Σε φυλάκιση δέκα μηνών με αναστολή καταδικάστηκε από δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης ο διάσημος πιανίστας και συνθέτης Φαζίλ Σάι. Ο Σάι κατηγορείτο για πρόκληση μίσους και προσβολή θρησκευτικών αξιών, εξαιτίας σχολίων που είχε αναρτήσει στο Twitter.

Ο Φαζίλ Σάι, ο οποίος καταδικάστηκε ερήμην, κρίθηκε ένοχος για εξύβριση των θρησκευτικών πεποιθήσεων μέρους του πληθυσμού, αφού ανάρτησε στο Twitter προκλητικά για τους μουσουλμάνους και το ισλάμ μηνύματα.

Η συνήγορός του δεν θέλησε να σχολιάσει την απόφαση του δικαστηρίου.

Κατά την πρώτη συνεδρίαση του δικαστηρίου για την υπόθεσή του τον περασμένο Οκτώβριο, ο Φαζίλ Σάι, γνωστός επικριτής της ισλαμικής συντηρητικής κυβέρνησης της Τουρκίας, είχε παραστεί και είχε διαβεβαιώσει ότι τα μηνύματά του δεν είχαν στόχο την προσβολή του ισλάμ και των πιστών του.

Στη συνέχεια, με δηλώσεις του στα μέσα ενημέρωσης, είχε κατηγορήσει το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) για την διατύπωση των εναντίον του κατηγοριών.

«Όλα αυτά είναι πολιτικά. Από πίσω υπάρχουν οι άνθρωποι του AKP. Θέλουν να με κάνουν να πιστέψω στον Θεό κλείνοντάς με στη φυλακή για ενάμισι χρόνο» είχε δηλώσει, προαναγγέλλοντας ότι θα αυτοεξορισθεί σε περίπτωση καταδίκης του.