ή διεθνή.

«Οι σκέψεις μας είναι με τις οικογένειες και τους τραυματίες. Όλοι οι Αμερικανοί βρίσκονται δίπλα στους πολίτες της Βοστώνης» είπε ο Μπαράκ Ομπάμα, στέλνοντας μήνυμα ομοψυχίας και αλληλεγγύης.


Δεκαοκτώ άτομα από Ελλάδα και Κύπρο στον Μαραθώνιο της Βοστώνης

Στον δικτυακό τόπο του Μαραθωνίου της Βοστώνης αναγράφονται τα ονόματα 18 ατόμων από την Ελλάδα και ενός ατόμου από την Κύπρο, που δήλωσαν συμμετοχή στον αγώνα. Η εμφάνιση των ονομάτων τους στη λίστα συμμετεχόντων δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι τελικά πήραν μέρος στον μαραθώνιο ή βρίσκονταν στο σημείο των εκρήξεων.

Οι νικητές είχαν ήδη περάσει τη γραμμή του τερματισμού όταν σημειώθηκαν οι εκρήξεις, ενώ χιλιάδες άλλοι δρομείς εξακολουθούσαν ακόμη να τρέχουν στην διαδρομή του Μαραθωνίου
«Σημειώθηκε έκρηξη, η αστυνομία, η πυροσβεστική βρίσκονται επί τόπου. Δεν έχουμε ακόμη ένδειξη για τον αριθμό των τραυματιών» δήλωσε εκπρόσωπος του αστυνομικού τμήματος της Βοστώνης.

Το Associated Press μετέδωσε πως η πρώτη ισχυρή έκρηξη στη βόρεια πλευρά του δρόμου Boylston, λίγο πριν τη γέφυρα που σηματοδοτεί τη γραμμή τερματισμού. Ακολούθησε δεύτερη έκρηξη δευτερόλεπτα αργότερα.

Πυκνός καπνός υψώθηκε στην περιοχή, δρομείς και εθελοντές έτρεχαν να διαφύγουν από το χάος, ενώ ματωμένοι θεατές μεταφέρονταν για την παροχή πρώτων βοηθειών στα υπαίθρια ιατρεία που είχαν στηθεί για τους συμμετέχοντες στον μαραθώνιος.
Η περιοχή έκλεισε στην κυκλοφορία.
Η αστυνομία της Νέας Υόρκης προχωρά στην αύξηση των μέτρων ασφαλείας. Οι αρχές εξετάζουν την πιθανότητα να πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια.

«Μείνετε εντός» καλεί τους πολίτες η αστυνομία, καθώς υπάρχουν φόβοι ότι έχουν τοποθετηθεί και άλλοι εκρηκτικοί μηχανισμοί στην πόλη. Η λειτουργία του δικτύου κινητής τηλεφωνίας διεκόπη προκειμένου να μην καταστεί εφικτή ενδεχόμενη πυροδότηση νέου εκρηκτικού μηχανισμού.

Ζώνη απαγόρευση πτήσεων επιβλήθηκε πάνω από το κέντρο της πόλης και την περιοχή όπου σημειώθηκαν οι εκρήξεις, ενώ έκλεισε και το αεροδρόμιο της Βοστώνης. Αυξημένα μέτρα ασφαλείας λαμβάνονται στη Νέα Υόρκη και την Ουάσινγκτον.

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ενημερώθηκε άμεσα για τις δραματικές εξελίξεις, δίνοντας εντολή για άμεση συνδρομή σε ομοσπονδιακό επίπεδο (συνομίλησε τηλεφωνικώς με τον δήμαρχο της Βοστόνης Τομ Μενίνο και τον κυβερνήτη της Μασαχουσέτης Ντιβάλ Πάτρικ)..

«Δεν υπήρχε γνωστή απειλή» αναφέρει η αστυνομία

Στην πρώτη ενημέρωση προς τον Τύπο μετά τις εκρήξεις που συγκλόνισαν τη Βοστώνη η αστυνομία απηύθυνε σύσταση προς τους πολίτες να μείνουν εντός της κατοικίας του και να μην συναθροίζονται σε μεγάλους αριθμόυς.

Ο επικεφαλής της αστυνομίας Έντ Ντέιβις ανακοίνωσε ότι δεν είχε υπάρξει «γνωστή απειλή» πριν εκδηλωθεί ο εφιάλτης του μαραθωνίου. Επισήμανε πως όποιο αντικείμενο έχει παραμείνει στο δρόμο στην περιοχή των εκρήξεων αντιμετωπίζεται δυνητικά ως ύποπτο.

Παράλληλα, ανέφερε ότι η τοπική αστυνομία δέχεται βοήθεια από κάθε κρατική και ομοσπονδιακή υπηρεσία.
Live Video streaming by Ustream
Δεν υπάρχουν πληροφορίες για έλληνες τραυματίες

Σε συνεχή επικοινωνία με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και τις τοπικές αρχές στη Μασαχουσέτη, βρίσκονται η πρεσβεία της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον και το Γενικό Προξενείο στη Βοστόνη για να διερευνήσουν κατά πόσο μπορεί να υπάρχουν Έλληνες τραυματίες από τις χθεσινοβραδινές εκρήξεις κοντά στη γραμμή του τερματισμού του ιστορικού Μαραθωνίου της Βοστόνης.

«Δεν υπάρχει, τουλάχιστον μέχρι τώρα, καμία επίσημη πληροφορία για Έλληνα τραυματία», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρέσβης Ελλάδας στις ΗΠΑ, Χρίστος Παναγόπουλος.

«Από την πρώτη στιγμή, παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις και βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή, τόσο με τις τοπικές αρχές, όσο και με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ» ανέφερε ο κ. Παναγόπουλος, επισημαίνοντας ότι «πρώτα απ’ όλα, θελήσαμε να εκφράσουμε τη λύπη μας και στη συνέχεια να διερευνήσουμε το ενδεχόμενο αν υπάρχει Έλληνας πολίτης ή άτομο ελληνικής καταγωγής ανάμεσα στους τραυματίες».

Ο Έλληνας πρόξενος στη Βοστόνη, Ηλίας Φωτόπουλος, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τις αρχές της πόλης και με το Μητροπολίτη Μεθόδιο και δεν υπάρχει καμία μαρτυρία ή πληροφορία για Έλληνα τραυματία.

Ο κ. Φωτόπουλος, όπως και ο κ. Παναγόπουλος, τόνισαν επίσης ότι όλοι οι Έλληνες αθλητές που συμμετείχαν στο Μαραθώνιο είναι καλά και βρίσκονταν μακριά από το σημείο των εκρήξεων.